Wie er volgende keer in STAAL #3 thuishoort?  Hoef je toch niet te vragen… Buitelaar Metaal natuurlijk. Die doet niet anders dan Staal! #2vliegenin1klap’  

Dat was de email die we ontvingen van Marije Buitelaar. Ik vroeg haar of we dinsdagochtend konden afspreken voor het interview. Haar reactie: ‘Oh, dan werk ik niet, maar geen probleem. Ik zal er zijn.’  

Dat is de spirit van duizendpoot Marije Buitelaar. Werkzaam in het bedrijf van broer Richard en zijn compagnon Dennis. Vrouw van 4e generatie melkveehouder. Moeder van drie en trotse eigenaar van Bonte Koe verhuur.  

Nuchter en met humor 

Terwijl we boven in de stijlvolle kantine koffie drinken en een stroopwafel eten, vertelt ze lachend dat de mannen van beneden maar niet snappen waarom wij haar komen interviewen. ‘Wat heb je ze te vertellen dan?’, vroegen ze zich af. Dat is gelijk een mooi voorbeeld hoe het er bij Buitelaar Metaal aan toegaat. Nuchter, en met humor. Wat er bij Buitelaar gebeurt, vinden zij de normaalste zaak van de wereld. Maar hoe normaal zijn levensgrote hondendrollen, 3D telefoons van 2 meter en een zwembad van ca. 20 cm diep? En hoe normaal is het dat je vliegtuigjes op ware grote nabouwt, een oldtimer Volkswagen pick-up voorziet van een kingsize bak Ben & Jerry’s ijs en het Jagermeister logo groot mag namaken zodat het op een tent op de Zwarte Cross kan pronken? Dat is niet normaal, dat is gewoon heel bijzonder.  

Alleen maar maatwerk 

Alles wat er gemaakt wordt bij Buitelaar Metaal is maatwerk, niks is massa. Dat is vanaf het begin al zo geweest. Richard werkte als lasser en deed in zijn vrije tijd nog wel eens klusjes voor tuinders die iets apart nodig hadden. Hij kon alles maken waar ze om vroegen. Om alle vraag aan te kunnen, ging hij een dag in de week voor zichzelf werken. 

De vragen werden steeds gekker en Richard kon zijn creativiteit er volledig in kwijt. Toen het in 2003 te druk werd, zegde hij zijn baan op en startte in de loods van het bedrijf van zijn ouders Buitelaar Metaal. Die loods, daar zijn ze inmiddels ruimschoots uitgegroeid nu hij en Dennis 20 man en vrouw in dienst hebben.   
 
Een aantal dingen die ze in de afgelopen jaren gemaakt hebben, worden inmiddels verhuurd voor feesten en evenementen. Zo is er de pop-up kas, gave barren, diverse foodtrucks en voertuigen, zoals een oldtimer Volkswagen busje waar je je drank koel in kunt houden. De verhuur van deze producten heeft zich afgesplitst in een nieuw bedrijf, Buitelaar Verhuurt, dat overgedragen is aan de jongere generatie. 

Een richting kiezen en koers houden 

Buitelaar Metaal wordt dus gerund door twee mannen. De handige handen en creatieve geest van Richard zijn een goede aanvulling op het precisiewerk van de maatwerk oplossingen van Dennis. Ze durven hun nek uit te steken door unieke dingen te maken en blijven staan voor hun waarden. 

Dat dat een goede keuze is, blijkt wel uit hun loyale klantenkring die regelmatig terugkomt met nieuwe opdrachten en die ook weer nieuwe klanten aandragen. Als ze het nergens anders kunnen vinden, dan laten ze het bij Buitelaar Metaal maken.  

Daarom is volgens Marije hun website ook hun belangrijkste visitekaartje. ‘Ik vind het echt een sport om met de juiste zoektermen en foto’s vindbaar te zijn. Zo kunnen we goed laten zien wat we allemaal kunnen. Hebben we op onze website een portfolio foto staan van een moer, belt er een nieuwe klant voor een moersleutel. Kijk maar eens naar beneden!’ En ja hoor, een verdieping lager zie ik hoe een enorme moersleutel in elkaar wordt gezet.  

Gewoon solliciteren 

Ik ging er vanuit dat Marije sinds het begin bij haar broer werkte, maar dat is niet zo. 

‘Ik kom uit een gezin van vier en moest als klein meisje ook wel eens een paar moeren gaan halen bij de groothandel, maar ik heb niet altijd bij Buitelaar Metaal gewerkt. Negen jaar geleden heb ik gewoon gesolliciteerd bij mijn broer, waarop hij zich afvroeg wat ik dan allemaal kwam doen. Nou genoeg dus!’ 

Naast haar werk bij Buitelaar Metaal is Marije ook nog twee avonden per week open met Bonte Koe Verhuur. Marije vindt het enorm gezellig als mensen tussen de kledingrekken vol verkleedkleding heen struinen en outfits passen. 

‘Ik heb klanten uit heel Nederland. Daardoor neemt het aantal aanvragen via de mail en telefoon toe. Ik mis het contact en de interactie met mensen dan wel eens. Daarom zijn die avondopeningen zo leuk.’ Het verhuurbedrijf, dat ze liefkozend Bonte Koetje noemt, bestaat dit jaar alweer 10 jaar. Marije heeft het ondernemerschap en haar creativiteit niet van een vreemde. 

“Dat is gelijk een mooi voorbeeld hoe het er bij Buitelaar Metaal aan toe gaat. Nuchter, en met humor” 

Marije Buitelaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *