Beschermd met wachtwoord

WordPress pagina beschermen met een wachtwoord

Het liefst wil je natuurlijk dat alle bezoekers die op je website komen ook al je pagina’s lezen, zodat ze exact weten wie jij bent, waar je gevestigd bent en wat je allemaal voor hen kunt betekenen. Maar het kan ook wel eens voorkomen dat je informatie op je website plaatst die je maar met een beperkt aantal mensen wilt delen. Met een specifieke doelgroep.

Bijvoorbeeld een bericht met een aanbod dat alleen voor vaste klanten geldt of een pagina met een prijslijst.

Je zou die informatie natuurlijk niet op je website kunnen zetten, maar naar je doelgroep kunnen mailen. Maar als je dan nog iets wilt wijzigen, moet je er altijd weer een mail achter aan sturen.

Zal ik je een geheimpje vertellen? Het kan ook anders!

Pagina of bericht beschermen met een wachtwoord

De handelingen om een pagina of bericht te beschermen, zijn exact hetzelfde. Omdat ik het zo stom vind staan als over ‘de pagina of het bericht’ staat, heb ik het vanaf hier alleen over ‘de pagina’. 

Je kunt een WordPress pagina beschermen met een wachtwoord. Je hoeft hier geen plugin voor te installeren of extra fratsen voor uit te halen. Het is een functie die standaard aanwezig is. Het voordeel van deze functie is dus dat je de informatie die je af wilt schermen voor ‘het grote publiek’ toch op je website kunt zetten én op elk gewenst moment kunt aanpassen. Het wachtwoord mail je naar je doelgroep, zodat zij wel toegang hebben tot de pagina of het bericht.

Om een WordPress pagina te beschermen met een wachtwoord, moet je eerst een nieuwe pagina maken of een bestaande pagina openen. Aan de rechterkant zie je een blokje ‘Publiceren’. In dit blokje staat een rijtje met ‘Status’, ‘Zichtbaarheid’ en ‘Onmiddellijk publiceren’. De optie ‘Zichtbaarheid’ staat standaard op Openbaar. Dat wil zeggen dat iedereen de pagina kan lezen. Om dit aan te passen, klik je op Bewerken.

Pagina beschermen met wachtwoord

Er worden nu een aantal nieuwe opties zichtbaar, waaronder Beschermd met wachtwoord. Selecteer die optie. Je krijgt nu de mogelijkheid om een wachtwoord in te vullen. Typ het wachtwoord en klik daarna op OK.

Bericht beschermd met wachtwoord

Je kunt de pagina daarna afmaken op de manier zoals je gewend bent. Als je klaar bent, klik je op Publiceren (of Bewerken als je de pagina al eerder gepubliceerd had). De pagina staat nu online en wordt beschermd door een wachtwoord! Als je de pagina toch voor iedereen toegankelijk wilt maken, kun je in het blokje ‘Publiceren’ bij Zichtbaarheid de optie ‘Openbaar’ selecteren en de pagina bijwerken.

Beschermd met wachtwoord

 

 


 Deze methode is met name geschikt als je slechts één pagina wilt afschermen. Wil je meer pagina’s afschermen (bijvoorbeeld omdat je een membership site wilt maken), dan komt daar veel meer bij kijken. Wil je daar meer over weten? Ik vertel je er graag over!


 

19 antwoorden
 1. Monique van de Wetering zegt:

  Helaas werkt deze functie bij mij niet. Ik krijg geen scherm om het wachtwoord in te vullen op de pagina. Zou jij me kunnen helpen om mijn blog met subpagina’s te beveiligen?

  • RosanneVanStaalduinen zegt:

   Hi Monique,

   Ik ga het in ieder geval proberen :-) Kun je laten weten wat je website is en op welke pagina je een wachtwoord geprobeerd hebt?

 2. Arjanne Boven-de Leeuw zegt:

  Beste Rosanne,
  Ik kwam via google op je artikel, omdat ik zocht op het beschermen met een wachtwoord op wordpress. Ik werk vaker met het beschermen van berichten en/of pagina’s met een wachtwoord. Maar de foto’s uit deze pagina of het bericht staan natuurlijk in je mediabibliotheek en deze zijn dus niet beveiligd met een wachtwoord. Hoe kun je deze afbeeldingen los ook beveiligen met een wachtwoord, zodat ze niet meer te vinden zijn via google?
  Ik hoop dat je me hiermee kunt helpen!
  Groeten Arjanne

  • Rosanne van Staalduinen zegt:

   Hoi Arjanne,

   Voor zover ik weet, kun je je afbeeldingen niet beveiligen. Als je wilt dat ze niet meer te vinden zijn in Google, moet je er voor zorgen dat ze niet geïndexeerd worden door Google. Dat kun je doen met de plugin Yoast SEO. Ga naar Geavanceerd > Permalinks en zet de optie “Redirect attachement URLS to parent post URL” op “Omleiding”. Elke afbeelding heeft zijn eigen image attachment pagina. Die worden op deze manier doorgelinkt naar het bericht waar de afbeelding op staat, dus die image attachment pagina’s werken dan in ieder geval niet meer en kunnen dus ook niet geïndexeerd worden.

   Daarnaast zou je in het robots.txt bestand onderstaande regels toe kunnen voegen:

   User-agent: Googlebot-Image
   Disallow: /

   Dan worden alle plaatjes van je site niet geïndexeerd door Google. Zie https://support.google.com/webmasters/answer/35308?hl=en.

   Ik hoop dat je hier verder mee kunt!

 3. Maartje Blokland zegt:

  Beste Rosanne, Ik zie dat het onderstaande bericht al een half jaar oud is, maar ook ik kwam door google met als zoekopdracht pagina met wachtwoord beveiligen op deze site. Als ik de instructie zoals hierboven volg, krijg je bij mij het inlogscherm van WordPress te zien. Wat doe ik verkeerd?

  • Rosanne van Staalduinen zegt:

   Hi Maartje,

   Hé, dat is gek! Je hebt de pagina dus met een wachtwoord beschermd en zelf een wachtwoord ingevuld. Maar als je nu niet ingelogd bent en de betreffende pagina bezoekt, kom je bij het inlogscherm terecht? Zou je de link willen delen? Je mag ook mailen naar rosanne@burostaal.nl. Dan kan ik kijken of ik iets geks zie.

 4. Johanna zegt:

  Beste Rosanne,
  Kun je pagina’s ook beveiligen met een identiek wachtwoord? Dus dat leden van een vereniging b.v. met hun lidnummer in kunnen loggen?
  Mijn website is nog in de maak en nog niet online.

  • Rosanne zegt:

   Beste Johanna,

   Die mogelijkheid is niet standaard aanwezig in WordPress. Ik heb voor je gezocht, maar er zijn ook weinig plugins of opties om dit mogelijk te maken. De meest veilige optie om leden in te laten loggen, is dan toch door met een membership plugin te werken en voor elk lid een account aan te maken. Je kunt hun lidnummer als gebruikersnaam aanhouden. Het wachtwoord zou ik meer random maken zodat hackers dat niet snel kunnen achterhalen. Alles over sterke wachtwoorden lees je hier.

   • Johanna zegt:

    Hoi Rosanne,
    Dank je wel voor je snelle antwoord. Ik had intussen de plugin Members al binnengehaald en ga deze proberen. Heb je ook een goede oplossing om een website 2-talig te maken anders dan een duur betaalde plugin?

    • Rosanne zegt:

     Hi Johanna,

     Om een website 2-talig te maken kun je de plugin qTranslate X gebruiken (gratis) of WPML (betaald). Ik vind WPML verreweg het meest prettig werken. Een derde optie is een multisite maken, maar dat gaat voor jou misschien wat ver.

     Ook al is WordPress een gratis CMS, dat wil niet zeggen dat alle extra features dan ook maar gratis moeten zijn. Goedkoop is immers vaak duurkoop. Er zitten hele teams achter de betaalde plugins die er alles aan doen om de plugins zo goed mogelijk te laten werken. Wij betalen daar altijd graag voor, maar we snappen dat het budget dit niet bij iedereen toestaat.

