schermafbeelding 2019 05 10 om 09.49.13

Wat is Google reCAPTCHA en hoe kan je het gebruiken op je site?

Spam, alle website eigenaren hebben er last van en soms is het lastig om er vanaf te komen. Spam in de reacties van je blog berichten komen het meeste voor. Plugins als Akismet en Antispam Bee voorkomen daar de meeste overlast, maar we zien steeds vaker spam via contactformulieren verstuurd worden. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de overlast te beperken of soms helemaal te stoppen.

Google reCAPTCHA is er daar één van. Omdat veel spam via automatische scripts verstuurd wordt, heeft Google een oplossing bedacht waar spambots niet mee overweg kunnen. Je hebt deze vast en zeker al eens op een andere site gezien. Nadat je een selectie voor “Ik ben geen robot” aangevinkt hebt, mag je stoplichten, etalages of bussen gaan tellen. Zie het maar als Get The Picture 2.0.

Hoe implementeer je het op je site?

Om Google reCAPTCHA op je site te kunnen gebruiken heb je API keys nodig. Deze kun je gratis aanmaken. Het is niet moeilijk. Ik vertel je hieronder hoe het werkt:

 • Allereerst ga je naar de Google reCAPTCHA site.
 • Nadat je ingelogd bent met je Google account, kom je in een scherm waar je diverse velden moet invullen.
 • Begin met een label. Hier kan je de domeinnaam van je website invullen.
 • Daarna moet je een reCAPTCHA versie kiezen. Versie 3 zien bezoekers van je site niets van. Versie 2 geeft je een paar extra keuzes, waaronder de “Ik ben geen robot” keuze. Wil je je bezoekers geen overlast bezorgen, kies dan voor versie 3.
 • Vervolgens vul je bij domeinen de domeinnaam van jouw site in.
 • Het e-mailadres bij eigenaren is al voor je ingevuld en vink het selectievakje aan om de servicevoorwaarden te accepteren.
 • Meldingen naar eigenaren verzenden kan je aangevinkt laten.
 • Klaar om op verzenden te klikken.

Op het volgende scherm zie je vervolgens de twee API keys die je dient te gebruiken voor je website. Als je bijvoorbeeld een plugin zoals Contact Form 7 gebruikt, kun je deze gebruiken om je formulier een extra laag van bescherming te geven.

Heb jij nog tips om spam via je website tegen te gaan? Deel je tips in de reacties!

6 antwoorden
 1. Harry van Mosseveld zegt:

  Als je een gratis domein gebruikt kan je dan ook erCaptscha maken?

  • Rosanne zegt:

   Hoi Harry,

   Gebruik je wel WordPress op dat gratis domein? En loopt het domein via WordPress.com? Wij gebruiken zelf WordPress.com niet, maar volgens mij moet je ook daar de reCaptcha kunnen gebruiken.

 2. Ed Kroonsberg zegt:

  Moet je in beide plugins (Captcha-ReCaptcha en Invisible Captcha) van bijv. Joomla! dezelfde Versie 3 keys invullen bij gebruik van Google Captcha V3?
  Welke instelling zet je vervolgens op de algemene site: invisible Captcha of Captcha-ReCaptcha?
  Ook bij gebruikersbeheer moet kennelijk of Invisible of de Standaard Captcha keuze worden gemaakt. Het lijkt dat niet alle websites (afhankelijk vermoedelijk van de gebruikte externe software) met V3 overweg kunnen.

  • Rosanne zegt:

   Hoi Ed,

   Wij werken alleen met WordPress dus hoe het precies in Joomla werkt, durf ik je niet te zeggen. Het lijkt mij wel dat je ook daar inderdaad beide keys moet gebruiken om de koppeling met Google reCAPTCHA te maken. Als je voor V3 kiest, zou ik de optie “invisible Captcha” kiezen en als je V2 gebruikt, lijkt Captcha-ReCaptcha me de beste keuze.

   Je kunt eerst V3 (invisible) proberen. Mocht dat niet goed werken, dan kun je altijd nog naar V2 (standaard captcha) gaan.

   Ik hoop dat je met deze info verder kunt, succes!

 3. Joost zegt:

  Ik heb een wordpress site verhuisd naar een ander domein. Er verschijnt nu de melding ‘ongeldige domein voor sitesleutel’. Ik zoek me suf maar kan niet vinden waar ik het moet aanpassen. Er zit geen plugin in de site. Ik heb de nieuwe site wel geregistreerd bij google en de nieuwe keys zijn aangemaakt.

  • Rosanne zegt:

   Hoi Joost,

   Heb je bij die nieuwe keys ook het nieuwe domein vermeld? En is de oude key verwijderd?

Reacties zijn gesloten.