Wat is Google reCAPTCHA en hoe kan je het gebruiken op je site?

Spam, alle website eigenaren hebben er last van en soms is het lastig om er vanaf te komen. Spam in de reacties van je blog berichten komen het meeste voor. Plugins als Akismet en Antispam Bee voorkomen daar de meeste overlast, maar we zien steeds vaker spam via contactformulieren verstuurd worden. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de overlast te beperken of soms helemaal te stoppen.

Google reCAPTCHA is er daar één van. Omdat veel spam via automatische scripts verstuurd wordt, heeft Google een oplossing bedacht waar spambots niet mee overweg kunnen. Je hebt deze vast en zeker al eens op een andere site gezien. Nadat je een selectie voor “Ik ben geen robot” aangevinkt hebt, mag je stoplichten, etalages of bussen gaan tellen. Zie het maar als Get The Picture 2.0.

Hoe implementeer je het op je site?

Om Google reCAPTCHA op je site te kunnen gebruiken heb je API keys nodig. Deze kun je gratis aanmaken. Het is niet moeilijk. Ik vertel je hieronder hoe het werkt:

  • Allereerst ga je naar de Google reCAPTCHA site.
  • Nadat je ingelogd bent met je Google account, kom je in een scherm waar je diverse velden moet invullen.
  • Begin met een label. Hier kan je de domeinnaam van je website invullen.
  • Daarna moet je een reCAPTCHA versie kiezen. Versie 3 zien bezoekers van je site niets van. Versie 2 geeft je een paar extra keuzes, waaronder de “Ik ben geen robot” keuze. Wil je je bezoekers geen overlast bezorgen, kies dan voor versie 3.
  • Vervolgens vul je bij domeinen de domeinnaam van jouw site in.
  • Het e-mailadres bij eigenaren is al voor je ingevuld en vink het selectievakje aan om de servicevoorwaarden te accepteren.
  • Meldingen naar eigenaren verzenden kan je aangevinkt laten.
  • Klaar om op verzenden te klikken.

Op het volgende scherm zie je vervolgens de twee API keys die je dient te gebruiken voor je website. Als je bijvoorbeeld een plugin zoals Contact Form 7 gebruikt, kun je deze gebruiken om je formulier een extra laag van bescherming te geven.

Heb jij nog tips om spam via je website tegen te gaan? Deel je tips in de reacties!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *