Sitelinks in Google

Er is een vraag die steeds vaker in mijn mailbox opduikt, dus  wordt het tijd om er aandacht aan te besteden in een blog. De vraag is: ‘Hoe zorg ik dat Google een uitgebreid zoekresultaat laat zien, met extra links onder mijn website?’ Die extra links onder je website in de zoekresultaten van Google worden site links genoemd. Ik zou het super vinden als dat bij alle websites gebeurt die ik maak! Hoe meer pagina’s getoond worden, hoe meer kans dat er doorgeklikt wordt. Maar hoe zorg je er voor dat die sitelinks getoond worden?

Sitelinks in Google: extra links onder het eerste zoekresultaat

sitelinks in GoogleJe bent het waarschijnlijk zelf ook wel eens tegen gekomen, zo’n zoekresultaat met sitelinks. Het eerste zoekresultaat in Google laat niet alleen een directe link naar de homepage zien, maar ook nog maximaal zes extra resultaten. Deze snelkoppelingen worden beknopter weergegeven en verwijzen naar specifieke pagina’s met belangrijke informatie die een relatie heeft met jouw zoekopdracht. Normaal gesproken worden er in totaal tien zoekresultaten op een pagina weergegeven, maar als de toppositie sitelinks bevat, zijn het er meestal iets minder.

Maar hoe zorg je er nu voor dat die sitelinks getoond worden als jouw website op de toppositie in de zoekresultaten staat?

Heel simpel: niet.

Het proces voor het aanmaken en weergeven van deze sitelinks is door Google volledig geautomatiseerd. Het wel of niet weergeven van de sitelinks wordt algoritmisch bepaald aan de hand van de informatie op de website en de zoekopdracht van de gebruiker. Sitelinks worden weergegeven wanneer Google vindt dat deze behulpzaam kunnen zijn voor de zoekopdracht. Helaas…

Het is wel mogelijk om de sitelinks aan te passen via de Google webmastertools als er bijvoorbeeld fouten in staan of als er een link getoond wordt, waar jij niet te veel de aandacht op wil vestigen.

SAMEN RENNEN, SPRINGEN, VLIEGEN,
DUIKEN, VALLEN, OPSTAAN
EN WEER DOORGAAN.