De 10 meest gelezen blogs in 2018

Vorig jaar maakten we voor het eerst een lijstje met de 10 meest gelezen blogs van 2017. Leuk om te maken, maar ook vooral een goed reflectiemoment. Waar lezen onze bezoekers graag over? Hoe komen ze bij onze blogs terecht? En zijn alle blogs nog wel actueel of moeten er misschien een paar aangevuld worden?

Blogs die echt niet meer relevant zijn, kun je natuurlijk verwijderen. Maar waarom niet een update toevoegen aan een blog om het zo toch weer actueel te maken? Het kan al lastig genoeg zijn om content te maken, maak het jezelf niet nòg moeilijker.

We doken weer in onze Google Analytics en waren eerst even een moment heel dankbaar. We hebben dit jaar 76,77% meer bezoekers op onze website gehad! Zoals je in onderstaande lijstje zult zien, heeft de AVG daar een grote rol in gespeeld. Komt er toch nog iets goeds voort uit die wet ;-)

Zonder verder gebla bla, zijn ze hier dan: de 10 meest gelezen blogs van 2018.

10. CMYK, RGB en nog meer ingewikkelde kleurcodes

Het kleurenwoordenboek: CMYK, PMS, RGB en Hex (september 2017, 1492x gelezen)

Een nieuwkomer in de lijst. We zijn zelf continu kleuren aan het “vertalen” van bijvoorbeeld CMYK naar Hex. We vragen klanten ook regelmatig naar kleurcodes. En uit hun antwoorden konden we opmaken dat het allemaal abracadabra was, al die verschillende kleurtypes. Daarom hebben we in dit blog eens goed op een rijtje gezet wat nou het verschil is tussen al die kleurcodes, hoe ze eruit zien en waar ze voor gebruikt worden.

Kleurenwaaier kleurcodes

9. Foto’s op je website blijven een dingetje

Foto’s voor op je website: waar vind je ze en waar moet je op letten? (juli 2015, 1653x gelezen)

Een blog dat inmiddels al 3,5 jaar oud is, maar het nog steeds goed doet. Stond vorig jaar hoger in de lijst (nr 7.) maar was toen 150 keer minder gelezen dan dit jaar. Nog steeds een waardevol verhaal, want mèn wat gaat het toch nog vaak mis met foto’s!

8. Liever Nederlands dan Engels

Eenvoudig zinnen wijzigen of vertalen in WooCommerce en WordPress (augustus 2016, 1658x gelezen)

Stond vorig jaar ook op nr. 8, maar is dit jaar ruim 280x vaker gelezen. Soms heb je gewoon een paar woordjes of zinnetjes in je WordPress thema die in het Engels blijven staan, terwijl jij er graag Nederlands van wilt maken. Als dat niet automatisch gaat, kun je daar een plugin voor gebruiken waar we in dit blog alles over vertellen.

7. Een ander kleurtje graag!

WordPress tekstkleur aanpassen (februari 2015, 1839x gelezen)

Gezakt van nr 2. naar nr. 7. Nu de Gutenberg editor zijn intrede gedaan heeft, is dit blog ook niet meer actueel. In januari gaan we dit blog aanvullen zodat er ook in beschreven wordt hoe je in de nieuwe editor de tekstkleur aan kunt passen.

6. Toch nog Facebook …

Facebook omslag maken (december 2012, 1958x gelezen)

Dit blog stond ook vorig jaar al in de top 10. Nu 200x meer gelezen, maar toch 2 plekjes gezakt. Het bijzondere aan dit blog is dat het al 6 (!) jaar oud is. In december 2015 hebben we er een update aan toegevoegd en nog steeds wordt het blog bijna 2000x per jaar gelezen. Facebook is afgelopen jaar misschien minder populair geworden, maar dat geldt zeker niet voor dit blog :-)

Facebook omslag aanpassen in Canva

5. Foto’s aanpassen

Formaat foto wijzigen (maart 2012, 2564x gelezen)

Het tweede blog dat al in 2012 geschreven is en ook dit jaar weer in de top 10 staat.  Op dezelfde plek als vorig jaar, maar nu wel ruim 800x meer gelezen. Dit blog is nog heel erg georiënteerd op Windows gebruikers. We gaan het blog in januari updaten zodat ook Mac gebruikers weten hoe ze het formaat van hun foto’s kunnen aanpassen.

