Een webshop is geen paprika. Dan kun je hooguit kiezen tussen rood, oranje, groen of geel, gewoon of bio, en dan ben je er wel zo’n beetje. Een webshop is op alle fronten, en dan bedoelen we ook echt bijna alle fronten, aan te passen naar jouw wensen. Dus als jij vraagt: Wat kost een webshop? Dan zeggen wij: lees dit blog.
Waarom werken wij altijd en alleen met WordPress en WooCommerce?
WordPress is een van de bekendste Content Management Systemen (CMS). Dat wist je vast al.
In combinatie met WooCommerce, de module die nodig is om van je site een shop te maken, zet je de basis van een custom webshop neer. Met de juiste greep uit het enorme aanbod plugins maak je een shop die het beste voor jou werkt en je een hoop werk en gedoe uit handen neemt.
Vroegâh was Magento de grote concurrent van WordPress. Tegenwoordig worden er steeds meer webshops in Shopify gemaakt.
Nadelen van Shopify zijn:
- Extra functionaliteiten kunnen duur uitpakken. Veel essentiële oplossingen zijn alleen beschikbaar via betaalde apps. Voor WordPress en WooCommerce zijn enorm veel compatible add-ons en tools beschikbaar, voor heel uiteenlopende prijzen. Of gratis!
- Je bent gebonden aan Shopify omdat zij zelf de hosting regelen. Je kunt dus niet gemakkelijk migreren naar een andere aanbieder. Met WordPress kun je je site verhuizen naar iedere host en iedere webshopbouwer en -beheerder die WordPress aanbiedt. Zo heb je een stuk meer vrijheid en groeimogelijkheden.
- Minder mogelijkheden in het design. Ondanks alle beschikbare templates is het lastiger om het design helemaal naar je wensen aan te passen in Shopify, in vergelijking met WordPress en WooCommerce.
Een realistisch overzicht van de kosten:
WordPress en WooCommerce zijn toch gratis?
Klopt! Maar een webshop laten bouwen en draaien is helaas niet gratis.
We zetten de kosten die wij het meeste tegenkomen voor je op een rij.
1. Hosting
Goede hosting is onmisbaar voor een webshop. Let hierop als je een host uitkiest:
- Snel, goed en goedkoop gaan niet per se samen;
- Alhoewel je het liefst nooit of zo min mogelijk contact met je host wilt, kan het altijd gebeuren dat je een vraag of probleem hebt. Goede bereikbaarheid en een snelle responsetijd is dan essentieel voor je business;
- Schaalbaarheid: stel dat je webshop onwijs veel bezoekers trekt, dan moeten de servers dat wel aankunnen en niet de hele tijd je shop platgooien. Ook als jullie bedrijf flink gaat groeien en jullie de shop willen uitbreiden, moet er voldoende groeiruimte beschikbaar zijn bij je host. Dit is bijna altijd het geval, maar toch goed om op te letten;
- Dedicated hosting: ga bij een webshop voor dedicated hosting, waarbij je webshop in een eigen container op de server staat. Zo hebben andere sites geen invloed op jouw webshop qua performance, security, etc. zoals bij shared hosting.
- Performance: Praat met je host over wat zij van hun kant kunnen doen voor de snelheid en veiligheid.
Wij zijn fan van Kinsta en Servebolt. Veel partijen claimen namelijk dat ze gespecialiseerd zijn in hosting voor WordPress, maar zij zijn het echt.
KOSTEN: ingegrepen bij je onderhoudsabonnement bij Buro Staal. Voor hosting bij een andere partij lopen de kosten sterk uiteen. Je betaalt vaak per maand, per kwartaal of per jaar.
Wij helpen je als reseller graag met het uitzoeken van de juiste host en een passend pakket, mocht je hosting via ons willen afnemen.
2. Domeinnaamregistratie
De URL, oftewel het webadres.
De kosten hangen af van de extensie, .nl, .com of .iets anders.
Hostingbedrijven stunten vaak met prijzen om je binnen te halen. Let goed op wat de prijs na die stunt wordt, want dat kan flink uiteenlopen.
KOSTEN: Meer dan 20 à 30 euro per jaar zou een URL niet moeten kosten.
3. SSL-certificaat
Wat je absoluut niet wilt is dan een potentiële bezoeker een waarschuwing krijgt in de browser en weggaat i.p.v. je webshop bezoekt. Een Secure Sockets Layer (SSL) versleutelt (gevoelige) informatie. Iedere moderne shop heeft een SSL-certificaat nodig om data te beschermen – zelfs van zoiets simpels als een contactformulier, maar al helemáál van betaalgegevens. En het draagt bij aan je vindbaarheid.
KOSTEN: rond de 50 – 100 euro per jaar. Wel doen dus . En soms is het inbegrepen bij de hosting! Zoals bij ons 😁
4. Onderhoud
Niet te onderschatten! Geloof je het allemaal wel, lees dan eens deze blogs: De noodzaak van goed website-onderhoud en Copycat webshops: wat kun je eraan doen?
Een webshop ga je niet zelf onderhouden. De uptime is nog veel belangrijker dan bij een reguliere website. Je moet altijd in de lucht zijn, alles moet veilig zijn en goed werken.
KOSTEN: voor een onderhoudsabonnement voor webshops betaal je bij Buro Staal 105 euro per maand, inclusief 30 euro voor hosting.
5. Back-ups
Liefst in real-time of meerdere keren per dag, onmisbaar voor een webshop. Zorg er te allen tijde voor dat je back-ups goed geregeld zijn en dat je er op ieder moment bij kan, ook ’s avonds en in het weekend.
Belangrijke vragen aan je host of onderhoudpartij:
- Hoe vaak wordt er een back-up van mijn site gemaakt?
- Hoe laat wordt de back-up gedraaid?
- Tot hoe ver gaan de back-ups terug?
- Wat kost het terugzetten van een back-up?
KOSTEN: het terugzetten zou in onze ogen niets extra’s mogen kosten.
6. WordPress thema
Bij Buro Staal werken wij tegenwoordig met de Full Site Editor. De builder, in combinatie met een goed thema zoals Ollie, biedt alle vrijheid om een goede shop te bouwen, in combinatie met WooCommerce natuurlijk.
Bouw je je shop zelf of laat je het door een ander doen, dan zijn er nog andere opties. Er zijn namelijk enorm veel thema’s en builders beschikbaar. Bij het thema moet je er goed op letten dat die regelmatig wordt geüpdatet. Later switchen naar een ander thema kan wel, maar raden we af, omdat er vaak enorm veel werk bij komt kijken om alles weer op zijn plek te krijgen.
Je kunt ook gaan voor de default WordPress builder Block Editor in combinatie met een standaard theme. Je thema bepaalt dan wel voor een groot deel de opmaak van je website waardoor je minder vrijheid hebt.
De Block editor in combinatie met een FSE theme geeft je maximale vrijheid, maar vereist ook meer kennis en is dus niet voor iedereen.
Er zijn verschillende page builders zoals Elementor, Divi, Oxygen en Bricks, die allemaal hun eigen kosten en eigen thema’s hebben.
KOSTEN: Veel thema’s zijn gratis. Wil je overstappen op de betaalde versies van deze thema’s, bijvoorbeeld omdat je site groeit, dan moet je denken aan 50 tot 200 euro per jaar.
7. Koppelingen
Er zijn vaak veel koppelingen nodig bij het opzetten van een volledig functionele webshop. Welke dat zijn is geheel afhankelijk van de tools die je gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn:
- Koppeling met je boekhoudprogramma. Koppelen aan Moneybird kan via een plugin van ExtensionTree voor 49 euro. Als je alleen je facturen in wilt boeken kan webwinkelfacturen.nl daarbij helpen. Als je Exact gebruikt en ook klanten, voorraden etc. wilt koppelen, moet er een koppeling ingekocht worden.Koppeling met bol.com (via plugin Woosa)
- Koppeling met e-mailmarketing om klanten toe te voegen aan je mailinglijst. Dit mag overigens zonder toestemming als je een kooprelatie hebt en hen alleen over dat product en gerelateerde producten mailt. Anders moet je eerst toestemming vragen.
KOSTEN: afhankelijk van je wensen en tools.
8. Betaalprovider
Nodig voor het betalingsverkeer van je shop. De betaalprovider regelt de online betaling en keert een bedrag aan de webshopeigenaar uit. Mollie is de meest bekende. Die rekenen geen abonnementskosten, maar een bedrag per transactie. Bij iDEAL betaal je een vast bedrag, bij andere betaalmethodes geldt vaak een vast bedrag en/of een percentage van het orderbedrag.
KOSTEN: afhankelijk van de provider die je kiest.
9. Plugins
Dit zijn onze must-haves voor een webshop:
- Gravity Forms: voor maatwerk formulieren.
- Yoast: de meestgebruikte SEO-plugin (van de Nederlandse oprichter Joost de Valk).
- Perfmatters: voor betere performance.
- Shortpixel: voor de optimalisatie van afbeeldingen, CSS en JS.
- Images to WebP: voor het automatisch converteren van afbeeldingen.
- Mailgun: voor je emailmarketing.
- WooCommerce European VAT / IVA Compliance (€ 73) om je BTW goed te regelen als je aan consumenten en bedrijven in het buitenland verkoopt.
Deze zijn “nice to have”:
- WooCommerce Postcode Checker (€ 39) van WP Overnight, om te zorgen dat er geen fouten in Nederlandse adressen gemaakt worden.
- PDF Invoices & Packing Slips for WooCommerce (gratis) van WP Overnight om facturen mee te sturen.
- FunnelKit ($ 99,50) voor marketingdoeleinden zoals one-click upsells, order bumps en automatische follow up mails.
Afhankelijk van je wensen zijn er nog talloze plugins waarmee je de functionaliteit van je webshop uit kunt breiden. Vaak gebruiken plugins een “fremium model”. De basisfunctionaliteiten zijn gratis, maar als je meer wilt moet je de premiumversie aanschaffen.
Let hierop als je een plugin kiest (betaald of gratis)
- Wanneer is de plugin voor het laatst geüpdatet? Als een plugin goed werkt wordt ie niet vaak geupdate, maar het is wel handig om in de gaten te houden. Ook om te zien of de makers nog actief zijn als je vragen wilt stellen.
- Is de plugin compatible met de laatste versie van WordPress?
- In welke talen is deze plugin beschikbaar? Is een Nederlandse versie belangrijk voor jou? Dan moet je kijken of die beschikbaar is. Is er geen Nederlandse versie? Dan kun je de onderdelen vertalen.
- Wat zijn de kosten voor de premium versie en worden die jaarlijks of eenmalig in rekening gebracht?
- Kies verstandig uit de meer dan 58.000 WordPress plugins. Vergelijk uitgebreid op de functionaliteiten, lees de reviews en als je er echt niet uitkomt mag je ons altijd vragen om advies.
10. SEO en SEA
Op zich optioneel te noemen. Maar wil je van je webshop een succes maken, dan zijn SEO en SEA absoluut aan te raden. Zoek hier goede partijen voor die binnen je (realistische) budget kunnen werken.
KOSTEN: hangt dus af van je budget. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Let op: Als je gaat adverteren moet er ook een cookiebanner komen. Bij ons kost die 120 euro per jaar.
Totaalplaatje
Wil je weten wat het bouwen van een webshop je zou kosten? Welke host, plugins en functionaliteiten het beste bij jouw wensen passen? Als je contact opneemt met Rosanne weet je het binnen no-time!
Tips voor als je aan de slag wilt met een webshop
- Ga een heleboel webshop langs om te kijken wat jij fijne features vindt en wat je ook wilt op jouw webshop.
- Maak onderscheid tussen de korte en de lange termijn. Kies geen opties die nu goed passen maar waar je waarschijnlijk snel uit gaat groeien. Bouw een webshop op de groei: qua hosting, ruimte, de betaalprovider en plugins. Goedkoop is duurkoop! Beter in één keer een goede shop laten bouwen dan ieder jaar opnieuw.
- Laat je adviseren door een partij die meerdere shops heeft gebouwd die passen bij jouw wensen. Je zult versteld staan van wat er allemaal mogelijk is binnen jouw budget.
Succes!