WordPress updates. Moet je daar iets mee?

WordPress updates. Moet je daar iets mee?

Een van ‘mijn’ tekstschrijvers vertelde me onlangs dat ze haar WordPress website weer eens wilde opfrissen. En dat er enorm veel updates beschikbaar waren. Moest ze daar iets mee doen?

Degene die haar website ooit gebouwd heeft, had haar verteld maar geen updates door te voeren. Hij had dat bij een andere website gedaan en toen was de hele site gecrasht. Dat wilde hij niet nog eens riskeren, dus had hij haar aangeraden haar site niet te updaten. En dat advies heeft zij braaf opgevolgd.

NNNNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

Je WordPress site niet updaten is zo ongeveer het domste wat je kunt doen. Nou wil ik niemand dom noemen hoor, maar toch..

Het zit zo

WordPress is een enorm populair content management systeem. Toen ik met dit systeem begon te werken in 2011, waren wereldwijd 11% van de websites met WordPress gebouwd. Inmiddels is dat 25%.

Doordat het zo populair is, zijn WordPress websites ook populair bij hackers. Als ze eenmaal uitgevonden hebben hoe ze een site kunnen hacken, kunnen ze ze bij wijze van allemaal hacken.

Gelukkig zijn er meerdere plugins die je site extra kunnen beveiligen en voert WordPress regelmatig verbeteringen door die o.a. van toepassing zijn op de veiligheid van het systeem. Elke keer als er zo’n verbetering doorgevoerd wordt, is er een update beschikbaar. En bij elke update wordt er vermeld wat er verbeterd is. Dat betekent dus dat hackers kunnen zien wat er in voorgaande versies mis zit en daar kunnen ze gebruik van maken tijdens het hacken.

WordPress updates uitvoeren

Momenteel is versie 4.3.1 de meest recente versie van WordPress. Als je site nog op een versie 3.zoveel of 2.zoveel draait, moet je je ernstig zorgen maken, je stevig achter de oren krabben en heel dankbaar zijn dat je nog niet gehackt bent. Omdat er zo’n groot verschil is tussen je huidige WordPress installatie en de nieuwste versie, kun je niet zomaar updaten. Je kunt hier het beste even een expert voor inschakelen.

Als je site op een versie 4.zoveel draait, kun je wel gewoon updaten. Hoe je dit veilig kunt doen, schreef ik in mijn blog ‘Zo kun je veilig updates uitvoeren’.

Laat je dus nooit wijsmaken dat je je updates niet uit moet voeren! Laat je ook nooit wijsmaken dat WordPress niet veilig is. Elke site kan immers gehackt worden, ongeacht het systeem waar het mee gebouwd is.

 

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader