SEO trends 2021 – De SEO Periodic Table van 2021 is uit

SEO trends 2021 – De SEO Periodic Table van 2021 is uit

De 2021 SEO Periodic Table met daarin de SEO trends voor 2021 is net uitgekomen!

Het SEO vakgebied ontwikkelt zich voortdurend. Natuurlijk blijft het regelmatig publiceren van content van goede kwaliteit het allerbelangrijkst. Bovendien moet je blijven zorgen dat de juiste mensen die content zien en er hopelijk naar gaan linken. Maar daarnaast zie je ieder jaar opkomende en verschuivende accenten. Om het overzicht te bewaren hebben de zoekmachine optimalisatie specialisten van Search Engine Land een zoekmachine variatie op het periodieke systeem gemaakt. De eerste kwam uit in 2011, en een paar weken geleden is alweer de tiende versie uitgekomen. In dit artikel lees je meer over hoe Search Engine Land de SEO trends van 2021 ziet. Of, in andere woorden, waar Google dit jaar naar kijkt om te bepalen hoe hoog een pagina in de zoekresultaten komt.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents

  Een periodiek systeem om SEO trends weer te geven. Lekker nerdy

  Als je jezelf op rollende ogen betrapte bij het lezen van “periodiek systeem”, weet dan dat je niet de enige bent. Wij kunnen ons dat in ieder geval prima voorstellen. Maar ja, om er uit te springen moet je soms iets aparts bedenken. En omdat zoekmachine optimalisatie best een nerdy vak is, snappen we dat ze daar bij Search Engine Land voor een lekker nerdy insteek kozen. De oorsprong van het periodiek systeem ligt namelijk in scheikunde. Ook niet mijn ding. Maar als je professor Google om afbeeldingen van het periodiek systeem vraagt, valt je al snel op hoe het gebruik van blokjes en kleuren je in één oogopslag overzicht geeft.

  Op kleur gesorteerd

  Elementen met dezelfde kleuren hebben veel eigenschappen gemeen. Bij SEO kun je alle factoren die zoekmachines meewegen om je positie te bepalen ook in categoriën indelen. Met zo’n grafische weergave met blokjes en kleuren kun je dan ineens in één oogopslag zien wat de belangrijkste ranking factoren zijn. En welke er belangrijker of juist minder belangrijk geworden zijn.

  The numbers game

  Ieder blokje heeft een cijfer van één tot vijf. Elementen met een hoger getal tellen zwaarder mee in het bepalen van de positie.  

  De 2021 SEO Periodic Table op de SEOroundtable.com websites in een artikel van Barry Schwartz

  De SEO Periodieke Tabel van 2021 staat op de Search Engine Land website alleen in het PDF document, maar SEO autohoriteit en mede-auteur Barry Schwartz gaf op de SearchEngineRoundtable.com site een sneak preview. 

  De belangrijkste groepen in het SEO Periodiek systeem

  De spiders en algoritmes van zoekmachines als Google kijken naar diverse soorten factor om te bepalen hoe relevant een bepaalde pagina voor een zoekopdracht is. Natuurlijk is het belangrijk dat de content op een pagina relevant is voor een zoekopdracht. Maar daarnaast zitten zoekers ook niet te wachten op pagina’s van shady bronnen, pagina’s die enorm traag laden, of pagina’s die nauwelijks op mobiel te gebruiken zijn.

  Content

  Twintig jaar geleden hoefde je alleen maar te zorgen dat een zoekopdracht een paar keer op de juiste plekken op een pagina verscheen om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Daar werd natuurlijk aan alle kanten misbruik van gemaakt. Vervolgens zijn de algoritmes stap voor stap aangescherpt om te zorgen dat zoekresultaten relevanter werden. De content sectie gaat over hoe goed je content laat zien dat:

  • Je begrijpt wat gebruikers willen bereiken met bepaalde zoekopdrachten;
  • Je content gebaseerd is op gedegen research;
  • Je content voor een brede doelgroep toegankelijk is;
  • Je content regelmatig bijgewerkt wordt

  Nieuw dit jaar is Answers (An). Bouw je namelijk een deel van je content in vraag en antwoord formaat, dan helpt dat gebruikers om sneller hun doelen te bereiken. Dat kan je een plekje in featured snippets opleveren. En daardoor extra zichtbaarheid.

  "SEO is echt zowel kunst als wetenschap. We hopen dat deze opgefriste tool als een referentie voor jullie experimenten kan dienen."

  Architectuur

  Architectuur gaat over in hoeverre zoekmachines kunnen zien hoe je content samenhangt. Het begint al met hoe goed de zoekmachinespiders pagina’s kunnen indexeren. Maar je vind hier ook factoren die te maken hebben:

  • Hoe snel pagina’s laden;
  • Hoe goed een site op een mobiel apparaat te gebruiken is;
  • Of het bij dubbel voorkomende content duidelijk is welke pagina de bron is.

  Dit jaar is Structure (St) aan de tabel toegevoegd. Dit gaat over hoe makkelijk gebruikers en bots kunnen bepalen wat het expertisegebied van een website is. En Parity (Pt) kijkt naar in hoeverre gebruikers van desktops en mobiele apparaten toegang tot dezelfde content hebben.

  HTML

  Zoekmachinebots lezen tekst en code. En dan specifiek HTML. Daarin vinden ze hints over wat er op een site en op een pagina belangrijk is. Denk daarbij aan titels, koppen, het gebruik van de Schema markup code en de meta tags.

  Nieuw dit jaar zijn de Image Alt (ALT), de alt-tekst bij een afbeelding, omdat deze een website toegankelijker maakt voor bijvoorbeeld schermlezers, en de Content Shift (CLS) uit de Google Core Web Vitals.

  Reputatie

  De content op een pagina kan nog zo relevant zijn, maar zoekmachines willen boven alles zeker stellen dat de bronnen in de zoekresultaten betrouwbaar zijn. Reputatie is opgebouwd uit Expertise (Ex), Betrouwbaarheid (Tr) en Authoriteit (Au). Hierbij weegt onder andere de leeftijd van de site of het domein mee, maar ook hoe vaak een site via een link als bron wordt genoemd.

  Links

  De categorie links heeft hier direct mee te maken. Wanneer de reputatie van je bedrijf en je website belangrijk voor je is, dan verwijs je je bezoekers alleen naar sites die je vertrouwt. Dat soort links zijn dan een indicatie van de betrouwbaarheid van een site.

  • Hoe meer sites naar jouw site linken, hoe groter de kans dat jouw site betrouwbaar is (Quantity – Qt);
  • Hoe betrouwbaarder een site die naar jouw site linkt (Link Quality – Lq), hoe zwaarder zo’n link weegt;
  • Bovendien wordt de gelinkte tekst (Anchor – An) als een indicatie van de inhoud gezien.

  In deze categorie is dit jaar niets gewijzigd.

  User

  Deze sectie gaat over de gebruikerservaring op je website. Denk daarbij aan:

  • Hoe bezoekers je site ervaren (User Experience – Ux) en wat voor interactie ze er mee hebben (Engagement – Eg). Een tevreden gebruiker zal meestal meer tijd op je site doorbrengen en niet binnen enkele seconden teruggaan naar de zoekresultaten bijvoorbeeld.
  • In hoeverre de site rekening houdt met in welke omgeving (Locality – Ly) en welk land (Country – Cy) gebruikers zich bevinden

  In deze categorie is dit jaar niets veranderd.

  Ook jullie website kan aantoonbaar winstgevend worden!

  In 5 fases naar een data-gedreven proces dat wèl klanten oplevert.

  Toxins

  Naast zes groepen van positieve factoren is er ook een groep die Toxins genoemd wordt. Dit zijn de zogeheten black-hat technieken die vaak gebruikt worden om door de mazen van het kwaliteits-net te glippen. Wanneer algoritmes je op het gebruik van dit soort technieken betrappen, heeft dat consequenties. Zo kunnen je posities (tijdelijk) verlaagd worden of je kunt (tijdelijk) helemaal uit de index verdwijnen.

  Dit jaar zijn Bad Content (Bc) en Malicious Behaviour (Mb) nieuw. Bij Bad Content kun je bijvoorbeeld denken aan content die automatisch gegenereerd is of van andere websites gekopieerd is. Malicious behaviour  gaat over de sites, niet de eigenaren. Je kunt er tenslotte niet altijd iets aan doen dat je site gehackt wordt en dat er daardoor malware op staat of dat er pogingen tot phishing gedaan worden. Maar de consequenties ervan op je positie in zoekresultaten zijn helaas wel voor jou.

  "Probeer je vals te spelen bij het optimaliseren van je website, dan loop je het risico op (tijdelijk) lagere posities of om zelfs helemaal uit de zoekmachine index verwijderd te worden".

  Niches

  Je kunt de kwaliteit van een grote e-commerce site natuurlijk niet vergelijken met die van een lokaal boetiekje. Daarom is dit jaar een niche sectie aan de periodieke tabel toegevoegd. Daarin staan voor een aantal belangrijke website types aanvullende belangrijke aspecten.

  Local

  Voor lokale websites zijn factoren als het hebben van een Google My Business listing (GMB) en Reviews (Rv) extra belangrijk. Daarnaast is het bijvoorbeeld belangrijk dat de naam, het adres en het telefoonnummer (NAP – NAP) overal consistent zijn

  Publishing

  Voor (digitale) uitgevers is het belangrijk om te focussen op het optimaliseren van nieuws artikelen voor weergave in Top Stories (Ts) en Google Discover (Dc). Krijgt je artikel hierin een plekje, dan kan dat veel extra bezoekers opleveren. Daarvoor is het wel belangrijk dat een artikel minimaal één afbeelding heeft, en dat het minimale formaat daarvan 1200 * 800 pixels is (Image required – Ir). Tenslotte wordt het aangeraden om oudere artikelen als archief (Archive – Av) te optimaliseren en om Flexible Sampling (Fs) te implementeren. Daarmee kunnen gebruikers een beperkt aantal premium artikelen bekijken.

  Ecommerce

  Bij e-commerce ligt de nadruk op:

  • Heldere productbeschrijvingen met voldoende details, die door een brede doelgroep makkelijk te begrijpen zijn (Product descriptions – Pd)
  • Een duidelijke product architectuur (Architecture – At) met een logische structuur in het assortiment;
  • Het gebruik van structured data (Sd) waardoor zoekmachines producten, aanbiedingen en reviews makkelijk herkennen.

  Kortom

  Vroeg je je laatst nog af waar zoekmachines als Google nu echt waarde aan hechtten wanneer het ging om het bepalen van de posities in de zoekresultaten, dan ben je nu grotendeels op de hoogte. Overigens is de het uitgebreidere PDF document van Search Engine Land beslist de moeite van het downloaden waard.

  Foto credits: PAVM via Pixabay

  Onze blogs nooit meer mislopen?

  Ontvang onze nieuwsbrief boordevol kennis, belangrijke updates en nieuws over ons vakgebied dan 1x per maand zo in je inbox.
  Uiteraard wordt je e-mailadres helemaal nergens anders voor gebruikt en kun je je altijd nog uitschrijven als je toch spijt hebt van al die handige informatie in je mailbox. We snappen goed hoe overweldigend onze bak aan kennis kan zijn, hoor!
  Google-Beoordeling
  4.9
  Gebaseerd op 28 recensies
  js_loader