Dat een website uit verschillende pagina’s bestaat, is voor iedereen glashelder. Maar als je je iets meer verdiept in online marketing kom je erachter dat de ene pagina de andere niet is. Landingspagina’s, salespagina’s, cornerstone pagina’s, pillar pagina’s: ze zijn allemaal anders en dienen allemaal een ander doel. Om door de bomen het bos (of moeten we zeggen “door de pagina’s de website”?) nog een beetje te zien, leggen we in dit artikel uit wat het verschil tussen deze pagina’s is en hoe je ze inzet.
Een landingspagina is een pagina waar een bezoeker op terecht komt (landt) nadat deze bijvoorbeeld op een zoekresultaat in Google heeft geklikt of in een link in een social media post of advertentie. Dat maakt het een verwarrende term, want eigenlijk kan dit dus elke pagina op je website zijn. De overeenkomst tussen al deze landingspagina’s is dat de boodschap op de pagina en de boodschap in het zoekresultaat, de social media post of ad optimaal bij elkaar moeten aansluiten om frictie te voorkomen.
Wij gebruiken de term landingspagina specifiek voor pagina’s die je zo goed mogelijk optimaliseert om hoog te scoren in Google. Op die manier kun je een nieuwe doelgroep bereiken die via zoekresultaten op je website landt. De landingpagina’s kunnen dienstenpagina’s zijn die in je menu staan, maar het kunnen ook pagina’s zijn die verder niet in je menu terugkomen en echt puur en alleen gebruikt worden om traffic vanuit de zoekresultaten naar je website te trekken.
Kenmerken landingspagina:
"De term 'landingspagina' is verwarrend, omdat eigenlijk elke pagina op je website een landingspagina kan zijn."
Een salespagina is een pagina die geoptimaliseerd is voor het verkopen van een dienst of product. Deze pagina kan als landingspagina ingezet worden. De pagina heeft maar 1 doel: bezoekers laten converteren naar betalende klanten.
Kenmerken landingspagina:
Cornerstone content is de kern van een website. Het kan een blogbericht of pagina zijn, wij houden het voor dit artikel even op pagina’s. Een cornerstone pagina heeft betrekking op een onderwerp / zoekterm waar je hoog op wilt scoren en bevat de beste en meest volledige informatie over dit onderwerp.
Cornerstone pagina’s moeten goed in elkaar zitten. De pagina moet een duidelijke structuur hebben en de tekst moet volledig zen scanbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een cornerstone pagina regelmatig bijgewerkt wordt en eigenlijk een samenvatting is van alle andere berichten of pagina’s die over dit onderwerp op je website staan.
Kenmerken cornerstone pagina:
Stel dat je goed gevonden wilt worden op de zoekterm “online marketing”, dan ben je niet de enige. Er is veel concurrentie op deze zoekterm. Je hebt al behoorlijk veel blogs geschreven die gerelateerd zijn aan de zoekterm, denk aan:
Elk blog gaat over een deel van online marketing, maar Google weet niet welke blog nou het meest belangrijk is.
Een cornerstone pagina zet je in om Google te laten weten dat dat de belangrijkste pagina over het onderwerp is en dat je daarmee dus wilt ranken. Op deze pagina vertel je alles wat je kunt bedenken over het onderwerp.
Hoe zorg je er nou voor dat Google snapt dat een bepaalde pagina een cornerstone pagina is? Dat kan onder meer door een goede linkstructuur op te zetten. Het komt er eigenlijk op neer dat elk artikel dat je over het onderwerp schrijft moet linken naar je cornerstone pagina.
Als we het voorbeeld aanhouden en een pagina maken die “Ultieme inleiding in online marketing” heet, dan moeten we zorgen dat de losse blogs die we eerder noemden allemaal naar deze pagina linken. Ook als er nieuwe blogs bijkomen die over hetzelfde onderwerp gaan, moeten die een linkje bevatten naar deze cornerstone pagina. Hoe meer linkjes er naar een pagina gaan, hoe groter de kans dat deze pagina hoger scoort in de zoekresultaten.
Hier wordt het een beetje verwarrend. Sommige partijen gebruik pillar pagina namelijk als synoniem voor cornerstone pagina terwijl andere partijen het toch weer net iets anders zien.
Als we het onderwerp Online marketing weer even nemen, dan zou je kunnen zeggen dat dit onderwerp zo veelomvattend is, dat het bijna niet te doen is om vanuit één cornerstone pagina naar al die individuele blogs te linken.
Pillar pagina’s zijn in dat geval ondersteunende pagina’s zijn die een brug slaan tussen je cornerstone pagina en je blogs. Als we het over online marketing als onderwerp voor de conerstone pagina hebben, zou je pillar pagina’s kunnen maken over:
Vanaf de individuele blogs en de pillar pagina’s link je ook nog weer naar je cornerstone pagina. Als je deze opzet aanhoudt, ga je ervanuit dat je 1 cornerstone pagina hebt die ondersteund wordt door 4 à 5 pillar pagina’s die weer ondersteund worden door tientallen blogs.
De opbouw van een website met pillar- en cornerstone content
Eén keer per maand kletsen we digitaal ff bij middels onze nieuwsbrief. Die je conversie technisch gezien beter geen nieuwsbrief kunt noemen, maar dat doen we gewoon lekker toch. Mis geen enkele blog of update, schrijf je direct in.
Hoofdstraat 86a
2678 CM De Lier
© Buro Staal
Hoofdstraat 86a
2678 CM De Lier
Eén keer per maand kletsen we digitaal ff bij middels onze nieuwsbrief. Die je conversie technisch gezien beter geen nieuwsbrief kunt noemen, maar dat doen we gewoon lekker toch. Mis geen enkele blog of update, schrijf je direct in.
© Buro Staal