Foto’s verkleinen voor op je website

Foto’s verkleinen voor op je website

We zijn de laatste tijd nogal veel met afbeeldingen bezig. Veel klanten, website eigenaren en WordPress gebruikers vinden het lastig vinden om mooie foto’s te vinden voor hun website. We plaatsten daarom eerder al een blog over de 17 beste gratis stockfoto websites. Op deze sites kun je echt hele mooie foto’s vinden die je ook nog eens gratis mag gebruiken. Nu merken we dat als er foto’s zijn er toch nog wat dingen mis gaan. En dat is zonde. Vinden wij. Dus hierbij een korte ‘how to’ over het plaatsen van foto’s op je website. Of eigenlijk over de stappen die je moet nemen vóór je de foto’s gaat plaatsen op je website.

Foto’s verkleinen voor op je website (Windows)

Voordat je foto’s gaat uploaden naar je website, moet je ze echt eerst even verkleinen. Foto’s van 1,5mB doen je site geen goed. Doordat deze grote bestanden elke keer geladen moeten worden, kan je site traag worden. En al die grote bestanden zorgen ervoor dat je hostingruimte snel vol raakt. Voordat je de foto’s uploadt, moet je ze dus eerst even verkleinen. Foto’s die je als ondersteuning op een pagina of in een (blog)bericht plaatst, kun je prima het formaat 640×480 pixels geven. Wij gebruiken hier het gratis programma FastStone Photo Resizer voor. Dit programma werkt helaas alleen voor Windows, maar we hebben ons laten vertellen dat Optimizilla een fijn alternatief voor de Mac is. In onderstaand filmpje kun je zien hoe FastStone werkt. Dit was de eerste keer dat we een livestream via Facebook live probeerden. Sorry voor de eerste 30 sec. waarin niets gezegd wordt. En sorry voor de pop-ups met instellingen die niet zichtbaar zijn. We hopen dat jullie er ondanks dat toch iets aan hebben 😉 Als je geen programma wilt downloaden, kun je ook online tools gebruiken zoals tinyjpg.com en compressjpg.com.

Foto’s verkleinen voor op je website (Mac)

Op een Mac heb je geen extra programma’s nodig om foto’s te verkleinen. In de voorvertoning zit een optie waarmee je in een keer meerdere foto’s een nieuwe afmeting kunt geven. In onderstaande video leggen we uit hoe dit werkt.

Geef de foto’s voor op je website een duidelijke naam

Nadat je de foto’s verkleind hebt, is het aan te raden om ze eerst een duidelijke en logische naam te geven voordat je ze uploadt. We komen heel vaak ‘IMG_4089’ tegen, maar dat zegt natuurlijk niets over de foto. En aangezien Google o.a. de titel gebruikt om te begrijpen wat er op de foto te zien is, is het slim om hier iets leesbaars van te maken. Als we een foto zouden uploaden bij dit bericht, zouden we daar bijvoorbeeld de titel ‘foto’s verkleinen’ voor kunnen gebruiken. Je hoeft niet elke foto een aparte naam te geven, je kunt een serie ook dezelfde naam geven waarbij er automatisch een nummertje achter komt te staan. Dit is altijd nog beter dan ‘IMG_4089’. Gebruik jij een andere tool om je foto’s te verkleinen? We horen graag van je!  

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert? Nee? Lees dan nog even verder in deze blog 🙂

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader