Provincies uitsluiten van bezorging in WooCommerce

Soms krijg je vragen waar je het antwoord niet op weet. Bijvoorbeeld deze: “Ik heb een webshop en bezorg producten. Maar eigenlijk wil ik een aantal provincies uitsluiten van bezorging. Is dat mogelijk?“.

Uhmmm … ja … goede vraag! Geen flauw idee 🙂

Ik heb eerst research gedaan door alle blogs die ook maar een beetje over dit onderwerp gingen, te lezen. Maar wonderbaarlijk genoeg kon ik nergens het antwoord vinden. Ik had de hoop al bijna opgegeven, tot ik me bedacht dat ik het natuurlijk gewoon even aan de Ninja’s van WooCommerce zou kunnen vragen. Zo gezegd zo gedaan. En wat blijkt? Het kan! Die WooCommerce Ninja’s zijn echt briljant.

In dit blog ga ik uitleggen hoe je dit kunt doen. Niet omdat jullie dan denken dat ik een WooCommerce expert ben (want dat ben ik niet). Het is bedoeld als bedankje richting de support afdeling van WooCommerce en als bijdrage aan de fantastische WordPress community.

Dus … klaar voor?

Provincies toevoegen aan WooCommerce

In de verzendopties van WooCommerce heb je de mogelijkheid om verzendkosten/methoden te baseren op landen. Je kunt hier ook nog specifieke postcodes aan toekennen. Maar provincies, die kent WooCommerce niet. Stap 1 is dus het toevoegen van provincies. Dat doe je door onderstaande snippet toe te voegen aan het functions.php bestand van je childtheme.

add_filter( 'woocommerce_states', 'custom_woocommerce_states' );
 function custom_woocommerce_states( $states ) {
 $states['NL'] = array(
 'NL1' => 'Zeeland',
 'NL2' => 'Brabant'
 );
 return $states;
 }

Heb je geen child theme? Gebruik dan de plugin Code Snippets. Vul de provincies aan tot je ze alle twaalf hebt. Let op: achter de laatste optie moet geen komma.

Provincies uitsluiten van bezorging

WooCommerce weet nu dat ons koude kikkerlandje twaalf gezellige provincies heeft. Nu moeten we nog aangeven dat we niet in alle provincies willen bezorgen. Hiervoor hebben we de plugin Conditional Shipping and Payments nodig. Nee, dit is geen gratis plugin. Voor gebruik op één site betaal je $79.00. Is het dubbel en dwars waard als het er voor zorgt dat je vanuit Zeeland geen bezorging meer hoeft te regelen in Groningen lijkt me 😉

  1. Installeer en activeer de plugin en ga vervolgens naar WooCommerce > Instellingen > Restrictions > Shipping Methods
  2. Voeg een restrictie toe en geef deze een naam
  3. Selecteer bij ‘Exclude Shipping Methods’ welke verzendmethoden je wilt uitsluiten. Als inwoners van bepaalde provincies wel af kunnen halen, hoef je alleen maar ‘Vast Tarief’ te selecteren.
  4. Bij Condities kies je ‘Shipping Country’ ‘is’ ‘Nederland’.
  5. In plaats van ‘All States’ kies je ‘Specific States’. In het invoerveld kun je nu de provincies kiezen waar je niet wilt bezorgen.
  6. Sla de restrictie op en WooCommerce does the magic!

 

Ik hoop dat het je gelukt is! Oh, en Zuid-Holland niet uitsluiten hè! Ik laat graag dingen bezorgen 😉

SAMEN RENNEN, SPRINGEN, VLIEGEN,
DUIKEN, VALLEN, OPSTAAN
EN WEER DOORGAAN.