Browser Google Chrome timmert verder aan de weg

Als webdesigner heb je niet alleen rekening te houden met het schermformaat waar een website op bekeken wordt, maar ook met de browser die hiervoor gebruikt wordt. Elke browser heeft zo zijn voor- en nadelen. Browers verschillen in  veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, snelheid en vormgeving. En ondanks dat er webstandaarden zijn die er voor moeten zorgen dat een website er in alle browsers hetzelfde uitziet, kan het voorkomen dat de ene browser je website toch net even anders laat zien dan de ander. Het lettertype is vierkanter, de foto is kleiner, het contactformulier staat links in plaats van rechts en had je echt díe kleur groen gebruikt? Balen, want je wilt natuurlijk het liefst dat je website er in elke browser hetzelfde uitziet!

Geschiedenis browsers

In de jaren ’90 waren er slechts twee browsers: Netscape Navigator en Internet Explorer (IE). IE beschikte over meer functies en kon zich daardoor beter aan de webstandaarden houden. De browser wist het marktaandeel tot maar liefst ruim 95% uit te bouwen. In 2004 werd de eerste versie van Mozilla Firefox uitgebracht, wat indirect voortkwam uit Netscape. Firefox wist marktaandeel van IE af te snoepen en in de jaren die volgden kwamen er steeds meer browers bij. Het in 2008 geïntroduceerde Google Chrome heeft in Europa IE inmiddels van de troon gestoten.

Google Chrome meest populair in Europa

Volgens StatCounter is het marktaandeel van Google Chrome naar eenzame hoogte gestegen. In 2013 eindigde Google Chrome in  Europa met een marktaandeel van 36,9% ten opzichte van het dalende aandeel van Firefox (22,8%) en Internet Explorer (17,2%). Het gebruik van Safari (8,5%) en Android (5,1%) is licht gestegen.

Browsergebruik Europa 2013

Ook in Nederland timmert Google Chrome verder

Ook in Nederland is IE aan het einde van 2013 niet langer de dominante browser. Aan het begin van het jaar stond IE met een marktaandeel van 34,8% nog comfortabel boven Google Chrome (26,6%), maar Chrome bleef verder groeien en is vanaf mei 2013 marktleider in Nederland. Ten opzichte van het gebruik in Europa doet IE het in Nederland nog redelijk goed ten nadele van Firefox. Het marktaandeel van Safari (14%) ligt in Nederland een stuk hoger ten opzichte van Europa.

Browsergebruik Nederland 2013

Welke browser gebruik jij?

Veel mensen gebruiken een bepaalde browser omdat deze standaard op hun PC/tablet/mobiel geïnstalleerd is en ze niet weten dat ze ook een andere browser kunnen downloaden en gebruiken. Een van die standaardbrowsers is Internet Explorer. Dit is tevens een van de browsers die zich tegenwoordig het minst aan de webstandaarden houdt. De daling van het marktaandeel van IE ten gunste van bijvoorbeeld Google Chrome juichen wij daarom alleen maar toe.

Benieuw in welke browser jouw website het meest bekeken wordt? Dit kun je in Google Analytics zien onder ‘Doelgroep’ -> ‘Technologie’ -> ‘Browser en besturingssyteem’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *