Een landingspagina hoort bij een campagne en heeft één doel: het converteren van bezoekers naar leads of klanten. Je linkt er o.a. naartoe vanuit een nieuwsbrief, ads of socials. Zo’n landingspagina staat dus niet (per se) in het menu van je website.
Met een goede lay-out, één duidelijke CTA en zo weinig mogelijk afleiding begeleid je de bezoeker naar de gewenste actie. Deze vijf tips gebruiken wij zelf altijd bij het maken van landingspagina’s.
Tip 1: Duidelijke URL
Zorg dat de landingspagina een duidelijke URL heeft, met het liefst alleen de naam van de dienst of het product. Dus niet /P1092-training/ maar wel /trainingen/beter-in-je-vel.
De URL van iedere pagina is apart in te stellen als je een WordPress shop of site laat maken. Je kunt de URL’s ook nog handmatig aanpassen voor publicatie, bijvoorbeeld om ze in te korten.
Doe dit niet pas na een tijdje als er al overal verwijzingen staan, zoals in je socials of interne verwijzingen op je site. Dan moet je weer met redirects aan de slag. Kan wel, maar handig is anders.
Tip 2: Strakke lay-out
Een landingspagina is geen bonte kerstboom! We zien heel vaak pagina’s met vijf verschillende kleuren, lekker veel info in het rood, en 16 uitroeptekens. De tekst knippert nog net niet. We moeten eindeloos scrollen op zoek naar de koop- of aanmeldknop. Dikke pech, klant weg.
Zonder scrollen moet je meteen kunnen zien waar de pagina over gaat.
Maak een landingspagina strak en duidelijk met de CTA in een contrasterende kleur. En genoeg afbeeldingen die prettig zijn georganiseerd, natuurlijk.
Tip 3: Niet te lang, niet te kort
Schrijf voor een landingspagina niet te veel tekst, maar ook zeker niet te weinig. Minimaal 300 woorden. Het maximum hangt er vanaf wat je te vertellen hebt, maar 750 – 1250 woorden is nog prettig lezen.
Op je pagina komen verschillende soorten lezers, die verschillende info zoeken. Vertel een verhaaltje over de beleving waarin je het probleem, de oplossing en de methode toelicht. Maak daarnaast ook een opsomming, bijvoorbeeld van de specificaties (afmetingen, gewicht, kleur, etc). Zo vindt iedereen wat hij zoekt. Wat zou je zelf willen weten?
Het helpt om van tevoren te bedenken hoe iemand binnenkomt op de pagina: organisch, direct, via social of referral. Iemand die al heeft besloten dit product te willen kopen, en bijvoorbeeld al eerder klant bij jou is geweest, zal minder informatie nodig hebben dan iemand die via een zoekopdracht bij jou komt en nog overtuigd moet worden. Vergeet hierbij niet dat potentiële kopers vaak verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.
Maak de pagina vooral scanbaar met koppen die wijzen naar de juiste info. Gebruik de Yoast-plugin voor het checken van de vindbaarheid en leesbaarheid.
Lees hier meer van onze artikelen over Yoast.
Tip 4: Neem twijfels en bezwaren weg
Voor de bezoekers die nog twijfelen of gaan vergelijken: neem hun twijfels en bezwaren weg. Schrijf op wat je eigen twijfels en bezwaren zouden zijn en geef hier een oplossing voor of buig het om naar iets positiefs.
Klinkt het bijvoorbeeld als een ingewikkeld te installeren product? Zet er dan een link naar een instructiefilmpje bij. Toon reviews als social proof, vertel kort waarom jullie de aangewezen partij zijn voor deze oplossing en hou alle informatie voor deze landingspagina overzichtelijk bij elkaar.
Tip 5: Meten = weten
Met Google Analytics, of andere meettools, kun je de algemene statistieken van je website en dus ook van je landingspagina’s analyseren. Zo kun je zien hoeveel bezoekers op je landingspagina komen, waar ze vandaan komen, waar ze weg gaan en waar ze naartoe gaan.
Je kunt ook doelen (conversies) instellen. Zo kun je nagaan hoeveel procent van de bezoekers op je landingspagina tot actie overgaat.
Bekijk hier alle artikelen uit onze kennisbank over Analytics.
Onderdeel van
Je website of shop, met al zijn landingspagina’s, is slechts een onderdeel van je winstmechanisme. Hoe je bezoekers naar je site of shop krijgt, en hoe je met automations acties opvolgt, lees je in onze blog.
Ons advies? Maakvoor ieder aspect van je aanbod een eigen pagina. Dat is niet alleen duidelijk voor de bezoeker, je kunt ook gericht URL’s sturen of plaatsen. En het is goed voor de vindbaarheid.