AI: iedereen heeft er een mening over. Bedrijven beginnen AI steeds meer te omarmen – maar er ook op te leunen – zonder veel kritiek op de output. We zien het, zeker in de bubbel van onze technische wereld, steeds vaker voorkomen dat mensen dingen aan AI vragen en dat voor waarheid aannemen. AI is onvermijdelijk geworden. Zo voelt het tenminste. Toch blijft het nog steeds nieuw en spannend. Volgens Jasper Jongen van Blendit.ai, die we om zijn inzicht vroegen, staan we nu op een omslagpunt.

Jasper Jongen
Blendit.ai
Versplintering van medewerkers
“Leuk dat AI,” zegt Jasper. “Medewerkers gebruiken het steeds vaker binnen de grenzen van hun expertise. En ze hebben hun eigen voorkeuren. Er is vaak nog erg weinig samenhang rondom AI, vooral bij de grotere bedrijven. Er is geen protocol, geen structuur. Daar wil ik verandering in brengen. Ik wil laten zien hoe je AI voor je moet laten werken.”
“Een aantal mensen probeert echt álles met AI te doen,” vertelt Jasper. “Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Waber en Fast dat je daar juist minder productief van wordt. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden.”
“Er zijn bedrijven die helemaal vooroplopen en bedrijven die totaal in paniek raken door AI,” zegt Jasper. “Hetzelfde geldt voor ondernemers en zzp’ers – denk aan tekstschrijver en grafisch ontwerpers – maar ook voor medewerkers binnen bedrijven. Grappig is dat ik bij bijna ieder bedrijf waar ik kom dezelfde 4 types medewerkers zie: de prompt-expert, de AI-scepticus, de integratie specialist en de privacy watcher. Aan mij de taak om al die mensen samen te laten werken aan de beste oplossing. Hoe mooi is dat?”

Het gemiddelde van het gemiddelde van het gemiddelde
“Bedrijven beginnen zich nu, na een aantal jaar toenemend gebruik van AI, af te vragen: ‘Wat betekent AI eigenlijk voor ons bedrijf? Wat gebeurt er met onze data en hoe staan onze medewerkers erin?’ Voor die medewerkers geldt dat, zelfs als ze allemaal AI volle bak gebruiken, er nog versplintering is. Ze gebruiken namelijk het liefst allemaal hun eigen tools. De een gebruikt bijvoorbeeld liever ChatGPT en de ander Claude. Maar juist een combinatie, samen met je eigen creativiteit, levert het beste resultaat op. En niet het gemiddelde.”
“Mensen zijn vaak al snel blij met wat er uit een AI-model komt rollen. Veel te snel accepteren ze het resultaat, zonder na te denken over of het wel klopt en of het wel is wat ze nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld wel webteksten laten schrijven door AI, maar die zullen generiek zijn, tenzij je weet wat je doet. En dan nog zal die nooit met de resultaten komen waar je het meeste aan hebt. AI kan bijvoorbeeld prima een slechte tekstschrijver vervangen. Of zelfs een gemiddelde! Maar nooit een goede.”

AI als hulpmiddel, niet als eindoplossing
“Zelf zie ik AI vooral als tool, als assistent,” vertelt Jasper. “Door het slim te gebruiken houd ik meer tijd over voor die echte verbinding met mensen, tijd om creatief te denken en te focussen op strategie. Dat denkwerk gaat AI echt niet van me overnemen. Ik weet welke vragen ik moet stellen aan mensen. En aan AI. Je leest in een AI-tekst altijd wel iets terug wat je herkent, zelfs in een slechte. Het is in dat opzicht net een horoscoop.”
“Veel bedrijven gebruiken AI inmiddels voor hun workflow. Maar het is niet in een keer een autonome agent. Je hebt een centrale omgeving nodig om het voor je te laten werken. Je moet goed kunnen prompten, je medewerkers hebben richtlijnen nodig en je moet goede input invoeren zodat je terugkrijgt wat je nodig hebt. En niet iets dat nog niet eens goed genoeg is. Zo kun je bijvoorbeeld memory aanzetten in ChatGPT zodat ie onthoudt welke input je al hebt ingevoerd. En shit in is shit out. Maar ga jij als marketeer voor een andere klant aan de slag, dan moet je de memory eerst wissen. Daar komt het framework weer om de hoek kijken. Je kunt niet zomaar een pdf van 200 kantjes erin gooien, want dat snapt ie niet. Je moet weten hoe al die verschillende modellen werken, want ieder model heeft een maximumaantal tokens. Tenzij je het systeem van blendit.ai gebruikt. Dan hoef je daar geen rekening meer mee te houden.”

Controle houden over je data
“Ik breng graag alle AI-tools tezamen in een ijzersterke structuur,” vertelt Jasper. “We stellen de best passende modellen beschikbaar aan de medewerkers. Dat is voor ieder bedrijf anders. Het hangt er echt vanaf wat ze doen. Het is ook belangrijk dat bedrijven zelf controle houden over de data. We bekijken welke tools en modellen medewerkers mogen gebruiken, welke prompts ze moeten gebruiken en trainen ze daarin. De rest zetten we ‘uit’. Alleen zo houd je controle.”
“Met het blendit-systeem kunnen we zaken overrulen en verschillende AI-modellen combineren,” legt Jasper uit.” ChapGPT is bijvoorbeeld beter met marketingcreativiteit. Maar Claude schrijft menselijker. Wat is je doel? IT’ers zijn bijvoorbeeld niet per se goed in chatbots maken, terwijl het ze wel wordt gevraagd. Maar je moet softskills en hardskills kunnen combineren, samen met je eigen creativiteit, ervaring en denkvermogen. Ons platform combineert niet alleen de beste tools voor gebruiksvriendelijkheid, maar houdt alle data ook veilig.”
Is dat erg?
AI gaat steeds meer banen vervangen en workflows veranderen. Maar is dat erg? Jasper vindt van niet. “Vroeger hadden we paard en wagen. Het paard hebben we vervangen door een motor. En die hebben we in de wagen gehangen. Maar de wagen bestaat nog steeds. Alleen net een beetje anders. Paardenpoepscheppers waren ook niet meer nodig, maar garages wel. Onze computers zijn ook gebaseerd op de typmachine. Zo hebben we nog steeds een qwerty-toetsenbord. AI is fascinerend. Alleen maken we nu wel heel veel verschillende motoren, zeg maar. Daar mag meer uniformiteit in komen. Samen met mijn bedrijfspartner Jelle, die flink diep in de processen duikt, werk ik daar aan de voorkant aan.”
“Ik vind het gigantisch goed dat AI nu alweer op de schop gaat,” zegt Jasper. “Elke keer zitten we in een transitie. We zitten met enorme arbeidskrapte in Nederland. We moeten allemaal een stapje bijzetten. We hebben een cultuur gecreëerd waarin we continu druk, druk, druk zijn. Terwijl de jongere generatie beter snapt wat belangrijk is in het leven. AI kan ons helpen naar die fase te bewegen waarin we onszelf tijd besparen en ruimte maken voor zaken die écht belangrijk zijn.”
“Vergeet niet dat de 6-daagse werkweek pas in 1960 is afgeschaft. Nu willen we naar een 4-daagse werkweek toe. De situatie die er nu is is niet houdbaar. Maar AI kan ons daarbij helpen. Laten we het daarom omarmen, leren hoe we ermee om moeten gaan en inzetten zodat het ons helpt.”