De 17 beste gratis stockfoto websites

De 17 beste gratis stockfoto websites

Bij bijna elk project waar we aan werken, of het nu een website, een flyer content voor social media of een e-book is, komt de vraag een keer naar voren:

Waar halen we foto’s vandaan?

We schreven al eerder een blog over waar je foto’s vandaan kunt halen en waar je op moet letten. Daarin schreven we dat er vier opties zijn om aan foto’s te komen:

 1. Je kunt ze zelf maken
 2. Je kunt ze via Google > afbeeldingen zoeken
 3. Je kunt een fotograaf inhuren die ze voor je maakt
 4. Je kunt ze kopen op stockfoto websites

Onze voorkeur gaat uit naar het inhuren van een fotograaf, maar niet iedereen wil of kan daar in investeren. We willen daarom in dit blog iets dieper in gaan op optie vier, stockfoto’s, en je een lijst geven met websites waar je de beste, gratis stockfoto’s kunt vinden.

Cliché stockfoto’s

Stockfoto’s hebben nog steeds een beetje een negatief imago. Dat komt vooral doordat er heel veel cliché foto’s zijn. Denk aan de telefonistes met een grote glimlach met tanden die zo wit zijn dat ze bijna licht geven in het donker. Of de besprekingen waarbij iedereen netjes in pak is en zo blij is met elkaar.

Een cliché stokfoto van 123rf.com

Dit soort foto’s kom je op zo veel websites tegen, dat ze cliché geworden zijn. Daarnaast zijn wij van mening dat ze eigenlijk nooit de situatie weergeven zoals die zich in jouw bedrijf afspeelt. Althans, in grote bedrijven misschien wel, maar in het MKB en bij ZZP’ers niet. De vraag is dus of je dit soort foto’s dan moet willen gebruiken.

Nieuw soort stockfoto’s

Gelukkig zien we de laatste jaren een shift komen in stockfotografie. Er ploppen steeds meer websites op waar je stockfoto’s kunt vinden die anders zijn. Er zit meer beleving in. Meer sfeer. Ze zijn natuurgetrouwer. En deze stockfoto’s zijn vaak nog gratis ook.

Nieuwe type stockfoto van gratis stockfoto websites
Nieuwe type stockfoto van freerangestock.com

Dit vereist ook een shift bij de gebruikers van deze foto’s. Je moet anders gaan denken over welke foto’s bij jou verhaal passen. Het hoeft niet altijd meer een foto te zijn die letterlijk jouw verhaal uitbeeld. Het is vooral belangrijk dat de foto jouw verhaal ondersteunt. Qua sfeer. Qua gevoel. Dat is even wennen, maar het zorgt er wel voor dat jouw communicatiemiddel een stuk persoonlijker wordt.

De 17 beste gratis stockfoto websites

Om je een duwtje in de richting te geven, hebben we een lijst voor je gemaakt met de 17 beste gratis stockfoto websites. Dit zijn voornamelijk websites met het nieuwe type stockfoto’s waar wij heel blij van worden. En die je ook nog eens gratis mag gebruiken.

 1. Unsplash
 2. Stokpic
 3. Fancy Crave
 4. Freerange
 5. IMAGO.
 6. Free images
 7. StockSnap.io
 8. Negative Space
 9. Picjumbo
 10. Pixabay
 11. ISO Republic
 12. SplitShire
 13. LibreShot
 14. Gratisography
 15. Kaboompics
 16. Life of Pix
 17. Pexels

Bonus: ben je op zoek naar foto’s van specifieke landen/steden? Neem dan eens een kijkje tussen de ruim 17.000 afbeeldingen op GoodFreePhotos.

Als je van dit lijstje niet blij wordt, dan weten we het niet meer!

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader