Voordat we beginnen is het goed om Google Analytics erbij te pakken. Zo kun je wat je allemaal leert terugzien in de data van je website.

Het doelgroep deel in Google Analytics gaat zoals je waarschijnlijk al door had over de doelgroep. Je kunt dezelfde informatie op meerdere plekken terugvinden in Google Analytics, zoals gebruikers etc. maar dit overzicht geeft je een goede eerste indruk over hoe je website statistisch gezien er uit ziet.

We slaan de eerste Actieve gebruikers, Lifetime value (beta) en Cohortanalyse (beta), Doelgroepen en Gebruiksanalyse over. Deze onderdelen zijn gevorderde gebruikers.

P.s het kan zijn dat door het anonimiseren van IP-adressen etc. en persoonlijke data niet alle data beschikbaar is in Google Analytics in verband met de AVG wet.

Demografie

Iets wat interessant kan zijn is Demografie en de daarbij behorende sub onderdelen Overzicht, Leeftijd en Gender. Als je naar de overzichtspagina gaat heeft dit al een redelijk beeld van wie jouw website bezoeken … namelijk de leeftijd en het geslacht. Let er wel op dat je rechtsboven de datums aanpast naar een aantal maanden. Gegevens van afgelopen week zijn leuk, maar kunnen een vertekend beeld geven.

Als je naar Leeftijd gaat in het sub menu van Demografie dan kun je daar meer informatie vinden over de statistieken van de verschillende leeftijden. Bij Gender kun je dezelfde statistieken bekijken als bij leeftijd, maar dan op basis van geslacht. Deze Demografische data kun je gebruiken om bijvoorbeeld je teksten aan te passen zodat die beter aansluiten bij de doelgroep, of een besluit nemen onder welke doelgroep je een campagne wilt gaan doen.

Interesses

Het onderdeel Interesses kan je meer inzichten geven over wat jouw doelgroep leuk vindt en waarin zij geïnteresseerd zijn. Klik er vooral even doorheen, maar als je er niets uit kunt halen is dat niet erg! Dit onderdeel wordt veel gebruikt voor markteers voor de online marketingcampagnes.

Geo

Deze gegevens zijn interessant! Het belangrijkste van Geo gegevens is Taal. Je kunt hier precies zien welke taal je bezoekers gebruiken. Zo zie je bijv. nl-nl staan, maar misschien ook wel nl-be. Juist dat zijn zowel Nederlandse als Belgische bezoekers. Mocht het voorkomen dat er nl-nl en nl los staat, dan kun je het beste die gegevens bij elkaar optellen.

Daarnaast kun je naar Locatie gaan, hier kun je de statistieken bekijken op basis van locatie van de locatie waar je bezoekers vandaan komen. Heb je bijvoorbeeld een Nederlandse webshop, maar zie je dat veel van je bezoekers uit België komen dan kun je overwegen om je webshop ook voor de Belgische markt toegankelijk te maken.

Gedrag

Het eerste deel bestaat uit Nieuwe/terugkerende bezoekers, hier kun je achterhalen hoeveel bezoekers vaker dan 1x binnen de geselecteerde periode op je website zijn geweest. Kijk hierbij naar gebruikers en laat sessies achterwege, één gebruiker kan namelijk meerdere sessies hebben dus dat heeft een vertekend beeld.

Frequentie en geschiedenis en Betrokkenheid laten we achterwege.

Technologie

Browser en besturingssysteem is een belangrijk onderdeel dat je kunt gebruiken om de technische staat van je website in verschillende browsers te achterhalen. Wijkt één van de browsers of besturingssystemen af van de rest, dan is de kans namelijk groot dat er iets misgaan op het technische vlak van de website. Iedere browser en iedere besturingssysteem leest een website op haar eigen manier, en dit kan dus soms verschillen van elkaar.

Het netwerk gedeelde kan tonen hoe veel bezoekers een bepaald netwerk gebruiken. Bijvoorbeeld de welbekende 3G en 4G netwerken. Als je ziet dat veel bezoekers via 3G komen, dan is het slim om niet al te grote afbeeldingen en video’s in te laden want dat kan best lang duren! Grote kans dus dat je bezoekers dan afhaken.

Mobiel

In het mobiele overzicht kun je vinden welke apparaat type je bezoekers gebruiken, dus mobiel, tablet of desktop. Over het algemeen zijn er weinig tabletgebruikers je hoeft er dus niet van te schrikken als deze aantallen vrij laag zijn in verhouding tot desktop en mobiel.

Bij apparaten kun je precies zien welke apparaten er gebruikt worden om je website te bekijken. Net als bij browser en besturingssysteem kun je hieruit herleiden op welke apparaten je website wel en niet werkt.

Verschillende apparaten (beta) laten we achterwege, dit kun je namelijk koppelen met Google Ads. Aangepast en Benchmarking laten we ook achterwege. Benchmarking moet je overigens activeren om te kunnen gebruiken, dit houdt in dat jouw data gedeeld wordt met anderen (en dan krijg jij toegang tot hun data voor dit onderdeel).

Gebruikersstroom

Gebruikersstroom kun je gebruiken om te kijken wat de beginpagina’s zijn van je bezoekers en de pagina’s waar zij vervolgens naar toe gaan. Blijkbaar vinden je bezoekers die pagina’s interessant, maar is dit ook waar jij wilt dat de bezoekers naar toe gaan? Probeer altijd je bezoekers te sturen naar iets waar jij wilt dat zij naar toe gaan zodat jij goed je doelen kunt behalen.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nog eventjes wachten.. Binnenkort is hier véél meer te zien!