“Nou sorry, maar 1x per maand op zo’n update-knop klikken lukt mij ook nog wel,” zei onze klant. Waarom dat niet voldoende is legde ik hem uit. Dus ja, meteen een goed onderwerp voor een blog, nietwaar? Mijn klant heb ik overtuigd. Nu jou nog.
Website-onderhoud is gewoon op een knop klikken, toch?
Ja, WordPress maakt websites updaten gemakkelijker. Je kunt, als je een security plugin gebruikt, soms een email krijgen als er een plugin update, een thema update of een WordPress update is. Veel plugins hebben ook een automatische updatefunctie!
Dus af en toe klikken op een knoppie en de rest vanzelf laten doen?
Helaas. Soms doet een onderdeel van je site het niet meer. Maar dat zie jij natuurlijk niet, want je gaat niet iedere keer je hele site nakijken, denk ik zo.
Je site kan er ook helemaal uitliggen (horror!) of je contactformulieren doen het opeens niet meer. Maar ja, daar kom je pas na een maand achter, omdat het toch wel erg stil blijft.
En nu?
Back-ups maken doet mijn host wel, toch?
De meeste website-hosts maken dagelijks een of meerdere back-ups. Die van jou ongetwijfeld ook.
Maar heb je wel eens geprobeerd om een back-up te laten terugzetten door je host? Hm, opeens is het toch niet zo simpel als je dacht.
Eerst moet je die mensen te pakken krijgen. En tenzij je bij een goede host zit, kan alleen dat al mega irritant zijn.
Héb je ze eindelijk te pakken, krijg je de vraag of het terugzetten van een back-up wel in je pakket zit. Weet jij veel! Klantnummer van een factuur opduiken, 10 minuten in de wacht terwijl ze het nakijken, en dan horen dat het je 25 euro gaat kosten. &*^%%$)&^ O ja, en vandaag hebben ze er natuurlijk geen tijd meer voor.
Back-ups moet je dus zelf maken. Of via je onderhoudsabonnement laten regelen 😉
Als ik maar back-ups maak, dan blijft mijn site wel draaien, toch?
Je thema, WordPress en alle plugins zijn allemaal losse stukjes software. Die worden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. En ja, uiteraard doen software developers hun best om alles compatible te houden met WordPress. En met andere plugins, maar dat is bijna niet te doen gezien het enorme aantal plugins (58.000+).
Als er ergens een bug zit, of een plugin is al een jaar niet meer geupdate en WordPress wel, dan kan er altijd iets misgaan. Met een onderhoudsabonnement ben je er altijd van verzekerd dat bugs worden gefixt. We kunnen een rollback doen per plugin, we kunnen compatibility checken om te kijken waar het probleem ligt. We lossen het probleem liever structureel op dan dat we een back-up terugzetten waarmee je kans loopt dat de problemen opnieuw ontstaan.
Verder kunnen we instellen dat wij een seintje krijgen als de website niet geladen kan worden, zodat we gelijk actie kunnen ondernemen. En we monitoren of er geen vreemde malware in een site staat. Op het moment van schrijven zijn we zelfs een aantal nieuwe checks aan het testen. We staan niet stil als het om veiligheid gaat!
Van mijn website kunnen ze niks stelen, toch?
Ja, toch wel. Je site kan gehackt worden als je hem niet goed beveiligt. Zelfs sites zonder betaalsystemen en persoonlijke gegeven lopen risico. Internetcriminelen doen niets liever dan jou, en de bezoekers van je website, geld aftroggelen. Bijvoorbeeld omdat je vaak helemaal niet doorhebt wanneer je site gehackt is. En je dus wel een back-up terug kunt zetten, maar je niet weet van wanneer die moet zijn.
Maar, uiteraard, voorál als je betaalgegevens verwerkt, een webshop hebt die niet uit de lucht mag zijn, of gewoon niet wilt dan mensen je zooi jatten, dan kan een site niet zonder goed onderhoud.
Geef eens een voorbeeld?
Voorbeelden te over. Lees het boek “Ik weet je wachtwoord” van Daniel Verlaan maar eens.
Als je niet zo van lezen houdt is er ook een podcast en een docu.
Het is een super interessant boek, lekker vakantieleesvoer ook. Zo staat er een voorbeeld in van een arthouse bioscoop waarvan de website gehackt was. De server waar de website op stond werd vervolgens gebruikt om op grote schaal Nederlandse computers te infecteren met ransomware. Je kunt prima niet in de gaten hebben dat je site gehackt is terwijl die ondertussen voor van alles en nog wat misbruikt wordt.
Zoveel vaart zal het bij mij wel niet lopen, toch?
Vaak denk je, ach lekker boeiend. Maar een hack kan veel nevenschade hebben. Maak niet de fout om te denken dat jouw site niet interessant is voor hackers.
Stel, een hacker, kan zomaar een verveeld jochie op een zolderkamer zijn, weet je accounts van je webshop in handen te krijgen en de wachtwoorden te achterhalen. Hij ziet dat een aantal van jouw klanten hetzelfde wachtwoord gebruiken. Easy peasy! Gewoon die combinatie van emailadres en wachtwoord op andere platformen zoals social media gebruiken en je bent binnen.
DAT IS HOE DE MEESTE MENSEN GEHACKT WORDEN!
Als bij een je klanten het Instagram account opeens gehackt wordt en er gekke dingen geplaatst worden en er bij Amazon opeens bestellingen gedaan worden waar je klant niets van weet, dan wordt zo’n hack van je website opeens een stuk vervelender. Er kan dus een hoop nevenschade ontstaan.
Hackers kunnen ook een van de linkjes op je site veranderen in een download link die bijvoorbeeld spyware of ransomware downloadt op de computers van je bezoekers. Ook dat wil je niet op je geweten hebben.
OK, ik ben overtuigd.
Mooi. Weer een boel ellende voorkomen.
Check hier ons onderhoudspakket. Maar dat is niet het enige onderhoud op de wereld. Vertrouw jij iemand anders om het goed te doen, ga ervoor.
Ben je nog steeds niet overtuigd?
Dan wachten we wel tot je site uit elkaar valt door een gebrek aan, of slechte, updates.
Zien we je dan.
Sorry voor de bangmakerij, maar we kunnen mensen niet genoeg waarschuwen!
Je snapt ‘m 😉