Dit artikel gaat over hoe je een IP adres kan filteren in Google Analytics 4 (GA4). Inmiddels is een aantal maanden geleden Google Analytics 4 (GA4) beschikbaar gemaakt. Ondanks dat het nog niet alle mogelijkheden heeft die we gewend waren implementeren wij GA4 naast de ‘oude’ Google Analytics Universal (GA) standaard voor onze klanten.
Om de data zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk om in ieder geval een aantal interne IP-adressen alvast te filteren. Voorbeelden van IP-adressen die je wilt filteren zijn die van kantoor en van het personeel dat thuis werkt. Op deze manier krijg je een minder vertekent beeld van bijvoorbeeld hoe veel bezoekers er op je website zijn geweest.
In dit artikel leggen we kortbondig uit hoe je een IP-adres kan filteren in GA4, maar ook waarom je zowel IPv4 en IPv6 moet filteren maar daarover later meer.
IP FILTEREN IN GA4 UITLEG
Laten we stapsgewijs door het proces gaan van hoe je een IP-adres uit de data kunt filteren in Google Analytics 4.
Stap 1:
Ga naar https://analytics.google.com/
Stap 2:
Navigeer naar het Google Analytics 4 account waar je een IP-adres wilt filteren
Stap 3:
Op het admin paneel linksonder in je scherm
Step 3 admin pannel – GA4
Stap 4:
Ga naar Data-instellingen > Data Filters
Step 4 Data settings
Stap 5:
Klik op ‘Filter aanmaken’
Step 5 create filter
Stap 6:
Kies ‘Intern Verkeer – Filter event data dat jij hebt geïdentificeerd als intern verkeer’ en klik ‘Kies’
Step 6 internal traffic
Stap 7:
Nu krijg je het volgende scherm te zien:
Step 7 filled
Data Filter name:
Gebruik hier een herkenbare naam voor het filter, in het geval voor een IP-adres filter kun je het beste de locatie neerzetten.
Parameter value:
De parameter value staat gelijk aan het IP-adres dat je wilt filteren. Voer hier dus het IP-adres vinden, weet je niet wat je IP-adres ook alweer is? Gadan naar https://whatismyipaddress.com/ .
Het kan zijn dat er 2 verschillende IP-adressen staan, zowel IPv4 en IPv6, kies er één van en voer die hierin. Herhaal later al deze stappen nog eens en voer dan het andere IP-adres in (verder in het artikel leg ik het verschil tussen IPv4 en IPv6 uit).
Filter state:
Om een filter te testen kun je de Filter state op ‘Testing’ laten staan en vervolgens de filter aanmaken. Je kunt na een aantal dagen vervolgens in GA4 een dimension gebruiken om te kijken of het filter werkt zoals jij wilt.
Als je weet dat je de stappen goed doorlopen hebt kun je het filter ook gelijk op actief zetten.
Het overzicht zou er nu als volgt uit moeten zien:
Step 7 filled – ip adres filteren GA4
Stap 8:
Alles staat goed ingesteld, dus het is tijd om het filter aan te maken. Klik rechtsboven op de button Maken (Create). Je krijgt nu een pop-up te zien, klik op activeer filter. Als je dat hebt gedaan krijg je een bevestiging van dat het filter is aangemaakt.
Het filteren van je IP zou nu moeten werken, herhaal alle onderstaande stappen als je meerdere IP-adressen hebt (doe zowel de IPv4 versie als deIPv6 versie). Daar gaan we hieronder verder op in.
IPV4 EN IPV6
Verschillende internetproviders zijn bezig met het uitrollen van IPv6, voorheen zag een IP-adres er altijd uit zoals: 241.207.21.100 terwijl deze er tegenwoordig ook zo uit kan zien:
WAT IS IPV6?
IPv6 is de IP-adresstandaard van de volgende generatie die bedoeld is als aanvulling op en uiteindelijk ter vervanging van IPv4, het protocol dat veel internet services nog steeds gebruiken. Elke computer, mobiele telefoon, domotica-component, IoT-sensor en elk ander apparaat dat op internet is aangesloten, heeft een numeriek IP-adres nodig om te communiceren tussen andere apparaten. Het oorspronkelijke IP-adresschema, IPv4 genaamd, heeft bijna geen adressen meer door alle apparaten die tegenwoordig aan het internet verbonden zijn.
WAT IS IPV4?
IPv4 staat voor Internet Protocol versie 4. Het is de onderliggende technologie die het voor ons mogelijk maakt om onze apparaten met internet te verbinden. Telkens wanneer een apparaat verbinding maakt met internet, krijgt het een uniek, numeriek IP-adres toegewezen, zoals:
99.48.227.227. De IPv4 nummers zijn dus bijna op, vandaar de overstap naar IPv6.
IP-FILTER WERKT NIET?
In GA Universal kon het voorkomen dat het filteren van je eigen IP niet werkte, dit kwam vaak doordat je van de GDPR wet alle data moet anonimiseren. Doordat ook jouw eigen IP geanonimiseerd wordt voordat de data naar GA gaat kan GA jouw IP-adres niet filteren. Dus in het kort werkt het bij de ‘oude’ Google Analytics als volgt:
Website bezoekers > Maak IP-adres anoniem > Check of het IP-adres gefilterd is? (Deze stap werkt dus niet bij anoniem maken van IP-adressen) > Geef data weer in Google Analytics.
Dit probleem is opgelost met GA4, in GA4 zit het anoniem maken van IP-adressen automatisch ingebouwd, waar dat voorheen werd gedaan met een extra regel code toevoegen aan GA. Dit is nu niet meer nodig met GA4, in plaats van dat het IP-adres eerst geanonimiseerd wordt en daarnanaar GA4 wordt gestuurd checkt GA4 nu eerst wat is het IP-adres – is die uitgesloten dan wordt de data niet meegenomen en anders wordt de data geanonimiseerd. Kortom:
Website bezoeker > Google Analytics 4 gaat af > Is het IP gefilterd? > Zo ja, geef de data niet weer in Google Analytics 4 > Zo niet, maak het IP anoniem
CONCLUSIE
Het filteren van je eigen data is enorm belangrijk en zou voor iedere klant ingesteld moeten worden. Heb je nog geen GA4 ingesteld voor jouw website, doet dat dan snel zodat genoeg data hebt wanneer je echt aan de slag wilt gaan met Google Analytics.
Mocht het niet lukken om dit in te stellen? Neem contact met ons, dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen betekenen.