WordPress anti copy plugin – Dikke Doei naar copycats!

Een van de grootste frustraties van bloggers en website eigenaren: je eigen teksten ergens anders teruglezen. Heb je urenlang op een blog of pagina zitten ploeteren. Onderzoek gedaan, geschreven, geschrapt, herschrijven, geredigeerd etc. Vol trots je verhaal online gezet. Kom je een paar dagen later jouw verhaal (met her en der wat aanpassingen, maar wel nog met jouw grapjes/voorbeelden/afbeeldingen erin) tegen op een andere site.

Het is ons helaas al een paar keer overkomen … met name ons blog over de consequenties van de AVG hebben we in meerdere vormen teruggezien.

We krijgen regelmatig de vraag van klanten wat ze hieraan kunnen doen. En hoe wij hier mee omgaan. Tot nu toe deden we er niets aan. Als mensen onze content willen kopiëren en hergebruiken, doen wij kennelijk iets goed. Iemand zei me ooit: “Zo lang anderen je kopiëren, loop je altijd 1 stap voor“. Die uitspraak heb ik goed in mijn oren geknoopt.

Natuurlijk is het enorm vervelend dat anderen onze teksten pikken, maar het is mij mijn tijd en energie niet waard om erachter aan te gaan. En ja, als de tekst echt 1 op 1 gekopieerd is, zou het invloed op je SEO kunnen hebben, maar meestal is de copycat nog wel zo slim om de tekst een beetje aan te passen.

Nee, dit is geen uitnodiging om nu massaal onze teksten te gaan jatten! Eerlijk duurt het langst en het is altijd beter om in je eigen tone of voice je eigen teksten te gebruiken.

Maar goed, stel dat je er wel helemaal klaar mee bent dat anderen met jouw teksten aan de haal gaan, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder drie opties, oplopend van “het mag, maar let op het copyright” tot “dit mag niet en dat vertel ik je alles behalve subtiel”.

1. Copyright melding als er teksten gekopieerd worden (het mag maar let op de copyright)

Door een stukje code aan je website toe te voegen, kun je bij elke tekst die gekopieerd en vervolgens ergens geplakt wordt, een “Lees meer op: … Copyright © …” melding tonen. Probeer maar eens een stukje tekst uit dit blog te kopiëren en ergens te plakken. Ja, we hebben inmiddels toch een kleine maatregel genomen ;-) In onderstaande video leg ik je uit hoe dit werkt. De code die ik laat zien, vind je in het artikel Add a Copyright Notice to Copied Text, geschreven door de bedenker van deze oplossing.

2. Kopiëren van je teksten blokkeren (dit mag niet en dat vertel ik je subtiel)

instellingen anti copy plugin WP Content Copy Protection
Resultaat WordPress anti copy plugin

Als je echt wilt voorkomen dat je teksten gekopieerd worden, kun je een anti copy plugin gebruiken zoals WP Content Copy Protection & No Right Click. Nadat je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, kun je bij Instellingen > WP Content Copy Protection de instellingen vinden. Niet schrikken als je dit allemaal niets zegt: de plugin staat standaard al goed ingesteld. Het enige dat je nog aan kunt passen, is de melding die getoond wordt. Nadat je de instellingen opgeslagen hebt, ben je klaar. Er kan nu geen tekst meer geselecteerd worden op je site en ook de functie van de rechtermuisknop werkt niet meer. Als er dubbel geklikt wordt, komt de melding in beeld.

3. Kopiëren van je teksten blokkeren (dit mag niet en dat vertel ik je alles behalve subtiel)

Instellingen anti copy plugin WP Copy Content Protection with Color Design
Resultaat anti copy plugin met kleur

Wij zijn nogal van de kleur en vormgeving. De melding bij optie 2 vinden we niet zo opvallend en niet zo mooi. Dat kan beter en wel met de anti copy plugin WP Content Copy Protection with Color Design. Nadat je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, vind je bij Instellingen > WP Protect Settings de instellingen van de plugin. Hier kun je kiezen voor de optie “No right click + message” en vervolgens een korte melding invullen. Daaronder kun je een kleur voor de achtergrond van de melding kiezen. Bovenstaande instellingen leveren dan dit resultaat op als je je rechtmuisknop gebruikt of een stuk tekst probeert te selecteren: Zoals ik al schreef: weinig subtiel. Maar wel heel duidelijk! Houd er trouwens rekening mee, dat deze functie alleen werkt voor mensen die niet ingelogd zijn. Voor webdesigners is het heel irritant als ze hun rechtermuisknop niet kunnen gebruiken, dus als je wilt testen of de melding werkt, dan moet je eerst even uitloggen of je website in een incognitovenster of andere browser bekijken waar je niet ingelogd bent.

Enige echte oplossing

De enige echte oplossing om te voorkomen dat je teksten gekopieerd worden, is je teksten helemaal niet plaatsen. Want ook al gebruik je een van bovenstaande oplossingen, overtypen kan natuurlijk altijd. Maar hoe moeilijker je het iemand maakt, hoe sneller ze op zullen geven. Dus wil je je teksten beschermen, pas dan een van bovenstaande opties toe en zeg Dikke Doei tegen copycats! Na het plaatsen van dit blog, kwamen er een aantal waardevolle aanvullingen via de comments. Lees dus ook zeker even de reactie van Simon waarin hij uitlegt hoe je een standaard melding aan je berichten kunt toevoegen die in RSS-feeds van andere websites opgenomen worden en de reactie van Nathan met een link naar een blog dat hij schreef over hoe om te gaan met plagiaat.  

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert?

15 antwoorden
 1. Nathan Veenstra zegt:

  Mooie suggesties en zeker een optie om met een van deze plugins het kopieergedrag wat in te perken. Helemaal voorkomen kun je het helaas nooit. Slimmerds vinden altijd wel een weg om je content te kopiëren.

  Ik ga maar eens een blog schrijven over wat je moet doen wanneer je geplagieerd bent. Ik merk dat nog veel ondernemers geen idee hebben hoe ze daarmee om moeten gaan.

  Eén vraagje nog: hebben jullie getest hoe zwaar de plugins zijn? Ik hoef jullie niet te vertellen dat iedere plugin weer laadtijd vraagt en wil daarom zelf het aantal plugins zoveel mogelijk beperken. Een heel lichte is niet zo erg, zeker in dit geval niet. Vandaar dat ik benieuwd ben hoeveel dit bijdraagt aan de laadtijd :-)

  • Rosanne zegt:

   Goed idee om daar iets over de schrijven Nathan! Behandel je dan ook de invloed die het op je SEO kan hebben? Moet je vrezen voor je ranking als je gekopieerd wordt door anderen of is Google inmiddels zover dat ze zelf zien wie als eerste de content geplaatst heeft?

   Invloed op de laadtijd is miniem. WP Copy Content Protection & No Right Click voegt 236ms toe aan de laadtijd, WP Copy Content Protection with Color Design 155ms.

 2. Simon zegt:

  Misschien niet helemaal relevant maar wellicht toch een interessante toevoeging. Probeer ook een dergelijke melding aan je RSS Feed toe te voegen.

  Nog te vaak komt het voor dat verzamelwebsites te pas en te onpas onderwerpen afstruinen op het wereld wijde web en deze zonder enige schaamte of vermelding 1 op 1 tonen op hun site of “zoekmachine”. Als je zelf een ‘backlink’ plaatst kun je er in theorie in ieder geval nog iets aan over houden.

  • Rosanne zegt:

   Goede toevoeging Simon! Denk je dat dit echt kwalitatieve backlinks zijn? Zo ja, zou je voor de meelezers ook uit kunnen leggen hoe ze dat dan moeten doen, die melding aan hun RSS feed toevoegen?

   • Simon zegt:

    Het zullen niet perse kwalitatieve backlinks zijn denk ik, maar iedere vermelding van je URL is er eentje, en als Google merkt dat er vanaf diverse locaties een stroom aan lezers naar jouw site wordt getrokken komt dit de ranking op de resultaten pagina ten goede, dus mijn vermoeden is dat je er altijd iets op wint hoe klein ook.

    Ik denk dat het gros van de WordPress gebruikers die zich een beetje met SEO bezig houden de functie ongemerkt al aan zullen hebben staan. Hij zit namelijk in WordPress SEO van Yoast.

    Onder “SEO” -> “Search Appearance” -> “RSS” (wp-admin/admin.php?page=wpseo_titles#top#rss) vind je “Content to put after each post in the feed:”. Op deze manier voeg je aan het einde van je bericht een verwijzing naar de originele locatie van de tekst.

    Als je vervolgens onder “Instellingen” -> “Lezen”, “Voor elk artikel in de feed, toon” omzet van “Volledige tekst” naar “Samenvatting” trigger je mensen extra om de volledige tekst op de originele plek te consumeren en is de kans groter dat je de discussie in je eigen stekje op gang brengt wat een kwalitatieve slag zou kunnen zijn.

    • Rosanne zegt:

     Dit zijn fijne aanvullingen Simon, dankjewel! Als je Yoast SEO gebruikt, staat de instelling voor de RSS feed inderdaad standaard aan, maar die andere instelling moet echt even handmatig aangepast worden. Ik zal in het blog een linkje maken naar jouw uitleg :-)

 3. Annemieke de Jong zegt:

  Wat een goede informatie en fijn dat je dit deelt! Ook Nathan bedankt voor een blog over hoe om te gaan met plagiaat. Want dat is best lastig en brengt kosten met zich mee om er wat aan te doen. Voor een zzp’er of stichting zonder subsidie is het dan ook niet altijd (financieel) haalbaar om er wat aan te doen. Ik heb het al zo vaak mee gemaakt dat website teksten van mijn stichting gekopieerd zijn of waarbij men doet alsof hij/zij het gemaakt heeft. Hele documenten die een eigen leven zijn gaan leiden en waarvan niet meer te herleiden was dat het mijn werk en expertise is. Zelfs overheidsinstellingen(!) zoals het centrum voor jeugd en gezin in Almere heeft ooit eens de tekst van een project gekopieerd en op eigen website geplaatst, waardoor het net leek alsof het hun project was. De tekst van dit zelfde project , inclusief mijn bedrijfsgevoelige informatie(!), is op een of andere manier op de website http://nieuwebusinessmodellen.nl terecht gekomen en staat er nog steeds..

  • Rosanne zegt:

   Hi Annemieke. Wat vervelend om te horen dat je teksten zo vaak gekopieerd worden. Of misschien ook een compliment, ergens doe je kennelijk iets goed :-) We hopen dat deze tips je helpen je teksten iets beter te beschermen!

  • Nathan Veenstra zegt:

   Op zich hoeft het niet direct geld te kosten Annemieke. Wanneer je een sommatie stuurt en daarin duidelijk bent dat je jouw auteursrecht claimt en wilt dat het offline gehaald wordt, is de kans groot dat dat ook gebeurt. Slechts in een enkel geval zal je tegen een muur aanlopen of echt juridische stappen moeten ondernemen.

   De juridisch waterdichte sommatiebrief van Charlotte’s Law is het enige waar je in eerste instantie geld mee kwijt bent en die kosten zijn te overzien. Sterker nog, wanneer je zoals ik gewoon claimt waar je recht op hebt, namelijk een schadevergoeding, heb je die investering ook zo terugverdiend.

   Zorg wel dat je echt zo goed mogelijk documenteert waarom jij de auteursrechthebbende bent (bijvoorbeeld door de publicatiedatum van jouw content en waar mogelijk ook de publicatiedatum van de content van de inbreukpleger), zodat de ander ook echt weet dat het menens is. Zorg er ook voor dat je via web.archive.org de pagina’s vastlegt in het archief. Ik doe dat tegenwoordig via de Wayback Machine plugin. Zodra ik op een pagina kom die ik aan het archief wil toevoegen, klik ik op het icoontje van de plugin en kan ik de huidige versie toevoegen aan het archief.

   Die nieuwebusinessmodellen.nl zou ik zeker aanpakken als zij zoveel van jou hebben overgenomen. Twijfel je nog, heb je vragen of wat dan ook, neem even contact met mij op.

 4. Priscilla zegt:

  Super tof deze blog en de plug-ins!
  Wel jammer dat iemand met zijn mobiele telefoon nog wel tekst kan selecteren en kopiëren. 🤔

  • Rosanne zegt:

   Als iemand echt wil, lukt het altijd om de tekst te kopiëren, of het nou desktop of mobiel is. Maar als we ze het iets lastiger kunnen maken, worden ze zich misschien bewust dat het niet netjes is wat ze doen. Althans, dat hoop ik dan maar :-)

Reacties zijn gesloten.