Formaat foto wijzigen

Formaat foto wijzigen

Tegenwoordig heb je geen camera meer nodig om goede foto’s te maken; zelfs je iPhone maakt foto’s van 2 MB. Wil je deze foto’s voor je website gebruiken, dan kun je ze beter eerst verkleinen. Foto’s van dit formaat zijn niet nodig om een foto op internet goed weer te geven en het is daarom zonde van je website. Maar stel dat je dertig foto’s online wilt zetten en dus moet verkleinen. Hoe kun je dan het het formaat van de foto’s zo eenvoudig mogelijk wijzigen?

We hoorden laatst een geniale manier. Selecteer de foto’s op je computer, klik op je rechtermuisknop, ga naar ‘kopiëren naar’ en kies voor e-mailgeadresseerde.  Je krijgt dan vanzelf een pop-up waarin je aan kunt geven welk formaat de foto’s moet krijgen. Stuur de mail vervolgens naar jezelf en sla de foto’s op. Geniaal, maar niet ideaal!

Formaat foto wijzigen met Picture Manager

Het kan makkelijker, met Microsoft Office Picture Manager. Dit programma maakt onderdeel uit van het Microsoft Office pakket. Zoek de foto’s waarvan je het formaat wilt wijzigen op je computer op. Selecteer een foto, klik op je rechtermuisknop, ga naar ‘openen met’ en kies voor Microsoft Office Picture Manager. Als je een foto wilt bewerken, kun je in deze modus verder gaan. Wil je meerdere foto’s tegelijk bewerken, klik dan linksboven onder de werkbalk op de weergave voor miniaturen (zie de groene pijl op de foto hieronder).
mopm1

Je kunt hier meerdere foto’s selecteren door de CTRL-toets ingedrukt te houden en ondertussen met de muis de foto’s te selecteren. Wil je alle foto’s selecteren? Toets dan de CTRL-toets + de A-toets in. Vervolgens selecteer je in de werkbalk ‘afbeelding bewerken’ (zie de gele pijl op de onderste foto). Er verschijnt een nieuwe werkbalk aan de rechterkant. Kies hier voor ‘formaat wijzigen’.

mopm2

In het scherm dat nu verschijnt kun je voor vier opties kiezen:

  • Oorspronkelijk formaat
  • Vooraf gedefinieerde breedte x hoogte: hier kun je kiezen uit zes formaten
  • Aanpasbare breedte x hoogte: hier kun je zelf de breedte en de hoogte ingeven
  • Percentage van oorspronkelijke breedte x hoogte: hier kun je een percentage ingeven

Onder deze mogelijkheden staat een overzicht van instellingen. Hier zie je het formaat van de originele afbeelding en van de nieuwe afbeelding.

Als je de foto’s verkleint om ze vervolgens op je website te zetten, kun je bij ‘vooraf gedefinieerde breedte x hoogte’ voor de optie ‘Web – Groot (640 x 480 px) kiezen. Klik vervolgens op ‘OK’ en het formaat van de foto’s wordt gewijzigd. Als je rechtsboven bij ‘bestand’ voor ‘opslaan’ kiest, wordt het oorspronkelijke bestand vervangen. Kies je voor ‘opslaan als’ dan kun je de gewijzigde foto’s als nieuw opslaan.

Met Microsoft Office Picture Manager kun je ook foto’s bewerken wat betreft helderheid, contrast en kleur, je kunt foto’s bijsnijden, draaien en spiegelen en je kunt rode ogen verwijderen. Werk je regelmatig met foto’s, dan is het dus zeker de moeite waard om dit programma verder te verkennen. Succes!

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert? Nee? Lees dan nog even verder in deze blog 🙂

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader