YouTube of Vimeo: waar kun je je video’s het beste plaatsen?

YouTube of Vimeo: waar kun je je video’s het beste plaatsen?

Dit gastblog is geschreven door Esther Jonker en Vivian Brummer van TVMC. TVCM is een full service Video Marketing bureau dat bedrijven helpt het maximale uit hun video strategie te halen.

Je hebt een video gemaakt van of voor je bedrijf en wilt deze online zetten. Er zijn verschillende kanalen waar je uit kan kiezen. Maar welk kanaal is nou het meest gunstig voor je video? Dit ligt er helemaal aan met welk doel jij je video maakt. Wil jij meer naamsbekendheid door je video of juist meer conversie? Het doel bepaalt het kanaal. We lichten dat in dit blog verder toe.

Favoriete videokanalen

De twee meest bekende websites om je video te plaatsen zijn YouTube en Vimeo. Dit zijn de meest gebruikte videokanalen ter wereld. Met YouTube op nummer één en Vimeo op plaats twee. Maandelijks trekken zij vele miljoenen bezoekers. Hoewel ze beide zijn ontwikkeld met hetzelfde doel, het plaatsen van video’s, maakt het een groot verschil op welk kanaal jij je video plaatst.

Youtube en Vimeo hebben onder andere een heel ander publiek en een andere opmaak wat kan uitmaken bij het bereiken van doelen van jouw video. Daarom is het slim om van tevoren na te denken over waar jij je video wilt plaatsen. Je hebt daarnaast uiteraard nog meer kanalen voor video, zoals Wistia en Orangevine. Deze kanalen zijn meer specialistisch en laten we voor dit blog even buiten beschouwing.

Vindbaar op het internet

Wil je meer naamsbekendheid voor je bedrijf én is je doel om online beter vindbaar te zijn, dan is YouTube de beste player. Video’s op Vimeo worden nauwelijks weergegeven in de zoekresultaten, terwijl video’s op YouTube juist wel goed scoren in de zoekresultaten. De reden daarvoor is niet moeilijk: YouTube is onderdeel van Google, vanzelfsprekend worden de video’s dus hoger uit in de zoekresultaten op Google. YouTube is bovendien de twee na grootste zoekmachine na Google. Heel veel mensen zoeken dus op YouTube zelf! Let wel, het gaat uiteraard niet vanzelf. Je komt alleen hoog uit in de zoekresultaten als je goed gebruikt maakt van de SEO. Maar met dezelfde woorden die je gebruikt op Vimeo, komen YouTube video’s nog steeds hoger in Google.

SEO in je video?

Met alleen het plaatsen van je video ben je er niet. YouTube moet wel weten waar je video over gaat. Tips hiervoor zijn.

  • Plaats ondertiteling bij je video. Je kunt de ondertiteling ook in meerdere talen uploaden. Zo kunnen mensen uit andere landen jouw video ook kunnen vinden en bekijken;
  • Bovendien wordt de ondertiteling ook geïndexeerd door Google (meegenomen in de zoekresultaten). Een win-win dus!
  • Plaats de zoekwoorden aan het begin van je titel. Uiteraard wel leesbaar, dus geen “beste videomaker hoe plaats ik tips” als titel, maar “Hoe plaats ik een YouTube-video – tips van de beste videomaker”;
  • Schrijf een goed omschrijving onder je video. Dit is ook erg belangrijk voor de vindbaarheid van je video. Plaats ook hier weer de meest belangrijke zoekwoorden vooraan;
  • Vul de tags in, deze kun je plaatsen tijdens het uploaden van je video.
Een uitgebreide omschrijving bij je YouTube video inclusief trefwoorden is goed voor je SEO

Conversie met video

Wil jij conversie behalen met je video? Dan is Vimeo de beste keuze. Met conversie wil je dat de kijker een handeling verricht na het zien van jouw video, bijvoorbeeld dat hij of zij zich inschrijft voor de nieuwsbrief. Om deze handeling te verrichten moet de kijker na het zien van de video op YouTube of Vimeo doorklikken naar je website. Doorklikken kan echter leiden tot minder conversie. Je wilt dus het liefste dat men je video rechtstreeks bekijkt op je website.

Wanneer je een video op YouTube, Vimeo en je website plaatst, gaan deze websites concurreren en zal YouTube altijd winnen. YouTube komt namelijk het hoogst in de ranglijsten te staan. Je website zal het vervolgens winnen van Vimeo. Voor conversie kun je de video dus het beste plaatsen op Vimeo (en natuurlijk je website), want jouw website wordt in dat geval altijd eerder gevonden.

Let op! Wanneer je een actief YouTube kanaal hebt, gelden natuurlijk andere regels. Dan kun je de conversie rechtstreeks via je YouTube-kanaal laten lopen. Heb je nog geen honderden volgers, zorg dan dat de conversie via je site loopt. En bekijk vooraf goed of je echt puur alleen conversie wilt, of ook bekendheid. Want dan kan YouTube toch een aanrader zijn. Je ziet het, dit is een lastige keuze. Bepaal daarom eerst je doel, dat voorkomt slechte resultaten.

Kosten en mogelijkheden

Het uploaden van video’s op YouTube is altijd gratis. Je kunt onbeperkt content uploaden tot 15 minuten (60 minuten met een geverifieerd account). Daarnaast:

  • Is YouTube het meest gebruikte platform op de wereld;
  • Kun je de kijker makkelijk doorsturen naar je website of andere kanalen;
  • Kun je de kijker binden met het abonneren op je kanaal of je video te liken;
  • Zijn video’s beter vindbaarheid doordat je zoekwoorden kunt toevoegen;
  • Kun je geld verdienen met YouTube door advertenties te laten zien.

Het plaatsen van video’s op Vimeo is gratis tot 25 GB per jaar. Wanneer je meer content wilt plaatsen, biedt Vimeo een tweetal abonnementen aan. Je hebt Vimeo Plus voor $59,95 per jaar, waarmee je 250 GB kan uploaden per jaar. Daarnaast hebben ze ook nog Vimeo Pro voor $199 per jaar, hiermee kun je 1 TB per jaar uploaden. Tegenover YouTube, wat gratis is, kunnen deze prijzen erg hoog zijn, maar de voordelen van Vimeo zijn wel dat je:

  • Meer controle hebt over je embeds;
  • Geen cookies in je browser krijgt;
  • Geen advertenties hebt bij bekijken van een video;
  • Vimeo een overzichtelijk platform is met een nette lay-out.
In Vimeo heb je meer controle over je embeds: hoe ze getoond worden en op welke domeinen ze getoond mogen worden

Kanalen inrichten

Zorg er ook voor dat je video-kanaal goed is ingericht. Dit zorgt voor meer kijkers op jouw kanaal en zorgt er ook voor dat je kijkers terugkomen.

3 tips voor een goed YouTube kanaal:

  • Maak je eigen thumbnail, dit is de foto die jouw video presenteert. Bij het uploaden van een video kiest YouTube standaard een thumbnail uit, maar je kan ook je eigen thumbnail uploaden. Met een mooie afbeelding maak je jouw aantrekkelijker voor een kijker om naar te kijken. Daarnaast kun je de thumbnail ook aanpassen aan je huisstijl, zodat mensen je video’s herkennen als er weer een nieuwe is geüpload;
  • Maak een playlist aan op je YouTube kanaal. Zo krijgen de mensen meteen een nieuwe video van jou te zien wanneer de vorige is afgelopen. Het voordeel hiervan is dat je mensen langer op je pagina houdt;
  • Plaats in je omschrijving ook altijd een linkje naar je website en andere social mediakanalen. Zo wordt je YouTube kanaal gelinkt aan deze kanalen en word je online nog beter gevonden.

3 tips voor een goed Vimeo kanaal:

  • Net zoals op YouTube kun je ook op Vimeo je eigen kanaal inrichten. Maak je eigen thumbnail en plaats titels voor herkenbaarheid van je video’s;
  • Maak content dat gedeeld kan worden. Wanneer je goede en aantrekkelijke content maakt, kunnen mensen dit delen waardoor jij meer bekendheid krijgt;
  • Voeg je video’s toe aan een groep. Op Vimeo heb je de mogelijkheid om je video toe te voegen aan en groep met soort gelijke content. Hierdoor worden gerelateerde video’s van verschillende kanalen aan elkaar gelinkt, waardoor jouw video ook wordt aanbevolen.

Conclusie: Youtube of Vimeo?

Welk kanaal je moet gebruiken voor je video ligt er dus eigenlijk aan welk doel jouw video heeft. Wil je vindbaar worden op het internet met jouw video’s, dan gebruik je YouTube. Wil je meer conversie, dan plaats je de video op Vimeo (of op social media, maar dat is een heel ander verhaal :-D). Daarnaast ligt het eraan of je de video op je website wilt embedden. Wanneer je de video ook op je website wilt plaatsen en het in jouw huisstijl moet, kun je het beste gebruik maken van Vimeo.

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader