Eerder beschreef ik al hoe je zonder een plugin een mooie fotogalerij op je WordPress website te plaatsen en hoe je deze foto’s in een mooie lightbox kunt laten openen. Een andere mogelijkheid is om van elke foto in je galerij een link te maken naar een interne of externe pagina.

Van de afbeeldingen in je WordPress fotogalerij een link maken

Stel: je hebt een beautysalon en in je salon verkoop je producten van vier merken. Op je website heb je van elk merk een pagina gemaakt met meer informatie over het merk en de producten. Op je homepage wil je de logo’s van de vier merken laten zien en elk logo moet linken naar de specifieke pagina over het merk.

Het tonen van de vier logo’s op de homepage is gelukt met behulp van de standaard galerij functie in WordPress. Maar waar je bij een losse afbeelding standaard in kunt stellen dat de afbeelding een link moet worden, kan dat bij de galerij helaas niet. Gelukkig is er een slimmerd geweest die hier een oplossing voor bedacht heeft.

Het enige wat je hoeft te doen, is de plugin Gallery Custom Links installeren. Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Log in in je website en ga naar ‘Plugins’.
 2. Klik op ‘Nieuwe plugin’, vul in het zoekscherm Gallery Custom Links in en druk op enter.
 3. Het eerste zoekresultaat is (als het goed is) direct de goede. Klik op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’.

Nadat je de plug in geactiveerd hebt, ga je naar je media-bibliotheek. Als je nu op een foto klikt, zie je dat er aan de rechterkant meerdere opties bijgekomen zijn.

 • Link URL: hier kun je de link invullen van de pagina waar de foto naar toe moet linken. Wil je dat de foto helemaal niet linkt? Laat dit dan leeg.
 • Link doel: hier kun je aangeven of de link in hetzelfde venster of in een nieuw venster geopend moet worden
 • Link rel: hier kun je instellen of zoekmachines de link moeten volgen of niet.

Bovenstaande plugin is te gebruiken met meerdere galerij oplossingen, waaronder de standaard WordPress galerij, Gutenberg en anderen. Houd er wel rekening mee dat de link echt aan de afbeelding gekoppeld wordt. Als je de afbeelding dus in meerdere galerijen laat terugkomen, hangt in elke galerij de link aan de afbeelding.

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert?

8 reacties

 1. Hallo,

  Toffe plugin, precies wat ik zoek. Ik wil namelijk een foto galerij maken waarin de foto’s linken naar een eigen url.

  Helaas… de plugin is niet meer werkzaam… 🙁

  Hebben jullie een andere tip?

  Bedankt alvast!

  Hartelijke groeten,
  Martine Goldenbeld

  1. Hallo Martine,

   Dank voor je bericht en oplettendheid. De post dateert van 2015, maar de vraag blijft natuurlijk actueel. We hebben de post even offline gehaald voor een update. Uiteraard met dé tip voor een nieuwe tool! Wordt vervolgd…

   Groetjes Bianca

 2. Hoi! Deze plugin zou het antwoord zijn op een probleem dat ik al tijden ondervind! Alleen nu heb ik heb, geïnstalleerd, avtiveren optie kwam niet. Als ik hem nu opnieuw wil installeren geeft hij aan dat de doelmap al bestaat. Alleen kan ik hem nergens vinden op, ook niet bij plugins als ik zoek en ook niet bij de inactieve. Weet jij een oplossing? Bedankt!

  1. Hi Kitty,

   Ai, dat is een lastig probleem inderdaad. Tijdens de installatie is er een map aangemaakt op de server. Omdat je maar 1 map met dezelfde naam kan hebben, lukt het nu niet om de plugin nogmaals te activeren. De plugin probeert immers wederom een map met deze naam aan te maken. Om dit op te lossen moet je met een FTP-programma verbinding maken met de server en de map handmatig verwijderen. Dit is iets waar je hostingpartij je ongetwijfeld mee kan helpen. Zodra de map van de server verwijderd is, kun je nogmaals proberen de plugin te installeren en activeren.

   Ik hoop dat het gaat lukken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *