WordPress zinnen vertalen

Eenvoudig zinnen wijzigen of vertalen in WooCommerce en WordPress

Er zijn inmiddels al ontzettend veel WordPress thema’s en plugins vertaald in het Nederlands. Toch komt het wel eens voor dat er in de Nederlandse vertaling nog wat Engelse woorden staan. Denk bijvoorbeeld aan buttons waar “Read more” op staat in plaats van “Lees meer”. Of het is wel vertaald, maar jij wilt er iets anders van maken. Tot nu toe was het voor een leek vrij ingewikkeld om dit te wijzigen, maar daar is nu verandering in gekomen!

Zinnen in WooCommerce wijzigen/vertalen

Een van mijn klanten heeft een webshop. De plugin voor die webshop, WooCommerce, is in het Nederlands beschikbaar. Omdat mijn klant de webshop graag iets persoonlijker wilde maken, wilde ze een aantal standaard zinnen aanpassen. Tot nu toe deed ik dat door het .po bestand aan te passen. Dit is het taalbestand waar alle Nederlandse vertalingen in staan.

Hier kleeft echter één groot nadeel aan: op het moment dat er een update uitgevoerd wordt van WooCommerce, worden alle bestanden overschreven. Dus ook het taalbestand met de wijzigingen. Ik moest daardoor het taalbestand altijd lokaal bewaren en na elke update opnieuw uploaden. En bij de laatste update was het bestand gewijzigd, waardoor ik een heel nieuw bestand moest maken. Niet handig..

Magische plugin

Maar hoera! Er is een nieuwe plugin gelanceerd die dit probleem verhelpt: Gettext override translations. Dit is een gratis plugin die je direct vanuit je dashboard kunt installeren. Oorspronkelijk gebouwd voor WooCommerce, maar ook te gebruiken voor WordPress zelf en andere plugins (mits netjes gebouwd).

Nadat je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, verschijnt er onder het menu “Plugins” een extra menu-optie “Gettext override translations”. Als je daar heen gaat, krijg je onderstaand scherm te zien.

Gettext override translations

 • Original (translated) text: vul hier het woord of de zin in die je wilt vertalen
 • Override text: vul hier de vertaling in
 • Description: je kunt een beschrijving invullen zodat je weet waar deze vertaling komt
 • Protect setting?: is het echt een belangrijke vertaling? Vink dan dit hokje aan. Als je de vertaling dan probeert te verwijderen, krijg je eerst nog even een melding of je het wel echt zeker weet.

Scroll een stukje naar beneden, klik op de blauwe button “Toevoegen” en de magie doet zijn werk. De zinnen op je website worden aangepast en de wijzigingen blijven behouden bij updates.

Driewerf hoera en bedankt Ramon voor het bouwen van deze simpele, doch zeer effectieve plugin die het leven van vele WordPress-fans-die-niet-handig-zijn-met-code een stuk makkelijker gaat maken.

P.S. Deze plugin is niet geschikt om meerdere talen aan je website toe te voegen. Daar kun je de plugin WPML voor gebruiken.

 

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert?

24 antwoorden
 1. Johan Stam zegt:

  Dank voor de tip! Was aan het rommelen met Loco Translate, maar deze plugin werkt wel…

 2. PietM zegt:

  Fantastische plugin om bijvoorbeeld de tekst van het inlog-scherm naar eigen inzicht te veranderen.

 3. Peter zegt:

  ik krijg mijn standaard berichten pagina niet vertaald…dus de knoppen zoals “Reply”, ” No comments” ect…geprobeerd met Loco Translate en deze plugin…TIP??

  • Rosanne zegt:

   Hi Peter,

   Wat irritant dat het niet werkt. Zou je je website willen vermelden? Dan gaan we kijken of we kunnen ontdekken waarom Loco Translate en Gettext override translations niet werken.

 4. René zegt:

  Werkt bij mij helaas ook niet, passe-passe.nl bijv bij meubels staat er bij een item niet op voorraad, dat wil ik veranderd hebben in Helaas, verkocht

  • Rosanne zegt:

   Met Loco Translate moet dit sowieso lukken, ik heb die zin voor meerdere klanten op die manier aangepast. Soms moet je in Gettext override het twee keer invullen omdat het de eerste keer niet altijd gelijk opgeslagen wordt. Heb je gecontroleerd of het daar echt goed in staat?

 5. lilian zegt:

  Beste, dank voor de tip. Ik heb toch nog dat sommige dingen gewoon niet worden vertaald. zoek me suf om het probleem op te lossen, maar helaas..

  • Rosanne zegt:

   Hi Lilian,

   Dat is inderdaad vervelend, als je sommige dingen niet kunt vertalen. Het kan zijn dat het thema er niet op ingericht is om alle items te laten vertalen. Kun je aangeven om welke website het gaat en welke tekst je bijvoorbeeld niet kunt vertalen? Dan kijk ik even met je mee.

   Groet, Rosanne

  • Chantal zegt:

   Hoi Lilian,

   Wat je kan proberen, is de plugin Loco Translate installeren. Dan kan je dat soort strings vanuit WordPress vertalen. Succes!

 6. martijn zegt:

  ik krijg mijn standaard berichten pagina niet vertaald…dus de knoppen zoals Read more, Related Post, Leave a reply, submit comment, No comments ect…. Ik heb al van alles geprobeerd met Loco Translate en deze plugin… had je hiervoor een oplossing?

  Het gaat om: https://wijngevoel.nl/kennisbank/

  • Rosanne zegt:

   Hi Martijn. Dat is balen! Loco Translate werkt alleen als de strings (de stukjes tekst) in een vertaalbestand opgenomen zijn. Als ze er niet in staan, heb je niet zo veel aan Loco Translate. Gettext Override Translations zou in dat geval de truc moeten doen. De eerste keer dat je de vertalingen opslaat, willen ze nog wel eens verdwijnen. Stonden ze er bij jou wel goed in?

   Ik maak graag even tijd om met je mee te kijken. Misschien dat ik het voor elkaar krijg. Mocht je dit willen, mail me dan even op rosanne@burostaal.nl

 7. Janne zegt:

  Wat een verademing, bedankt echt een supertip! Zelf gebruikt bij Woocommerce voor breekbare producten die wel zichtbaar moesten zijn in de online winkel, maar alleen niet bestelbaar en te koop in de winkel.

Reacties zijn gesloten.