Zoekmachineoptimalisatie deel II: pagina analyse maken

Zoekmachineoptimalisatie deel II: pagina analyse maken

Vorige week heb ik uitgelegd wat on en off page SEO is en hoe je kunt beginnen met de Yoast WordPress SEO plugin. Ik heb het tabblad ‘Algemeen’ besproken en uitgelegd waar je de focus zoekterm in kunt vullen en wat de gekleurde bolletjes betekenen. Stel dat jouw pagina nog geen groen bolletje heeft, hoe weet je dan wat je moet verbeteren om dat groene bolletje wel te behalen? Die informatie kun je halen uit het tabblad Pagina analyse dat ik vandaag met je ga doornemen.

Pagina analyses met de Yoast WordPress SEO plugin

Bij je bericht of je pagina vind je onder de editor het ‘WordPress SEO door Yoast’ blok. Naast het tabblad ‘Algemeen’, vind je het tabblad ‘Pagina analyse’. Daar kun je achterhalen op welke punten jouw bericht /pagina al goed scoort en welke punten je nog kunt verbeteren. Omdat er her en der misschien wat onbekenden termen in staan, zal ik aan de hand van onderstaande afbeeldingen alle punten met je doorlopen.

Yoast-WordPress-SEO-pagina-analyse

De paginatitel bevat een zoekterm, maar deze staat niet aan het begin
De zoekterm moet in de paginatitel voorkomen. In bovenstaand voorbeeld staat de zoekterm aan het einde van de titel, terwijl het voor zoekmachineoptimalisatie beter is om deze vooraan te zetten. Het is alleen niet altijd mogelijk om de zoekterm aan het begin van je titel te zetten, omdat dat hele kromme zinnen oplevert. Vorige week zei ik al schrijf niet voor Google, maar voor je bezoekers. Dat geldt hier ook. Kies liever voor een titel die aanspreekt bij je bezoekers en waar de zoekterm achteraan staat, dan voor een kromme zin die het beter doet wat betreft SEO maar waardoor je bezoekers denken dat je taalbeheersing niet optimaal is.

De zoekterm komt voor in de URL van deze pagina
De URL van je pagina, is de link  die in de browserbalk verschijnt nadat je bericht of pagina gepubliceerd is. In je dashboard kun je onder ‘Instellingen’ de optie ‘Permalinks’ kiezen. Hier kun je aangeven hoe jouw links eruit moeten zien. WordPress staat standaard ingesteld op Standaard. Je krijg dan lelijke links waar de titel van je bericht/pagina niet in voor komt. Als je voor de optie Berichtnaam kiest, krijg je mooie links waar de titel van je bericht/pagina in voorkomt. Als je zoekterm in de paginatitel staat, zal deze dan dus ook automatisch in de URL staan en weet Google waar je pagina over gaat.

permalinks-instellen

pagina-analyse-ondertitelsZoekwoord/zoekzin verschijnt in 2 (van de 3) ondertitels in de tekst
De ondertitels in je bericht/pagina zijn de titels die in H2 staan. Door ondertitels (tussenkopjes) te maken, kun je de tekst zowel voor je lezers als voor Google scanbaar maken. De lezer kan zo beoordelen of de tekst interessant is en Google kan beoordelen of het bericht/de de pagina echt over de zoekterm gaat. Je kunt een ondertitel in H2 zetten, door deze te selecteren en daarna voor de optie ‘Koptekst 2′ te kiezen.

De afbeeldingen op deze pagina bevatten alt-tags
Als je een afbeelding toevoegt, kun je naast de titel ook een alt-tag invoeren. Omdat Google geen afbeeldingen kan ‘lezen’ gebruikt het de alt-tag om te beoordelen waar de afbeelding over gaat en of die aansluit bij jouw zoekterm.

Pagina-analyse-alt-tag

 

 

 

 

 

 

 

De zoekterm komt voor in de eerste paragraaf van je content
De zoekterm die ik gebruikt heb, komt voor in de eerste paragraaf van mijn content. Paragraaf = alinea, content = de inhoud van je bericht of pagina.

Deze pagina heeft 1 uitgaande link(s)
Als er op een andere website meer informatie te lezen is over het onderwerp waar jij iets over vertelt, is dat interessant voor de lezer. Google waardeert het als je de lezer helpt die informatie te vinden. Een uitgaande link is dus een link naar een andere website.

There are 785 words contains in the body copy
Google gaat er van uit dat je minimaal 300 woorden op je bericht of pagina moet hebben om je verhaal goed te kunnen vertellen. Mocht je minder woorden hebben, ga dan niet allerlei trucs uithalen om toch die 300 woorden te halen. Dit maakt je tekst er meestal niet beter op. Als je een kortere tekst hebt en je verhaal duidelijk is, laat het dan gewoon zo. Heb je een hele lange tekst, kijk dan of je deze in kunt korten of met tussenkopjes en alinea’s makkelijk leesbaar kunt maken.

De paginatitel is meer dan 40 tekens
De paginatitel kan tussen de 40 en 70 tekens bevatten. Als je de paginatitel niet handmatig invult in het tabblad ‘Algemeen’ wordt automatisch de paginatitel van je bericht of pagina gepakt. Bij een WordPress site wordt hier meestal ook nog de naam van je website achter gezet. Daardoor kan je titel te lang worden en wordt deze afgekapt met drie puntjes. Kijk in het tabblad ‘Algemeen’ goed naar het snippet voorbeeld, daar kun je zien hoe jouw titel getoond wordt.

In de opgegeven meta description, overweeg: Hoe staat het in verhouding tot de concurrentie?
De meta description is hetzelfde als de metabeschrijving. Ook deze vind je in het tabblad ‘Algemeen’. Als je hier niets invult, worden standaard de eerste zinnen van je bericht/pagina gebruikt. Je kunt hier ook handmatig een korte tekst van maximaal 156 tekens inzetten. Let daarbij vooral op de aantrekkelijkheid voor de lezer. Als jouw website in de zoekresultaten naar voren komt, zal de vinder onder andere op basis van de metabeschrijving beslissen of hij je website gaat bezoeken.

De metabeschrijving bevat het belangrijkste zoekterm
De metabeschrijving wordt door Google niet beoordeeld, maar zoals hierboven beschreven wel door de lezer. Als een lezer op ‘WordPress SEO’ zoekt en deze term staat in jouw metabeschrijving, dan zullen deze woorden dik gedrukt worden. De vinder weet nu dat jouw pagina over het onderwerp gaat waar hij meer informatie over wil hebben en de kans dat hij doorklikt naar je website is weer een stukje groter.

Je hebt dit zoekwoord nog nooit eerder gebruikt
Als je meerdere berichten of pagina’s optimaliseert op dezelfde zoekterm, weten zowel Google als je bezoeker niet meer welke nu echt het meest relevant is. Probeer dus voor elk bericht en elke pagina een unieke zoekterm te bedenken.

De zoekterm-dichtheid is 1,04% wat goed is
In deel I over zoekmachineoptimalisatie heb ik uitgelegd dat de plugin alleen de exacte formuleringen van de zoekterm meetelt, terwijl Google daar flexibler in is. Mocht de zoekterm-dichtheid volgens de pagina analyse te laag zijn, maak je daar dan niet te druk om.

 

Zo, dat was een hele kluif! Ik hoop dat alles nog steeds duidelijk is. Volgende week volgt het laatste deel in deze serie over het tabblad ‘Social’.

Google-Beoordeling
4.9
Gebaseerd op 28 recensies
js_loader