Verbeter je SEO met behulp van een sitemap

Verbeter je SEO met behulp van een sitemap

Een titel waar gelijk al twee termen in staan, die misschien een beetje abracadabra zijn. Sorry 🙂

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, in het Nederlands vertaald met zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in het verbeteren van je website om te zorgen dat deze hoger in de zoekresultaten terecht komt.

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website waar o.a. alle pagina’s en berichten in staan. Deze sitemap kun je indienen bij Google om te zorgen dat deze je site makkelijker en beter kan indexeren. En dat indexeren is weer nodig om je website in de zoekresultaten te laten belanden.

Volg je het nog?

Een sitemap van je WordPress website maken

Om een sitemap in te kunnen dienen bij Google, moeten we er eerst een maken. Als je een WordPress website hebt, kun je dat heel eenvoudig doen met behulp van de plugin Yoast SEO. In onderstaande video leggen we je uit hoe dit werkt.

Sitemap indienen bij Google

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, is het tijd om naar Google Search Console te gaan. Je kunt daar inloggen met een bestaand Gmail of Google account. Als je die nog niet hebt, moet je die even maken. In onderstaande video leggen we uit hoe je je website kunt verifiëren met behulp van de Yoast SEO plugin en hoe je vervolgens de sitemap in kunt dienen.

Wat voor fouten!?

Zoals we in bovenstaande video al uitlegde, is het handig om je website te koppelen aan Search Console met behulp van de Yoast SEO plugin, omdat eventuele crawlfouten dan getoond worden. Crawlfouten zijn bijvoorbeeld 404-pagina’s (niet-bestaande pagina’s of pagina’s die een foutmelding geven) die Google tegen komt als hij je website aan het indexeren is. Als je veel 404-pagina’s hebt, kan dat een negatief effect op je vindbaarheid hebben.

Als je site gekoppeld is, kun je bij SEO > Search Console kijken om te zien of er crawlfouten zijn. Zo ja, dan kun je direct aangeven of je die wilt negeren of dat je een redirect aan wilt maken naar een bestaande pagina. Dat noemen wij nou handig!

Wil je weten wat je nog meer met de Yoast SEO plugin kunt doen? Lees dan een van onderstaande artikelen:

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader