Wachtwoord en/of gebruikersnaam veranderen in WordPress

Wachtwoord en/of gebruikersnaam veranderen in WordPress

Elke eerste donderdag van mei is het World Pass Word Day. Uit jaarlijks onderzoek van SplashData blijkt dat er nog steeds veel mensen zijn die standaard wachtwoorden gebruiken als ‘123456’, ‘welkom’ en ‘wachtwoord’. Iemand die onrechtmatig toegang wil krijgen tot jouw computer, documenten, website, e-mail etc. maak je het op deze manier wel erg makkelijk. Werk aan de winkel dus, verander je wachtwoord!

Sterke wachtwoorden

Wanneer is een wachtwoord ‘sterk’? Hoe langer en onlogischer het wachtwoord is, des te moeilijker het te raden is. Om een sterk wachtwoord te maken, kun je rekening houden met onderstaande punten:

 • Zorg dat je wachtwoord uit minimaal 8 tekens bestaat.
 • Kies niet voor een bestaand woord (of je naam), maar maak een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens
 • Gebruik geen adressen, geboortedata of andere data die makkelijk te raden zijn

En verder:

 • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Er zijn verschillende tools die je helpen sterke wachtwoorden te kiezen.
 • Als er een beveiligingsvraag ingesteld kan worden, kies dan een moeilijke vraag waar alleen jij het antwoord op weet
 • Bewaar je wachtwoord op een veilige plek. Als je veel wachtwoord moet onthouden, kun je gebruik maken van een wachtwoord manager, zoals LastPass, KeePass of 1Password.

Wachtwoord veranderen in WordPress

Als je een WordPress website hebt en je wachtwoord wilt veranderen, kun je dat doen bij ‘Gebruikers’.

 1. Klik op je gebruikersnaam en scroll naar gebruikersbeheer.
 2. Klik op ‘Wachtwoord genereren’ en kopieer het getoonde wachtwoord.
 3. Scroll vervolgens naar beneden en klik op ‘Profiel opslaan’.
Wachtwoord wijzigen in WordPress

Doordat WordPress zelf een sterk wachtwoord genereert, hoef je zelf verder nergens over na te denken. Je kunt het gegenereerde wachtwoord ook weghalen en zelf een wachtwoord invullen. Als WordPress dit echter als te zwak ziet, kun je het niet opslaan en moet je een sterker wachtwoord verzinnen.

Heb je op je website pagina’s met een wachtwoord beschermd? Kies daar dan ook een sterk wachtwoord voor.

Gebruikersnaam veranderen in WordPress

Als je dan toch bezig bent met het veiliger maken van je website, kijk dan ook gelijk eens naar je gebruikersnaam. Je zult niet de eerste zijn, die inlogt met de gebruikersnaam admin. Als dat het geval is, hoeft iemand die in je website in wilt breken, alleen je wachtwoord nog maar te raden. Maak het ze moeilijker door ook een andere gebruikersnaam te kiezen.

Het is in WordPress niet mogelijk om je gebruikersnaam aan te passen. Je moet dus een nieuw account maken met een andere gebruikersnaam. Als je dit account maakt, moet je ook tijdelijk een ander e-mailadres gebruiken, omdat je per e-mailadres slechts één account kunt gebruiken. Hieronder een stappenplan.

Nieuwe gebruiker toevoegen

 1. Ga naar ‘Gebruikers’
 2. Voeg een nieuwe gebruiker toe
 3. Kies een gebruikersnaam die niet zo snel geraden wordt (dus geen admin! of alleen je voornaam).
 4. Vul je e-mailadres, voor- en achternaam in.
 5. Klik op ‘wachtwoord tonen’, kopieer je wachtwoord en sla dit ergens veilig op.
 6. Vink het hokje uit bij ‘Gebruikersmelding versturen’
 7. Kies een rol (voor jezelf beheerder)
 8. Klik op ‘Nieuwe gebruiker’

nieuwe gebruiker WordPress

Als je voor iemand anders een gebruiker aanmaakt, hoef je het wachtwoord niet te tonen. Laat het hokje bij ‘Gebruikersmelding versturen’ aangevinkt staan. Er wordt dan een e-mail verzonden naar de nieuwe gebruiker met een link waarmee hij/zij zelf een wachtwoord kan genereren.

Oude gebruiker verwijderen

 1. Open opnieuw de gebruiker die je net aangemaakt hebt. Je ziet nu dat je meer opties hebt om in te vullen dan bij het aanmaken van de gebruiker. Scroll naar ‘Schermnaam’, selecteer hier je voornaam en klik op ‘Profiel bijwerken’. Als je nu een bericht op je website plaatst waar je naam bij staat, wordt je voornaam getoond i.p.v. je gebruikersnaam. Die gebruikersnaam willen we immers verborgen houden.
 2. Log nu uit met je oude gebruikersnaam en log in met je nieuwe gebruikersnaam.
 3. Ga wederom naar ‘Gebruikers’, ga met je muis over de naam van de gebruiker die je wilt verwijderen en klik op ‘verwijderen’.
 4. LET OP! Als er content gemaakt is door de gebruiker die je verwijdert, is het erg belangrijk dat je kiest voor de optie alle inhoud koppelen aan. In dit geval kun je daar je nieuwe gebruikersnaam kiezen. Koppel je de inhoud niet aan een andere gebruiker, dan kun je alle inhoud kwijtraken.

 1. Bevestig de verwijdering
 2. Ga nog één keer terug naar je eigen gebruikersaccount en wijzig eventueel nog je e-mailadres naar het e-mailadres dat aan je oude gebruikersaccount gekoppeld was.
Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader