Scoren met Video SEO

Scoren met Video SEO

Dankzij de hoge snelheid van het (mobiele) internet wordt er steeds vaker en langer naar video’s gekeken. Mensen zien graag leuke of informatieve filmpjes en uit onderzoek van Hubspot blijkt dat het één van de beste manieren is om mensen te bereiken. Veel van hen vinden film prettiger dan tekst en houden hun aandacht er beter bij dan wanneer ze iets lezen.

Talloze bedrijven hebben zich dan ook op deze markt gestort. Een deel doet dat voornamelijk via mobiele apps, maar een groot deel wordt nog altijd voornamelijk bekeken via een webbrowser. Lang voordat Snapchat en Instagram ten tonele verschenen had Google YouTube al overgenomen en uitgebouwd tot wat tot de dag van vandaag nog steeds het grootste videoplatform ter wereld is. Ook Facebook wil een graantje meepikken en heeft fors geïnvesteerd in mogelijkheden om video’s te hosten en te delen.

Als aanbieder van video’s heb je dus de keuze uit een aantal verschillende hostingplatforms waar je met behulp van video SEO-technieken zoveel mogelijk mensen kunt bereiken.

Hosting mogelijkheden

Er zijn een aantal verschillende manieren om je video’s te hosten. Je kunt alles zelf doen, maar dat is in de meeste gevallen voorbehouden aan grotere bedrijven en aan bedrijven die al een eigen hosting-omgeving hebben. Om video’s aan te kunnen bieden aan een groot publiek, moet je een schaalbaar platform tot je beschikking hebben. Zo moet het platform bij een piek in de bezoekersaantallen – bijvoorbeeld na een verwijzing op een populaire site –  in staat zijn razendsnel op te schalen om de site bereikbaar en snel te houden. Hiervoor zijn kennis en investeringen nodig die voor de meeste bedrijven onhaalbaar zijn.

Het is meestal verstandiger om een extern hostingplatform te gebruiken. De bekendste voorbeelden hiervan zijn YouTube, Facebook en Vimeo.

YouTube, nog altijd de eerste keuze

YouTube is het grootst en is onderdeel van Google, wat helpt bij het zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google. Het is eenvoudig te gebruiken en biedt veel SEO-mogelijkheden, waarover later in dit artikel meer.

Nadelen heeft YouTube ook: Het aanbod is zo groot dat het moeilijk is om op te vallen, YouTube plaatst reclames aan het begin van de video, én er wordt een lijst van gerelateerde video’s getoond waar je geen directe invloed op hebt.

Tot slot zal je bij YouTube actief de ‘comments’ moeten monitoren, om te voorkomen dat je video’s ‘gekaapt’ worden door reaguurders die allerlei zaken aandragen waarmee je niet geassocieerd wilt worden en die schade kunnen toebrengen aan de reputatie van je merk.

Facebook, niet meer te negeren

Facebook was relatief laat met video-hosting maar heeft haar technische achterstand snel weggewerkt. Het voordeel van het gebruik van Facebook-video binnen Facebook zelf is helder: de hele video wordt direct getoond in de nieuwsfeed en wordt automatisch afgespeeld, terwijl een link naar YouTube of Vimeo een thumbnail oplevert waarop eerst nog moet worden geklikt voordat de video start. De Facebook-omgeving lokt over het algemeen ook meer reacties en interactie op, wat nog eens extra kan worden aangejaagd door volgers te ‘taggen’.

Maar ook Facebook heeft zo zijn nadelen: de grootste ervan is dat Google de video’s niet indexeert en dus ook niet toont in haar zoekresultaten. Een tweede nadeel van Facebook is dat het niet erg geschikt is om gericht te zoeken naar video’s. Daarvoor is YouTube veel geschikter. In de praktijk zal je dan ook vrijwel altijd op zowel YouTube als Facebook moeten publiceren. Gelukkig kan dat normaal gesproken wel met dezelfde video-library en dezelfde SEO-technieken zoals tags.

Vimeo voor de niche

Vimeo is een reclamevrije omgeving en biedt de mogelijkheid om de links naar je video’s te personaliseren en daarbij je eigen domeinnaam te gebruiken. Maar de mogelijkheden van een basisaccount zijn vrij beperkt dus zal een betaalde account al snel nodig zijn. De betaalde opties bieden wel weer extra mogelijkheden zoals aangepaste videospelers, ‘customer support’, ‘customer analytics’ en bij het duurste pakket zelfs ‘lead generation’.

In het algemeen geldt dat Vimeo geschikter is voor hoogwaardige content die bedoeld is voor een kleinere, goed afgebakende doelgroep.

Tips voor video SEO

Ook video’s zijn te optimaliseren voor de zoekmachines. De volgende aanbevelingen zijn toegespitst op het gebruik van YouTube, maar zijn deels ook toepasbaar op Facebook, Vimeo en je eigen hosting-platform. Er is veel overlap met ‘gewone’ SEO, wat natuurlijk niet zo verwonderlijk is.

  • Gebruik een duidelijke titel, met 2 of 3 keywords erin, bij voorkeur aan het begin. Let ook op de titel van je originele videobestand dat je uploadt en zorg ervoor dat die identiek is aan de naam die je eraan geeft op YouTube. Monitor welke keywords de meeste bezoekers trekken en houdt de ‘click-through rate’ in de gaten. Soms kunnen kleine aanpassingen in tekst en locatie grote veranderingen teweegbrengen.
  • De beschrijving van de video moet zo lang mogelijk zijn, maar zonder veel herhalingen van dezelfde steekwoorden. Plaats de link naar de pagina op je website die het meest relevant is voor de video op de eerste of tweede regel van je omschrijving:

Video SEO link in je omschrijving

Zo kunnen de kijkers direct naar de site om kaarten kopen. Maar wat voor muziek er gespeeld wordt, kun je dan weer niet lezen. Bron screenshot: 40UP Zomerfestival.

  • Voeg hyperlinks toe naar andere locaties met gerelateerde inhoud, bijvoorbeeld naar een Facebook-pagina van hetzelfde event. En vergeet niet om de beschrijving van de video te kopiëren naar de message-tekstbox die de abonnees te zien krijgen. Doe dit voordat de video ‘public’ gaat, want daarna kan dat niet meer.
  • Vermeldt het hoofdonderwerp in een tag en gebruik meerdere relevante tags per video. Bij een internationaal publiek is het slim om tags in meerdere talen te gebruiken. Mocht je meerdere video’s over hetzelfde onderwerp hebben, zorg dan dat ze een aantal relevante tags delen, maar ook dat iedere video een eigen, unieke tag krijgt. Dit vergroot de kans dat ze verschijnen in de lijst van gerelateerde video’s die YouTube laat zien. Het is ook handig om een playlist te maken per onderwerp.
  • Creëer een mooie en unieke thumbnail voor iedere video, met behulp van Google’s Video Manager. Upload een transcript en gebruik eventueel ondertiteling. Google biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van tekst en ondertiteling, van geheel handmatig tot en met automatische ondertiteling met behulp van spraakherkenning. Gebruik de ‘best practices for metadata’ en vergeet de video XML-sitemap niet. De video XML-sitemap indexeert de video’s op een site in plaats van de pagina’s en biedt de mogelijkheid om daar allerlei specifieke metadata aan te koppelen. Er zijn diverse gratis sitemap generators beschikbaar
  • Ga in gesprek met mensen die reageren en beantwoord hun vragen. Negeer de flauwe opmerkingen en ban frequente spammers en zonderlingen met behulp van een blacklist-filter. Sta comments op je video’s toe, maar zet de instellingen voor comments op je YouTube-channel op ‘hold for review’.

Tot slot: analytics

Natuurlijk is het ook bij video’s belangrijk om de analytics goed in de gaten te houden. Ken je kijkers (leeftijd, geslacht, locatie). Weet uit welke bronnen de meeste bezoekers komen en op welke dagen van de week. Focus niet alleen op het aantal views, maar kijk ook naar de totaal gekeken tijd en andere beschikbare statistieken. Het gebruik van SEO bij video’s vereist enige kennis en moeite, met name op het gebied van Markup, maar er zijn meer dan genoeg bronnen beschikbaar om je daarmee op weg te helpen, en het is de moeite waard.

Romano Groenewoud, alias SEOgeek, is internet ondernemer, SEO specialist en travel addict. Hij verzorgt gepersonaliseerde en effectieve zoekmachine optimalisatie campagnes voor een select aantal klanten. Omdat video blijft groeien en ook een belangrijke rol voor je SEO kan spelen, schreef hij dit gastblog.

Wil jij wel met video aan de slag, maar heb je echt geen flauw idee waar je moet beginnen? Start met een vlog! 

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader