Tekst, afbeeldingen, video’s en audio in WordPress widgets

Whooehooeeee, WordPress 4.8 is uit! Elke grote update (dus 4.5, 4.6, 4.7 etc) wordt vernoemd naar een jazz muzikant. Versie 4.8 heet “Evans” als eerbetoon aan jazz pianist en componist William John “Bill” Evans. Moet je iets met deze update doen? Ja zeker, uitvoeren! Weet je niet hoe dit werkt of durf je niet zo goed? We hebben een stappenplan voor je gemaakt.

De grootste wijziging in deze update vindt je bij de widgets. Widgets gebruik je om tekst, afbeeldingen, video’s of andere content toe te voegen aan bijvoorbeeld de sidebar of footer van je website. Denk aan:

 • Een widget met een stukje info over jezelf en een link naar je Over mij pagina
 • Een widget met je contactgegevens
 • Een widget met een overzicht van je meest recente blogs
 • Een widget met een Facebook like box
 • Een widget met je openingstijden
 • Een widget met een audiobestand van een meditatie

Het nadeel van de widgets is dat er maar één tekstwidget is en die heeft geen visuele editor zoals berichten en pagina’s dat wel hebben. Als je een link wilt plaatsen, moet je dat dus met HTML code doen. Als je een foto, video of audiobestand wilt plaatsen, moet dat ook met behulp van HTML code. En dat gaat voor veel WordPress-gebruikers net even een stap te ver.

tekstwidget

De standaard tekst widget

Om te zorgen dat iedereen met de widgets kon werken, gebruikten wij vaak de plugin Black Studio TinyMCE Widget aan. Deze plugin voegt een widget met een visuele bewerker toe, waardoor het plaatsen van een foto of link kinderspel is.

visuele editor

De visuele bewerker van Black Studio

Drie nieuwe media widgets

Vanaf WordPress 4.8 is de Black Studio TinyMCE Widget plugin niet meer nodig. De tekst widget is standaard uitgerust met een visuele bewerker. Deze is niet zo uitgebreid als de visuele bewerken van de Black Studio plugin, maar de basis is aanwezig. Je kunt eenvoudig en zonder HTML code teksten bold en italic maken of in een opsomming met bullets of cijfers plaatsen. Ook het toevoegen van een link kan met behulp van de visuele bewerker veel makkelijker.

Daarnaast zijn er zijn drie nieuwe media widgets toegevoegd waardoor je eenvoudig afbeeldingen, video’s en audio in je sidebar of footer kunt plaatsen. Hatsa!

afbeeldingen widget

De nieuwe widgets

Afbeeldingen widget

Je hebt vanaf nu geen HTML code meer nodig om een afbeelding in een widget te plaatsen. Je kunt gewoon de Afbeeldingen widget gebruiken en de afbeelding direct vanuit je mediabibliotheek of vanaf je computer invoegen. Met de buttons onder de afbeelding is het mogelijk om de afbeelding te bewerken of te vervangen door een andere.

Video widget

De video widget helpt je eenvoudig een video toe te voegen aan je sidebar of footer. Je kunt dit op drie manieren doen:

 1. Kies een video die al in je mediabibliotheek staat
 2. Upload een video vanaf je computer
 3. Gebruik een link naar een video die op YouTube of Vimeo staat

video toevoegen in widget

Audio widget

Vanaf nu gaat het iedereen lukken om een widget met eeen audiobestand toe te voegen. Ook voor het toevoegen van een audiobestand zijn er drie opties:

 1. Kies een audiobestand dat al in je mediabibliotheek staat
 2. Upload een audiobestand vanaf je computer
 3. Gebruik een link naar een audiobestand dat ergens anders online staat.

Je kunt .mp3-, .m4a-, .ogg-, en .wav-bestanden gebruiken.

SoundCloud

Audiobestanden die op SoundCloud staan, kun je niet via de audio plugin toevoegen. Als je een SoundCloud audiobestand aan je site wilt toevoegen, ga je als volgt te werk:

 1. Zoek het bestand op op SoundCloud
 2. Klik op “Delen”
 3. Kies de tab “Embed”
 4. Kopieer de code onder “Code en preview
 5. Plaats een tekstwidget, switch naar de text-tab en plaats de code

Let the music play!

11 antwoorden
 1. renearns zegt:

  Had hem al gezien en meteen gebruik van gemaakt. Werkt inderdaad heel makkelijk en is een eitje!
  Ik heb wel gemerkt dat als je een videobestand upload er een zwart scherm met het bekende speeldriehoekje zichtbaar wordt en als je een url van you tube gebruikt er wel een beginplaatje te zien is.
  Ook werkt een link naar een vimeo video niet in de widger, Hij herkent die url niet als correcte code. Heb je daar een oplossing voor Rosanne?

  Beantwoorden
  • Rosanne van Staalduinen zegt:

   Hi René,

   Goed dat je de widget gelijk geprobeerd hebt! Ik heb het voor je getest: als ik een MP4-bestand upload, krijg ik (net als bij YouTube) een preview te zien met daarop een rondje met een play knop er in. Dat jij een zwart scherm te zien krijgt, ligt vermoedelijk niet aan de widget. Waar het dan wel aan zou kunnen liggen, is voor mij ook gissen. Het zou aan de video kunnen liggen of aan je thema.

   Wat betreft Vimeo: dit werkt gewoon net zoals bij YouTube. Als je de link kopieert die Vimeo in de browserbalk toont op het moment dat je de video bekijkt, zou het moeten lukken. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de video niet gedeeld of embed mag worden en dat je daarom een foutmelding krijgt. Zou dat het kunnen zijn?

   Gr. Rosanne

   Beantwoorden
 2. Esther Esselbrugge zegt:

  Altijd fijn zo’n tip. Ik ben meteen gaan updaten. Maar heb er nu wel een probleem door gekregen. Ben even benieuwd of jullie daar al iets over gehoord hebben en mee kunnen denken in een oplossing..
  Nu met WP 4.8 doet mijn Visual Composer (versie 4.7) het niet meer. Het lijkt alsof ik er geen verbinding mee kan maken. Zegt jullie dit iets?
  Dank alvast voor het meedenken, Esther

  Beantwoorden
  • Rosanne van Staalduinen zegt:

   Hi Esther,

   Balen! Het niet laden / verbinden, komt vaak doordat de plugin verouderd is. Ik heb het even gecheckt: de meeste recente versie van Visual COmposer is 5.1.1 en op jouw site draait 4.7. Als je Visual Composer update naar versie 5.1.1, is de kans zeeeeeeer groot dat Visual Composer daarna gewoon weer werkt.

   Beantwoorden
 3. tee-yoo p zegt:

  na de update kan ik de widgets tekst helemaal niet meer aanpassen. Er verschijnt geen vak meer om te bewerken. Kan dus geen advertenties meer wijzigen en teksten typen

  Beantwoorden
   • tee-yoo p zegt:

    dat idee had ik ook al.. had al een mail gestuurd naar MH. Ben nog in afwachting, want het thema was up to date. Ik gebruik MH Magazine.

    Beantwoorden
    • Rosanne van Staalduinen zegt:

     Ik hoop dat ze snel reageren en er iets aan kunnen doen. Ik zie in hun support forum verder geen opmerkingen van andere gebruikers die hetzelfde probleem ervaren. Je zou nog even kunnen proberen wat er gebeurt als je alle plugins deactiveert. Werkt de tekst widget dan wel?

     Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *