[Wordcamp] Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

We proberen elk jaar als vrijwilliger of organisator bij te dragen aan een WordCamp. Een WordCamp is een (meerdaags) event voor de community dat volledig om WordPress draait. In maart waren we betrokken bij de organisatie van WordCamp Rotterdam en in juni bij WordCamp Europe. Maar wat is die community nu precies? 

De WordPress community 

Wij bouwen alle websites met WordPress. Sinds we in 2012 met dit Content Management Systeem zijn gaan werken, zijn we groot fan. En we zijn niet de enige: inmiddels is meer dan 33% van alle websites wereldwijd met WordPress gebouwd. Voor veel ondernemers is WordPress dan ook een bekend systeem. 

Wat een stuk minder bekend is, is dat er achter dit CMS een enorm grote community schuilgaat. WordPress is open source software. Dat betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de bronbestanden en deze kan aanpassen. Er zijn wereldwijd heel veel enthousiastelingen die wekelijks, zo niet dagelijks bezig zijn met het verbeteren van WordPress.  

Het draait niet alleen om code verbeteren. Je kunt ook helpen door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden op het supportforum, teksten in WordPress, thema’s en plugins te vertalen (Chantal is één van de beheerders in het Nederlandse vertaalteam), presentaties die opgenomen zijn en op WordPress.tv komen te ondertitelen, mee te denken over marketing, design, accessibility etc. Er is altijd genoeg te doen. 

Natuurlijk is er wel enige vorm van regulatie. Je kunt de bestanden lokaal op je eigen computer aanpassen, maar dat wil niet zeggen dat deze wijzigingen gelijk in alle WordPress websites doorgevoerd worden. Er is een team die alle wijzigingen beoordelen of deze aan bepaalde regels voldoen, alvorens ze in de broncode van WordPress worden opgenomen en wereldwijd beschikbaar worden gesteld. 

Voor de community, door de community 

Denk nou niet dat de community alleen maar uit computernerds bestaat. De community is echt een afspiegeling van de samenleving waar juist inclusiviteit heel erg hoog in het vaandel staat. Een groot deel van de community kent elkaar en komt samen tijdens lokale meetups of WordCamps.   

Zo vond van 20-22 juni 2019 WordCamp Europe plaats in Berlijn. Daar waren ruim 2700 mensen uit 97 verschillende landen aanwezig. Het complete event werd georganiseerd door 70 organisatoren (waar Rosanne er 1 van was) en 170 vrijwilligers. En er stonden 60 sprekers kosteloos op het podium om hun kennis te delen. 300 mensen die dus geheel vrijwillig een evenement voor 2700 deelnemers organiseerden. En 60 sponsors die aanwezig waren en het event mogelijk maken. Dat zegt wel iets over de grootte, maar vooral ook de kracht van de community. 

Pure dankbaarheid 

Je kunt je afvragen waarom mensen hun kostbare tijd investeren in een project waar ze niet voor betaald krijgen. Ten eerste is het gewoon ontzettend leuk om deel uit te maken van een hechte community waarin iedereen ervoor openstaat om van elkaar te leren.  Daarnaast is het voor ons juist precies andersom. Wij zien het niet als kostbare tijd investeren en niet betaald krijgen. We betalen juist met onze tijd voor een CMS dat geheel gratis is en dat ons in staat heeft gesteld een bedrijf op te bouwen. Het is een stukje betaling in natura. Een uiting van pure dankbaarheid.  

SAMEN RENNEN, SPRINGEN, VLIEGEN,
DUIKEN, VALLEN, OPSTAAN
EN WEER DOORGAAN.