4. Beginnen met vloggen

Waarom je misschien toch moet beginnen met vloggen (mei 2017, 3528x gelezen)

Gestegen van nr. 9 vorig jaar naar een vierde plek dit jaar met 4x meer lezers. Je zou bijna de conclusie trekken dat vloggen in 2018 een vlucht genomen heeft ;-) Misschien moeten we er zelf ook weer iets mee gaan doen in 2019 …

3. En nog meer foto’s!

De 17 beste gratis stockfoto websites (februari 2017, 3701x gelezen)

Nieuwkomer in deze lijst op een schitterende derde plek. Stockfoto’s zijn kennelijk nog steeds erg populair. En dat geeft niet! Wij zijn absoluut geen tegenstander van stockfoto’s. Wel van die standaard foto’s met zakenmensen die elkaar een hand geven en hun witte tanden bloot lachen, die kunnen écht niet meer. Maar er zijn tegenwoordig ook heel veel mooie stockfoto’s te vinden die echt goed aansluiten bij het verhaal dat je wilt vertellen. In dit blog vind je 17 van dit soort stockfoto websites op een rijtje.

2. Hellup, de AVG!

Wat de nieuwe wet AVG concreet voor jou betekent (november 2017, 4319x gelezen)

Vorig jaar de nr. 1 van het lijstje, dit jaar nr 2. Maar wel ruim 2000x (!) meer gelezen. Het was ook vrij heftig, die AVG waar we ons ‘opeens’ allemaal een moest houden. Aan het begin van het jaar werd het blog veel gelezen, met als hoogtepunt de laatste twee weken van mei. Daarna nam de interesse af en vanaf eind juni is de interesse voor het blog een stuk minder. De AVG-storm is overgewaaid en we verwachten dit blog volgend jaar niet meer in ons lijstje terug te zien.

Deze en andere GDPR memes vind je op digit.fyi

1. Nog meer AVG

De invloed van de AVG op gratis weggevers en formulieren (januari 2018, 5747x gelezen)

Op nr. 1 een nieuw blog dat we in januari schreven. Ook over de AVG, een populair blog-onderwerp dit jaar. We zien hier dezelfde ontwikkeling als bij de nr. 2 in dit lijstje: aan het begin van het jaar veel aandacht, met een absolute piek tussen 13 en 26 mei. Vanaf eind juni heeft iedereen alles op orde (of is iedereen gewoon klaar met de AVG) en neemt de interesse af.

Belang van statistieken > goed voornemen voor 2019

Volgend jaar dus ongetwijfeld een nieuwe nr. 1 en 2 in ons lijstje met meest gelezen blogs. Aan ons de uitdaging om een onderwerp te bedenken dat net zoveel lezers trekt als de AVG, want het verschil in lezersaantallen tussen vorig jaar en dit jaar is toch wel opvallend. De nr. 1 van vorig jaar zou qua lezersaantallen dit jaar op nr. 6 terecht gekomen zijn. Voor ons wederom een bewijs dat bloggen belangrijk is voor de vindbaarheid van je website. En dat blogs, mits ze relevant blijven, elk jaar beter kunnen scoren in de zoekmachines. Want dat is de route waarop de meeste lezers onze blogs vinden, via Google.

We blijven onze statistieken continu in de gaten houden om te kijken waar er ruimte voor verbetering is. Daarom vinden we Google Analytics zo belangrijk en implementeren we dit standaard in elke website die we opleveren. Is jouw site nog niet voorzien van Google Analytics? Zet dit dan op je lijst met goede voornemens voor 2019 en mail ons 2 januari, of nou ja, vooruit dan zijn we nog met vakantie, 7 januari gelijk om te overleggen hoe we ook jou aan zulke mooie statistieken kunnen helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *