De informatie over rechten en plichten rondom sekswerk beter geregeld

Prostitutie Goed Geregeld

De informatie over rechten en plichten rondom sekswerk beter geregeld

De opdracht

Realisatie website

Voor Soa Aids Nederland hebben wij de website ProstitutieGoedGeregeld.nl een nieuwe look & feel gegeven. De nieuwe site heeft een eigentijds ontwerp. Met een helder menu en een slim gebruik van iconen is deze nu een stuk makkelijker te gebruiken. Daarnaast laadt de nieuwe site een stuk beter op kleine schermen. Dat is fijn omdat een groot deel van de doelgroep alleen vanaf hun telefoon het internet gebruikt.

Bekijk de website

De Situatie

Soa Aids Nederland helpt publiek en professionals om hiv en andere soa’s te voorkomen, op te sporen en te behandelen. Binnen Team Doelgroepen verzorgt het sekswerkteam de voorlichting aan sekswerkers en hun klanten en aan zorgprofessionals. Naast de eigen website prostitutie.nl, waar voorlichting wordt gegeven over gezond en veilig werken, is het team actief op social media en in fora over sekswerk.

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beheert het sekswerkteam ook de website ProstitutieGoedGeregeld.nl. Op deze site staat informatie voor sekswerkers over hun rechten en plichten, belastingzaken, opting-in en vergunningen. De content van de site is de verantwoordelijkheid en het eigendom van het ministerie.

Piet van der Wiel, projectmedewerker bij Soa Aids, belde ons om kennis te maken en de mogelijkheden voor een redesign van ProstitutieGoedGeregeld.nl te bespreken. De site zag er volgens eigen zeggen nogal oubollig uit. Bovendien was de informatie en de navigatie niet logisch ingedeeld. Zelf had Piet ondertussen al veel teksten opgeschoond en herschreven. De volgende stap was een visueel aantrekkelijk en overzichtelijk ontwerp.

Piet had goede verhalen over ons gehoord. Zo waren we op de shortlist van drie bureaus beland.

“Wanneer je intensief moet samenwerken, is het belangrijk dat de vibe goed is. Dat maakt de kans dat je zonder gedoe kunt samenwerken een stuk groter. Het klikte direct met Rosanne. Mijn collega Evelien en ik hadden het gevoel dat ze begreep wat belangrijk voor ons was.“

Piets hulpvraag was simpel: Maak een nieuw ontwerp voor de website waarbij het belangrijk is dat:

  • de website er fris en professioneel uit ziet;
  • de navigatie voor alle gebruikers logisch en eenvoudig is;
  • informatie makkelijk te vinden is;
  • de website voorbereid is om later meerdere talen te ondersteunen.

Door het leuke kennismakingsgesprek waren we direct enthousiast over dit project. We waren dus superblij om te horen dat wij de opdracht mochten uitvoeren.

Het doel

De aanpak

Opdrachtgevers vinden projecten waarbij meerdere externe partijen samenwerken uitdagend. Voor dit project zou Studio Ruiter Janssen, een information design bureau, custom iconen ontwerpen. Daarom had Piet tijdens de kennismakingsgesprekken ook ingeschat over hoe deze samenwerking zou verlopen. Een treffende inschatting: het was een smooth ride!

We mochten bij het ontwerp geen gebruik van foto’s maken. Het was daarom belangrijk om te zorgen dat de look & feel niet saai zou worden. De iconen van Studio Ruiter Janssen hebben daar goed bij geholpen. Daarnaast hebben we de rode paraplu (het internationale symbool van sekswerk) op een speelse manier in het ontwerp verwerkt.

Het resultaat

Piet en Evelien hebben de website in november 2020 tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met de stakeholders gepresenteerd. Men was enthousiast over het nieuwe ontwerp. Bovendien was het direct duidelijk wat je op de site kunt vinden.

ProstitutieGoedGeregeld.nl heeft een kleine en specifieke doelgroep. Daardoor is er aan de gebruikersstatistieken weinig veranderd. Piet en Evelien hebben uit hun netwerk gehoord dat de site nu makkelijker met smartphones te gebruiken is. Bovendien hebben ze complimenten gekregen over de frisse manier waarop de rode paraplu in het ontwerp verwerkt is.

“Veel sekswerkers zijn voor het gebruik van het internet afhankelijk van hun telefoons. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe site daarop nu veel beter weergegeven wordt. Komend jaar maken we de site in diverse talen toegankelijk. Dan kunnen we nog meer mensen van deze informatie voorzien”

Heb je een complexe website en moet hier stuctuur in aangebracht worden

En zou je daarvoor graag samenwerken met een team waar de vakkennis en het enthousiasme vanaf straalt? Laten we dan kennismaken. Kunnen we kijken of het klikt. En geven we je gelijk wat tips.

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader