Gravatar (profielfoto) koppelen aan e-mailadres

Bij reacties op blogs zie je regelmatig dat er bij bepaalde personen een afbeelding getoond wordt. Maar als jij een reactie wilt plaatsen is er nergens een mogelijkheid om een foto te uploaden. Hoe kan het dan dat er bij andere mensen wel een afbeelding getoond wordt? Het antwoord: die afbeelding wordt een gravatar genoemd en is gekoppeld aan een e-mailadres.

Gravatar staat voor Globally Recognized Avatar, ofwel een avatar (=profielfoto) die wereldwijd herkend wordt. Als je je e-mailadres ergens invult en er is ruimte voor een gravatar, wordt de afbeelding die aan jouw e-mailadres gekoppeld is, automatisch getoond. Er wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde MD5 coderingstechniek om te voorkomen dat spambots het e-mailadres kunnen achterhalen.

Hoe koppel ik een gravatar aan mijn e-mailadres?

Op de website gravatar.com kun je een account aanmaken. Klik op de blauwe knop ‘Create Your Own Gravatar’

Gravatar account maken

Vul je gegevens in.

Gravatar account aanmaken (2)

Na het inschrijven ontvang je een activeringsmail om je e-mailadres te bevestigen. Nadat je deze geactiveerd hebt, kun je inloggen met het zojuist aangemaakt account.

Gravatar (3)

Klik op ‘Add one by clicking here!’ en voeg een afbeelding toe. Je kunt een afbeelding kiezen die op je harde schijf staat, een afbeelding die op internet staat, een afbeelding die je eerder geüpload hebt of je kunt met de webcam een nieuwe foto maken. Na het uploaden kun je de foto bijsnijden zodat het een vierkant wordt.

gravatar (4)

Nadat je foto geüpload is, moet je deze ‘waarderen’. Websites die gravatars laten zien kunnen zo bepalen of jouw gravatar geschikt is om te vertonen. Als je gewoon een nette profielfoto van jezelf hebt, kun je hier voor ‘G’ kiezen.

Dat was het. Gefeliciteerd, je hebt je eerste gravatar gekoppeld aan je e-mailadres!

Gravatars en WordPress

In WordPress kun je zelf bepalen of je wilt dat gravatars getoond worden. Dit is een standaard functie, je hoeft hier geen extra plugin voor te installeren. Ga in het admin gedeelte naar ‘Instellingen’ -> ‘Reacties’. Onderaan vind je de opties voor (gr)avatars.

gravatar (5)

Je kunt bij Avatarweergave kiezen of je wilt dat gravatars wel of niet op je website getoond worden. Bij Maximum waardering kun je aangeven welke gravatars wel en niet getoond mogen worden. Als je de standaard instelling op ‘G’ laat staan, worden alleen de gravatars getoond die voor elke bezoeker geschikt zijn. Bij de Standaard avatar optie kun je een avatar kiezen die getoond wordt als de bezoeker er zelf geen een heeft.

In WordPress een foto aan een gebruiker toevoegen

Stel: je hebt een WordPress website waar meerdere mensen op bloggen en waar regelmatig gastblogs op staan. Dan kun je onder elke blog een korte auteursbiografie laten zien om het persoonlijker te maken. Een foto in die biografie zou helemaal leuk zijn. Als de auteur een gravatar heeft aangemaakt, komt er automatisch een foto bij te staan. Maar wat nu als ze dat niet hebben gedaan? Moet je dan al je (gast)bloggers verplichten dit te doen? In dit geval biedt de plugin Simple Local Avatars uitkomst. Na het installeren van de Simple Local Avatars plugin krijg je bij elke gebruiker de mogelijkheid om een afbeelding te uploaden. Let op: je moet eerst een nieuwe gebruiker toevoegen en opslaan voordat je de mogelijkheid ziet om een afbeelding toe te voegen.