Het kleurenwoordenboek: CMYK, PMS, RGB en Hex

Het kleurenwoordenboek: CMYK, PMS, RGB en Hex

Ken je dat? Heb je op je computer een mooi ontwerp staan, print je het uit, zijn de kleuren heel anders. Bekijk je het bestand op je telefoon, zijn de kleuren weer anders. En zelfs als je het bestand bij een drukker laat drukken, wijken de kleuren toch weer een beetje af. Dit kan erg frustrerend zijn.

Hoe kan het toch dat één bestand op verschillende apparaten en materialen zo van kleur kan verschillen? Om dat te snappen, is een lesje ‘kleur’ nodig. In het kleurenwoordenboek komen onder andere de afkortingen CMYK, PMS, RGB en Hex voor. We zullen ze een voor een uitleggen.

Soorten kleuren

 • CMYK

  CMYK kleuren zijn specifiek voor drukwerk. De afkorting CMYK staat voor Cyaan, Magenta en Yellow. Wanneer je deze mengt ontstaat er geen zwart maar donkerbruin. Om toch zwart te kunnen creëren, is de letter K (zwart) toegevoegd. Door deze kleuren op een bepaalde manier te mengen, kunnen alle CMYK kleuren worden nagemaakt. Een inkjetprinter werkt ook met deze 4 kleuren inkt, vandaar dat deze kleuren speciaal voor drukwerk zijn.
 • PMS

  PMS (oftewel Pantone) kleuren zijn ook specifiek voor drukwerk. Het bedrijf Pantone heeft ongeveer 1100 kleuren welke ieder een uniek nummer hebben. Zo weet ieder bedrijf zeker dat het altijd om de juiste kleur gaat. Pantone kleuren worden vaak gebruikt voor logo’s en huisstijlen, mede door de zekerheid van de kleur. Pantone kleuren kunnen niet goed nagemaakt worden met CMYK, omdat Pantone kleuren enkel worden gemaakt door 15 basis pigmenten (inclusief zwart en wit). Door bepaalde hoeveelheden van een specifiek pigment te mengen met bepaalde hoeveelheden van een ander pigment, ontstaat er één Pantone kleur.
Screenshot van de PMS kleurenwaaier in Adobe Illustrator
 • RGB

  RGB kleuren zijn specifiek voor beeldschermen. RGB is een afkorting voor de primaire kleuren (rood, groen en blauw). Als je werkt met RGB kleuren, werk je met 6 cijfers (hexadecimalen) die duidelijk maken om welke kleur het gaat. De eerste 2 cijfers zijn het rood, de tweede 2 cijfers het groen en de derde 2 cijfers het blauw. Deze kleuren zijn niet geschikt voor drukwerk, enkel voor beeldschermen. De RGB code voor zwart is bijvoorbeeld 0, 0, 0 en voor oranje 255, 120, 0. Je kunt een RGB-code altijd omzetten in een hex-code.
 • Hex

  Een Hex-code is de code van een bepaalde kleur in HTML, deze zijn dus specifiek voor je beeldscherm. Met hex-codes kun je alle 256 basiskleuren gebruiken die je browser kan laten zien. Wanneer je wel eens met ontwerpprogramma’s (zoals Canva) werkt, kun je gemakkelijk de kleurcode invoeren voor de juiste kleur. Een hex-code bestaat uit 6 cijfers (hexadecimalen) die duidelijk maken om welke kleur het gaat en begint altijd met een #. De eerste 2 cijfers zijn het rood, de tweede 2 cijfers het groen en de derde 2 cijfers het blauw. De hex-code voor zwart is bijvoorbeeld #000000 en voor oranje #ff6600. Je kunt een hex-code altijd omzetten in een RGB-code.

Consistentie van kleuren

Zoals hierboven omschreven, zijn RGB kleuren dus voor je beeldscherm en CMYK en PMS/Pantone kleuren zijn voor drukwerk. Mede hierdoor kan het zijn dat kleuren anders ogen op zowel drukwerk als je beeldscherm. Let er wel op dat verschillende papiersoorten ook de kleur van je drukwerk kunnen beïnvloeden. Kies bijvoorbeeld altijd voor coated of uncoated.

Een PMS kleur is het meest consistent qua kleur. Als je voor PMS kleuren kiest, zullen de kleuren het minst afwijken op verschillende materialen en apparaten. Daarnaast worden PMS kleuren bij een drukker altijd echt met de drukpers gedrukt en niet digitaal, waardoor je betere kwaliteit krijgt. Een nadeel is wel dat PMS kleuren laten drukken altijd duurder is dan CMYK kleuren. Bekijk dus goed welke kleuren bij jouw huisstijl passen. 

Veel plezier met (je) kleuren 😉

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert? Nee? Lees dan nog even verder in deze blog 🙂

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader