WordPress 5.8 introduceert WebP support

WordPress 5.8 introduceert WebP support

laptop met daarop het Over WordPress 5.8 scherm

Deze week wordt WordPress 5.8 gelanceerd. In deze nieuwste versie van WordPress zitten weer talloze nieuwe snufjes en structurele verbeteringen. Waaronder WebP support. En daar willen we je wat meer over vertellen. Want in vergelijking tot afbeeldingsformaten als jpg en png zijn de bestanden van WebP afbeeldingen een stuk kleiner. Door WebP afbeeldingen te gebruiken wordt, wordt je pagina dus minder zwaar. En daardoor laadt zo’n pagina sneller. Wat een reden voor Google kan zijn om je pagina’s een hoger plekje in de zoekresultaten te geven.

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    WebP is ontwikkeld door Google

    WebP is een relatief nieuw bestandsformaat. Dit nieuwe formaat is door Google ontwikkeld. Het idee erachter is om afbeeldingen te kunnen publiceren die aan de ene kant van goede beeldkwaliteit zijn, maar tegelijkertijd minder opslagruimte innemen. Dat maakt namelijk dat  webpagina’s sneller kunnen laden. En daar hebben we allemaal baat bij. Het WebP formaat is open source. Dat betekent onder meer dat iedereen er mee kan werken, maar ook dat iedereen aan het verbeteren ervan kan bijdragen. 

    Het WebP formaat werkt goed voor foto’s, maar ook voor afbeeldingen met een transparante achtergrond. Bovendien kun je er animaties mee maken. Volgens Google kun je 25-34% besparen op je bestandsgrootte in vergelijking met dezelfde afbeelding in JPEG en 26% in vergelijking met dezelfde afbeelding in PNG.

    Niet voor niets wordt je ook vaak in de Google Sitespeed Test geadviseerd om modernere afbeeldingsformaten als WebP te gebruiken.

    schermafbeelding van de Google SiteSpeed tool met het advies om moderne alfbeeldingsformaten als WebP te gebruiken

    In de Google SiteSpeed tool krijg je vaak het advies om moderne afbeeldingsformaten te gebruiken.

    Zo zet je bestaande bestanden om

    Een hele makkelijke manier om snel één of enkele afbeeldingen in WebP om te zetten, is door de online tool Squoosh te gebruiken.

    schermafbeelding van de Squoosh tool waarin je makkelijk afbeeldingen kunt omzetten naar oa WebP formaat

    In de Squoosh.app tool kun je eenvoudig afbeeldingen omzetten naar moderne afbeeldingsformaten

    Sleep je bestand naar het midden van het scherm/

    Schermafbeelding van de Squoosh app na het uploaden van je afbeelding

    Nadat je je afbeelding hebt geupload, kun je kiezen naar welk formaat je je afbeelding wilt omzetten.

    Vervolgens kun je aan de rechterkant van je scherm, onder de blauwe balk met “compress” voor WebP kiezen. En zoals je ziet heb ik met deze afbeelding maar liefst 61% bespaard. Wat ook fijn is, is dat de nieuwe bestanden gelijk in dezelfde map worden opgeslagen als waar je bronbestand vandaan komt. Je hoeft dus niet voor elk bestand dat je omzet talloze keren te klikken om naar de juiste map te gaan.

    Helaas kun je nog niet direct vanuit veelgebruikte software als Canva of Photoshop afbeeldingen als WebP opslaan. Maar naarmate meer mensen dit nieuwe bestandsformaat gaan gebruiken dat zal vast snel gebeuren.

    WebP wordt al steeds breder ondersteund

    Inmiddels surft zo’n 95% van de internet gebruikers met een browser met WebP  support. Vooral gebruikers van oudere versies van browsers hebben mogelijk problemen om afbeeldingen in WebP formaat te zien. Het gaat dan vooral om gebruikers van de Internet Explorer (1% van alle internet gebruikers) en gebruikers van oudere versies van Edge, Firefox, Chrome, Safari en Opera.

    Ook jullie website kan aantoonbaar winstgevend worden!

    In 5 fases naar een data-gedreven proces dat wèl klanten oplevert.

    Schermafbeelding van de tool CanIUSeIt die aangeeft dat ruim 95% van de internet gebruikers een browser gebruikt die WebP support biedt.

    De website CanIUSe.com geeft aan dat ruim 95% van de mensen surft met een browser die WebP ondersteunt.

    Zo gebruik je WebP in WordPress

    Zodra je binnenkort je WordPress website naar de nieuwe 5.8 versie hebt omgezet, kun je afbeeldingen  in het WebP formaat op dezelfde manier uploaden en gebruiken als je tot nu toe met je andere afbeeldingen deed. Gebruik je de Gutenberg Block Editor, dan kun je je afbeelding ook gelijk naar het blok slepen. Vergeet dan alleen niet om nog even een alt-beschrijving toe te voegen. 

    Schermafbeelding van de Gutenberg Block Editor in WordPress 5.8. Daarin kun je je WebP afbeeldingen gewoon naar een blok slepen.

    In de Gutenberg Block Editor in WordPress 5.8 kun je je WebP afbeelding gewoon naar het blok slepen.

    Ergo

    Nu de laadtijd van je webpagina’s steeds belangrijker wordt, raden wij je aan om je te verdiepen in moderne formaten voor afbeeldingen. Je hoeft echt nog niet gelijk alles uit je handen te laten vallen en al je afbeeldingen om te zetten. Begin anders eerst eens met de Squoosh tool te experimenteren. En neem je voor om over een paar weken in WordPress  5.8 je eerste WebP afbeelding te plaatsen. 

    Onze blogs nooit meer mislopen?

    Ontvang onze nieuwsbrief boordevol kennis, belangrijke updates en nieuws over ons vakgebied dan 1x per maand zo in je inbox.
    Uiteraard wordt je e-mailadres helemaal nergens anders voor gebruikt en kun je je altijd nog uitschrijven als je toch spijt hebt van al die handige informatie in je mailbox. We snappen goed hoe overweldigend onze bak aan kennis kan zijn, hoor!
    Google-Beoordeling
    4.9
    Gebaseerd op 28 recensies
    js_loader