     • Johanna zegt:

      Hoi Rosanne,
      Dank je wel voor de tip. Ik denk dat ik toch voor WPML plugin ga.
      Ik heb nog een vraagje over de members plugin. Ik kan inderdaad nu pagina’s voor alleen leden etc. maken. Maar….nu ben ik een lid en zou ik die pagina mogen lezen. Hoe kan ik dat dan realiseren?
      Ik neem aan dat ik ergens in zou moeten kunnen loggen om als lid die pagina te kunnen lezen toch? Ik denk dat de settings nog niet helemaal goed staan maar heb geen idee welke. Aangevinkt staan: enable the……, allow users….., Denied capabilities……, enable the content…. Heb de handleiding goed doorgenomen maar toch…

     • Rosanne zegt:

      Hi Johanna,

      Je moet inderdaad een inlogpagina maken voor leden. Bij sommige plugins is er een mogelijkheid om in een widget een login te maken of kun je met een shortcode een inlog op een pagina maken. Bij andere plugins dienen leden in te loggen op dezelfde pagina als waar jij als admin inlogt.

      Als je ingelogd bent als beheerder heb je waarschijnlijk overal toegang toe. Je kunt het beste in een incognitoscherm inloggen met een ledenaccount om te checken of het goed gaat met de toegang.

 5. ingrid plaatsman zegt:

  Hallo Rosanne,
  Ben ik blij dat ik je blog tegenkwam. Ik ben al een tijdje aan het vechten om op onze website een inlogpagina voor onze leden in te stellen.
  Ik heb members van wordpress geinstalleerd en 1 gebruiker/lid aangemaakt. daarna de ledenpagina weer op non actief gezet. Ik kan het nog niet testen want het lukt me niet een pagina aan te maken die achter de log in zit. Wat doe ik verkeerd.

  • Rosanne zegt:

   Hi Ingrid,

   Wat vervelend dat je er al zo lang mee aan het vechten bent! Je hebt de plugin Members dus geïnstalleerd en een gebruiker aangemaakt voor 1 van de leden. Je zegt dat je daarna de ledenpagina op non actief hebt gezet. Welke ledenpagina bedoel je daar mee?

   Het is met memberships plugins meestal zo dat je inderdaad een account aan moet maken voor een lid. Vervolgens moet je een membership (lidmaatschap) maken en kun je per pagina aangeven of iedereen er toegang toe heeft of alleen leden met een bepaald membership. Snap je? Dus je moet zorgen dat de pagina die alleen voor leden is alleen door mensen bekeken kan worden die ingelogd zijn en lid zijn van een bepaald membership. Lastig om het zo uit te leggen, ik hoop dat dit je verder helpt.

 6. Johanna zegt:

  Hoi Rosanne,
  Ik heb de WPML aangeschaft en heb de taalwisselaar in de sidebar zichtbaar op alle pagina’s behalve de homepage. Daar gebruik ik geen sidebar. Ik wil het daarom ook in het menu verwerken. Echter, ik krijg met geen mogelijkheid de taalwisselaar zichtbaar in het menu. Ik heb in het menu van WPML aangegeven waar ik het wil hebben(positie xx-menu). Kleuren zijn afwijkend gemaakt van de achtergrond waar het menu in staat. Ik gebruik het thema Topaz van RockSprocket. Kun/wil je me helpen of heb je een goede tip?

  • Rosanne zegt:

   Hoi Johanna,

   Het zou kunnen dat het Topaz theme WPML niet ondersteunt. Volgens mij is het een betaald thema toch? Ik raad je aan om contact op te nemen met de support afdeling van het thema. Zij kunnen je hier ongetwijfeld bij helpen. Zonder te weten om welke website het gaat en zonder in te kunnen loggen, kan ik hier weinig zinnigs over zeggen.

   Lukt het trouwens wel om de vlaggetjes in de footer te krijgen? Dat zou een alternatief voor de sidebar kunnen zijn en de footer wordt overal getoond (ook op de homepage).

Reacties zijn gesloten.