Eenvoudig zinnen wijzigen of vertalen in WooCommerce en WordPress

Eenvoudig zinnen wijzigen of vertalen in WooCommerce en WordPress

Er zijn inmiddels al ontzettend veel WordPress thema’s en plugins vertaald in het Nederlands. Toch komt het wel eens voor dat er in de Nederlandse vertaling nog wat Engelse woorden staan. Denk bijvoorbeeld aan buttons waar “Read more” op staat in plaats van “Lees meer”. Of het is wel vertaald, maar jij wilt er iets anders van maken. Tot nu toe was het voor een leek vrij ingewikkeld om dit te wijzigen, maar daar is nu verandering in gekomen!

Zinnen in WooCommerce wijzigen/vertalen

Een van mijn klanten heeft een webshop. De plugin voor die webshop, WooCommerce, is in het Nederlands beschikbaar. Omdat mijn klant de webshop graag iets persoonlijker wilde maken, wilde ze een aantal standaard zinnen aanpassen. Tot nu toe deed ik dat door het .po bestand aan te passen. Dit is het taalbestand waar alle Nederlandse vertalingen in staan.

Hier kleeft echter één groot nadeel aan: op het moment dat er een update uitgevoerd wordt van WooCommerce, worden alle bestanden overschreven. Dus ook het taalbestand met de wijzigingen. Ik moest daardoor het taalbestand altijd lokaal bewaren en na elke update opnieuw uploaden. En bij de laatste update was het bestand gewijzigd, waardoor ik een heel nieuw bestand moest maken. Niet handig..

Magische plugin

Maar hoera! Er is een nieuwe plugin gelanceerd die dit probleem verhelpt: Gettext override translations. Dit is een gratis plugin die je direct vanuit je dashboard kunt installeren. Oorspronkelijk gebouwd voor WooCommerce, maar ook te gebruiken voor WordPress zelf en andere plugins (mits netjes gebouwd).

Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, verschijnt er onder het menu “Plugins” een extra menu-optie “Gettext override translations”. Als je daar heen gaat, krijg je onderstaand scherm te zien.

Gettext override translations

• Original (translated) text: vul hier het woord of de zin in die je wilt vertalen
  • Override text: vul hier de vertaling in
  • Description: je kunt een beschrijving invullen zodat je weet waar deze vertaling komt
  • Protect setting?: is het echt een belangrijke vertaling? Vink dan dit hokje aan. Als je de vertaling dan probeert te verwijderen, krijg je eerst nog even een melding of je het wel echt zeker weet.

Scroll een stukje naar beneden, klik op de blauwe button “Toevoegen” en de magie doet zijn werk. De zinnen op je website worden aangepast en de wijzigingen blijven behouden bij updates.

Driewerf hoera en bedankt Ramon voor het bouwen van deze simpele, doch zeer effectieve plugin die het leven van vele WordPress-fans-die-niet-handig-zijn-met-code een stuk makkelijker gaat maken.

P.S. Deze plugin is niet geschikt om meerdere talen aan je website toe te voegen. Daar kun je de plugin WPML voor gebruiken.

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert? Nee? Lees dan nog even verder in deze blog 🙂

Google-Beoordeling
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader