Opties in theme vertalen met WPML

Opties in theme vertalen met WPML

Doordat de wereld figuurlijk gezien steeds kleiner wordt en er steeds meer internationaal zaken gedaan wordt, moeten steeds meer websites in meerdere talen beschikbaar zijn. Dat is geen probleem, want er zijn meerder plugins die hierbij kunnen helpen. Om een WordPress website in meerdere talen te maken, gebruiken wij altijd de plugin WPML. Je kunt eerst alle tekst in het Nederlands (of een andere brontaal) toevoegen en vervolgens vertalen naar de gewenste talen. Dit kan ook wel eens problemen opleveren, maar over het algemeen is er goede documentatie te vinden en kom je er wel uit. Maar hoe kun je de opties in een theme vertalen met WPML?

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Opties in theme vertalen met WPML

  Als voorbeeld nemen we een WordPress website die voorzien is van een theme  van WooCommerce. Op de homepage is onderstaande call-to-action balk te zien.

  Promo tekst

  Als je gebruik maakt van een WooCommerce theme, komt er in je admin een extra menu-optie bij waar je het theme in kunt stellen. In dit geval kun  je onder het kopje ‘Homepage’ -> ‘Promotional Area’ de tekst, achtergrond en link voor de call-to-action banner invoeren. Maar er is nergens een optie te zien om deze tekst te vertalen. Help!

  stringvertaling WPML

  Hoe moeten we de opties in het theme vertalen met WPML? We wisten het zelf ook niet en gingen op zoek naar informatie. We lazen e.e.a. over het maken van een wpml-config.xml bestand en hebben hier een poging toe gedaan, maar dit bracht ons niet verder. Twee uur tobben, aanpassen, refreshen en frustraties verder, konden we het toch nog niet van ons afzetten. Het wpml-config.xml bestand lieten we even voor wat het was en we besloten de opties van WPML nog eens een voor een door te lopen. Dat hielp!

  Stringvertaling

  De opties in je theme vertalen met WPML vereist een aantal voorbereidingen:

  1. Zorg dat je de nieuwste versie van de plugin WPML  Multilingual CMS geïnstalleerd hebt (op dit moment 3.0.2a).
  2. Zorg dat je de nieuwste versie van de plugin WPML String Translation geïnstalleerd hebt (op dit moment 2.0.1).
  3. Zorg dat je de nieuwste versie van de plugin WPML Translation Management geïnstallerd hebt (op dit moment 1.9.1).

  We gaan er van uit dat je de talen al ingesteld hebt en pakken de draad op bij de handelingen die je moet doen om de opties in je theme te vertalen.

  We beginnen in het WPML menu in je admin op de pagina ‘Lokalisatie van thema en plug-ins’. Bovenaan de pagina wordt gevraagd of je wilt selecteren hoe je het theme wilt lokaliseren. Kies voor ‘Vertalen door WPML’ en sla je keuze op. Scroll verder naar beneden en klik onder het kopje ‘Strings in het thema’ op de knop ‘Het thema scannen op strings’. Klik vervolgens achter ‘WooCommerce’ op de knop ‘String bekijken die vertaald moeten worden’.

  stringvertaling WPML

  Je krijgt nu een enorme lijst met strings die vertaald kunnen worden, maar in ons geval stonden de opties van de promotion area er nog niet bij! Helemaal onderaan de pagina, vonden we echter een link die de sleutel tot de oplossing bleek te zijn. Zo klein, maar o zo belangrijk!

  Oplossing

  Door op deze link te klikken, kom je op een pagina terecht waar alle adminteksten worden weergegeven die WPML gevonden heeft. En jawel hoor, daar stonden ze dan! De opties die we wilden vertalen!

  Woothemes stringtranslation

  Selecteer de vakjes voor de opties die je wilt vertalen, scroll helemaal naar beneden en klik op ’toepassen’. Ga vervolgens weer terug naar de pagina ‘Stringvertaling’ en je zult zien dat de zojuist geselecteerde opties boven aan staan.

  Opties in Engels invullen

  Er is nog een ding waar je rekening mee moeten houden als je basistaal van de website niet-Engels is, maar je wel een Engelse vertaling hebt. Zorg dat je de opties van het theme in het Engels invult. Bij de stringtranslations kun je vervolgens de andere talen invoeren. Klik op de link ‘vertalingen’ achter de string die je wilt vertalen. In het gebied dat uitvouwt, kun je de vertaling plaatsen. Vergeet niet om ook de link die aan de button gekoppeld is te vertalen (door de URL van de desbetreffende taal en pagina in te voeren). Vink het vakje voor ‘Vertaling is voltooid’ aan en klik op opslaan.

  nieuwe opties

   Gefeliciteerd, de opties in je theme zijn nu vertaald!

  Heeft deze blog jou geholpen je probleem op te lossen of vind je de inhoud gewoon erg interessant? Dan zouden we het fijn vinden als je deze kennis wilt delen met je netwerk door middel van onderstaande share buttons!

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn

  Onze blogs nooit meer mislopen?

  Ontvang onze nieuwsbrief boordevol kennis, belangrijke updates en nieuws over ons vakgebied dan 1x per maand zo in je inbox.
  Uiteraard wordt je e-mailadres helemaal nergens anders voor gebruikt en kun je je altijd nog uitschrijven als je toch spijt hebt van al die handige informatie in je mailbox. We snappen goed hoe overweldigend onze bak aan kennis kan zijn, hoor!
  Google-Beoordeling
  4.9
  Gebaseerd op 28 recensies
  js_loader