WordPress anti copy plugin – Dikke Doei naar copycats!

WordPress anti copy plugin – Dikke Doei naar copycats!

Een van de grootste frustraties van bloggers en website eigenaren: je eigen teksten ergens anders teruglezen. Heb je urenlang op een blog of pagina zitten ploeteren. Onderzoek gedaan, geschreven, geschrapt, herschrijven, geredigeerd etc. Vol trots je verhaal online gezet. Kom je een paar dagen later jouw verhaal (met her en der wat aanpassingen, maar wel nog met jouw grapjes/voorbeelden/afbeeldingen erin) tegen op een andere site.

Het is ons helaas al een paar keer overkomen … met name ons blog over de consequenties van de AVG hebben we in meerdere vormen teruggezien.

We krijgen regelmatig de vraag van klanten wat ze hieraan kunnen doen. En hoe wij hier mee omgaan. Tot nu toe deden we er niets aan. Als mensen onze content willen kopiëren en hergebruiken, doen wij kennelijk iets goed. Iemand zei me ooit: “Zo lang anderen je kopiëren, loop je altijd 1 stap voor“. Die uitspraak heb ik goed in mijn oren geknoopt.

Natuurlijk is het enorm vervelend dat anderen onze teksten pikken, maar het is mij mijn tijd en energie niet waard om erachter aan te gaan. En ja, als de tekst echt 1 op 1 gekopieerd is, zou het invloed op je SEO kunnen hebben, maar meestal is de copycat nog wel zo slim om de tekst een beetje aan te passen.

Nee, dit is geen uitnodiging om nu massaal onze teksten te gaan jatten! Eerlijk duurt het langst en het is altijd beter om in je eigen tone of voice je eigen teksten te gebruiken.

Maar goed, stel dat je er wel helemaal klaar mee bent dat anderen met jouw teksten aan de haal gaan, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder drie opties, oplopend van “het mag, maar let op het copyright” tot “dit mag niet en dat vertel ik je alles behalve subtiel”.

1. Copyright melding als er teksten gekopieerd worden (het mag maar let op de copyright)

Door een stukje code aan je website toe te voegen, kun je bij elke tekst die gekopieerd en vervolgens ergens geplakt wordt, een “Lees meer op: … Copyright © …” melding tonen. Probeer maar eens een stukje tekst uit dit blog te kopiëren en ergens te plakken. Ja, we hebben inmiddels toch een kleine maatregel genomen 😉 In onderstaande video leg ik je uit hoe dit werkt. De code die ik laat zien, vind je in het artikel Add a Copyright Notice to Copied Text, geschreven door de bedenker van deze oplossing.

2. Kopiëren van je teksten blokkeren (dit mag niet en dat vertel ik je subtiel)

instellingen anti copy plugin WP Content Copy Protection
Resultaat WordPress anti copy plugin

Als je echt wilt voorkomen dat je teksten gekopieerd worden, kun je een anti copy plugin gebruiken zoals WP Content Copy Protection & No Right Click. Nadat je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, kun je bij Instellingen > WP Content Copy Protection de instellingen vinden. Niet schrikken als je dit allemaal niets zegt: de plugin staat standaard al goed ingesteld. Het enige dat je nog aan kunt passen, is de melding die getoond wordt. Nadat je de instellingen opgeslagen hebt, ben je klaar. Er kan nu geen tekst meer geselecteerd worden op je site en ook de functie van de rechtermuisknop werkt niet meer. Als er dubbel geklikt wordt, komt de melding in beeld.

3. Kopiëren van je teksten blokkeren (dit mag niet en dat vertel ik je alles behalve subtiel)

Instellingen anti copy plugin WP Copy Content Protection with Color Design
Resultaat anti copy plugin met kleur

Wij zijn nogal van de kleur en vormgeving. De melding bij optie 2 vinden we niet zo opvallend en niet zo mooi. Dat kan beter en wel met de anti copy plugin WP Content Copy Protection with Color Design. Nadat je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, vind je bij Instellingen > WP Protect Settings de instellingen van de plugin. Hier kun je kiezen voor de optie “No right click + message” en vervolgens een korte melding invullen. Daaronder kun je een kleur voor de achtergrond van de melding kiezen. Bovenstaande instellingen leveren dan dit resultaat op als je je rechtmuisknop gebruikt of een stuk tekst probeert te selecteren: Zoals ik al schreef: weinig subtiel. Maar wel heel duidelijk! Houd er trouwens rekening mee, dat deze functie alleen werkt voor mensen die niet ingelogd zijn. Voor webdesigners is het heel irritant als ze hun rechtermuisknop niet kunnen gebruiken, dus als je wilt testen of de melding werkt, dan moet je eerst even uitloggen of je website in een incognitovenster of andere browser bekijken waar je niet ingelogd bent.

Enige echte oplossing

De enige echte oplossing om te voorkomen dat je teksten gekopieerd worden, is je teksten helemaal niet plaatsen. Want ook al gebruik je een van bovenstaande oplossingen, overtypen kan natuurlijk altijd. Maar hoe moeilijker je het iemand maakt, hoe sneller ze op zullen geven. Dus wil je je teksten beschermen, pas dan een van bovenstaande opties toe en zeg Dikke Doei tegen copycats! Na het plaatsen van dit blog, kwamen er een aantal waardevolle aanvullingen via de comments. Lees dus ook zeker even de reactie van Simon waarin hij uitlegt hoe je een standaard melding aan je berichten kunt toevoegen die in RSS-feeds van andere websites opgenomen worden en de reactie van Nathan met een link naar een blog dat hij schreef over hoe om te gaan met plagiaat.  

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert? Nee? Lees dan nog even verder in deze blog 🙂

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader