WordPress websitae sneller maken

9 tips voor het MKB om je WordPress website sneller te maken zonder hulp van een developer en dus zonder extra kosten

Onlangs lanceerden we een test om te controleren of een website omzet weglekt.  We hebben veel feedback op de testresultaten gehad. Er waren twee onderwerpen die bij bijna alle websites niet goed gingen: de snelheid van de website en de calls to action op de website. 

Tja, daar moeten we iets mee. Vind je niet? 

Vandaar dit blog.

Waarom zou je je WordPress website sneller maken?

Waarom niet? Sneller is altijd beter :-) En dat is niet alleen onze mening hoor, ook bezoekers van je website en zoekmachines denken er zo over.

Zoekmachines, zoals Google, ranken website die snel laden hoger dan website die traag laden. Dat is dus al een belangrijke reden om te zorgen dat je een snelle website hebt.

Een andere belangrijke reden is dat bezoekers enorm ongeduldig zijn. Denk je dat het allemaal wel meevalt? Check the numbers!

Bijna de helft van de bezoekers, 47%, verwacht dat de website binnen 2 seconden laadt. 

Als de website niet binnen 4 seconden geladen is, verlaat 1 op de 4 bezoekers je website. 

En als je een eCommerce site hebt, is snelheid helemaal van belang: een vertraging van 1 seconde kan de conversie met 7% verlagen en het aantal pageviews met 11%.

Dus ….

Redenen genoeg om te zorgen dat je website binnen 2 seconden laadt. Onderstaande tips gaan je hierbij helpen. En het mooie is … je kunt deze tips zelf uitvoeren, zonder hulp van een developer. 

Waar wacht je nog op? Aan de slag!

Hoe kun je de snelheid van je website testen?

Voordat je met de tips aan de slag gaat, is het wel handig om te weten hoe snel jouw website nu eigenlijk laadt. Elke pagina heeft zijn eigen laadtijd. De homepage wordt meestal als graadmeter gebruikt.

Je kunt de snelheid van je website testen met meerdere tools. Wij zijn fan van:

Als je GTmetrix.com gebruik, kun je het beste eerst een gratis account maken. Je hebt dan daarna de mogelijkheid om onder de balk waar je je URL invult, een andere server testlocatie te kiezen. Wij kiezen hier altijd voor Londen, omdat die locatie het meest in de buurt is. Dit heeft invloed op het testresultaat.

Gebruik de analyse van GT metrix om je WordPress website sneller te maken

Bij tools.pingdom.com kun je zonder in te loggen ook een testlocatie in Europa kiezen.

Test je website voor de zekerheid twee keer achter elkaar, met een tussenpozen van zo’n 15 minuten. Op onze website is caching (zie tip 5) actief. Daardoor laadt de website bij herhaalverzoeken veel sneller dan bij het eerste bezoek. Dit geldt ook voor de websites die je site analyseren op snelheid. In ons geval laadde de website bij de tweede test 2,2 seconden sneller (1,4 seconden) dan bij de eerste test (3,6 seconden).

Tip #1 | Verklein en comprimeer alle afbeeldingen

De meeste websites maken gebruik van afbeeldingen om het verhaal te ondersteunen. Daar staan we volledig achter. Aan die afbeeldingen moet wel enige aandacht besteed worden voordat ze op de website geplaatst worden.

Of je nu een afbeelding van een stockfoto website downloadt, van een fotograaf hebt ontvangen of zelf hebt gemaakt met je telefoon, zo’n afbeelding is al snel minimaal 3MB en zo’n 3500px breed.

Stel dat je 3 afbeeldingen op een pagina hebt staan en je uploadt de afbeeldingen zonder ze eerst te bewerken, dan is de pagina alleen door de afbeeldingen dus al 9MB groot.

En dan zijn dit nog afbeeldingen van 3MB, we komen ze ook regelmatig van 10MB tegen …

WordPress is geen fotobewerkingstool. Wij raden daarom altijd aan om afbeeldingen eerst te bewerken voor je ze uploadt naar de website. Dit zijn de stappen die wij volgen:

1. Bepaal het formaat van de afbeelding

 • Full width afbeelding > 2000px breed
 • Afbeelding voor in een blog gecentreerd > 800px breed
 • Afbeelding voor in een blog naast tekst> 400px breed

2. Verklein de afbeeldingen tot het gewenste formaat

3.Upload ze naar de site tinypng.com
Deze website comprimeert de afbeeldingen zodat ze minder MB’s bevatten. De kwaliteit van de afbeelding blijft verder hetzelfde.

4. Geef de afbeeldingen een goede naam
Zorg dat de naam aansluit bij het onderwerp waar de pagina over gaat. Dit helpt zoekmachines de afbeelding te “lezen”.

5. Upload de afbeeldingen naar de website

Om nog een extra slag te maken, kun je een plugin in je website installeren die nog een keer compressie toepast op de afbeeldingen. Wij gebruiken graag Shortpixel. Deze plugin comprimeert automatisch elke afbeelding die je uploadt, maar je kunt er ook de al eerder geüploade afbeeldingen achteraf nog mee comprimeren.

Andere plugins die automatisch afbeeldingen comprimeren die je uploadt, zijn Imsanity en Smush.

Het zou kunnen zijn dat de tweede compressieronde net te veel is en de kwaliteit van je afbeeldingen minder wordt. Dan kun je deze ronde laten vervallen.

Tip #2 | Plaats video- en/of audiobestanden extern

WordPress heeft de mogelijkheid om video- en audiobestanden rechtstreeks naar de mediabibliotheek te uploaden om ze vervolgens op een pagina of in een bericht te kunnen plaatsen.

Maar dat het kan, betekent niet dat je het ook moet doen …

Video- en audiobestanden zijn nog veel groter dan afbeeldingen. Een korte video is al snel 40MB. Het laden daarvan vertraagt de website enorm.

Het is daarom beter om je video- en audiobestanden extern te plaatsen. Video’s kun je uploaden naar Vimeo of YouTube. Audiobestanden kun je uploaden naar SoundCloud.

WordPress heeft voor zowel SoundCloud als Vimeo en YouTube een ingebouwde embed functie. Dat betekent dat je alleen maar de URL van je video- of audiobestand bij SoundCloud, Vimeo of YouTube hoeft te kopiëren en op een pagina of in een bericht hoeft te plakken. WordPress zet dit dan automatisch om in een video- of audiobestand.

Een andere optie is een screenshot van je video maken en deze linken naar Vimeo of YouTube.

Tip#3 Verwijder onnodige plugins

Het hoeft op zich geen probleem te zijn om veel plugins te gebruiken. Als de plugins van goede kwaliteit zijn, zullen ze voor minimale vertraging zorgen.

Gebruik wel alleen plugins die je écht nodig hebt en verwijder alle plugins die overbodig zijn of die je niet gebruikt. Als je drie plugins gebruikt die alle drie hetzelfde doen, is er een grote kans dat ze elkaar in de weg gaan zitten en voor gedoe zorgen. En gedoe, daar houden we niet van.

Loop je plugins dus eens objectief na en vraag je bij elke plugin af:

 • Heb ik deze plugin echt nodig of is het alleen leuk / handig om te hebben?
  Plugins die echt nodig zijn, kun je behouden. Overige plugins kun je verwijderen.
 • Kan ik het werk dat de plugin doet ook anders oplossen?
  Zo ja, los het anders op en verwijder de plugin.
 • Is dit de enige plugin die dit werk doet of heb ik meer plugins die hetzelfde doen?
  Als er meer plugins zijn die hetzelfde werk doen en de plugins bovenstaande vragen hebben doorstaan, houd er dan één en verwijder de rest.  

Als je een plugin verwijdert, laat deze vaak toch nog bepaalde gegevens achter in de database. Bij sommige plugins kun je in de instellingen aangeven dat alle data verwijderd moet worden als je de plugin deactiveert. Het is aan te raden dit te doen (als je zeker weet dat je de plugin niet meer gaat gebruiken) zodat ook de database opgeschoond wordt.

DOE EEN 0-TEST

Je weet nu dat het belangrijk is om een snelle website te hebben, omdat deze beter rankt in de zoekmachines en voor betere conversies zorgt.

Je kunt nu ook zelf je WordPress website sneller maken zonder hulp van een developer. Test voordat je begint met het doorvoeren van de verbeteringen je website in GTmetrix.com of tools.pingdom.com om de huidige snelheid te berekenen. Voer de test na elke wijziging die je hebt doorgevoerd nogmaals uit om de wijzigingen een positieve invloed op de snelheid heeft.

Goed verhaal, maar kan ik dit niet toch gewoon aan jullie uitbesteden?

Ja, dat kan.

Hoe dan?

Stuur een mail naar info@burostaal.nl, dan vertellen we je er meer over.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *