Het Verhaal van Buro Staal

GefeliciteerdIk kom vanochtend op kantoor, start mijn computer en zowel ik als Google weten het: het is een feestdag! Vandaag bestaat mijn bedrijf drie jaar en dat is iets om trots op te zijn. Een mooi moment om terug te kijken en jullie te vertellen hoe het zo ver gekomen is.

Meer, maar wat?

Het verhaal van Buro Staal begint eind 2010. Ik werk als binnendienstmedewerker bij een coöperatie van Anthuriumkwekers, maar merk dat ik daar niet op mijn plek zit en niet al mijn creativiteit kwijt kan. Ik wil graag meer, misschien ooit voor mezelf beginnen, iets wat ik ook vanuit huis zou kunnen doen met het oog op toekomstige kinderen, maar wat?

Tussen de reclamefolders vind ik een brochure met thuisstudies van het NHA. Een thuisstudie, dat spreekt me wel aan. Niet meer naar school, maar gewoon lekker thuis in je joggingsbroek achter de computer iets leren. Maar de vraag blijft: wat?

Ik blader de brochure door en opeens valt mijn oog op de cursus Webdesign. Dat lijkt me wel wat. Het internet gaat een steeds grotere rol spelen, elk bedrijf wil een website, dus daar zit toekomst in. Daarnaast spreekt vormgeving me ook erg aan, maar dan wel digitaal. Ik meld me aan en begin twee weken later met de thuisstudie Webdesign. Elke week volg ik een aantal lessen en lever ik digitaal huiswerk in.

Ondertussen begin ik met een nieuwe baan bij Royal Van Zanten als marketing- en communicatiemedewerker. Een baan waar ik al veel meer creatief bezig kan zijn. Een drukke periode, maar toch lukt het me binnen de voorgeschreven tijd de studie succesvol af te ronden. Ik dacht dat ik nu aan de slag kon, maar dat viel tegen. Ik vergelijk het meestal met autorijden: dat leer je eigenlijk pas als je je rijbewijs hebt gehaald en het ook echt gaat doen.

Flora-Ned, mijn eerste klant!

Inmiddels is het maart 2011 en heb ik mijn weg op het internet aardig gevonden. Ik heb besloten geen websites in HTML te maken, maar te gaan werken met het contentmanagementsysteem Joomla. Het begon als hobby, maar het idee van een eigen bedrijf spreekt me steeds meer aan. Op 17 maart 2011 trek ik de stoute schoenen aan en meld ik me bij de Kamer Van Koophandel in Leiden. Daar ziet Lillibel | Webdesign+ het eerste levenslicht. Via Twitter kom ik in contact met Raymond van Flora-Ned, mijn eerst klant! Raymond geeft me alle tijd om een website te maken en samen maken we er iets moois van. Flora-Ned wordt een trouwe klant voor wie ik nog steeds mooie dingen mag doen. Inmiddels draait er een nieuwe website, worden er meerdere digitale nieuwsbrieven verzonden en is de Facebook pagina up and running. Raymond, Richard en Lex, bedankt!

WordPress

In de loop van 2011 volgen er meerdere websites allemaal gemaakt met Joomla. Het zijn vooral websites voor mensen binnen mijn netwerk, maar langzaam aan komen er ook klanten bij waar ik nog geen connectie mee had. Begin 2012 besluit ik dat Joomla toch niet het systeem is voor mij. Voor klanten te ingewikkeld om mee te werken en ook voor mezelf voelt het gewoon niet goed. Ik zoek verder en ontdek WordPress. Binnen de kortste keren weet ik: dit is hèt systeem voor mij! De website van Lillibel gaat als eerste op de schop en is een mooi project waarin ik met WordPress leer te werken.

Ik kom via via in contact met Dominique van By-Do Sieraden. Dominique maakt stoere sieraden en wil daar meer dan alleen een hobby van maken. Ik mag een nieuwe website voor haar maken en weet haar ervan te overtuigen gelijk een webshop te integreren. Wat fijn dat ze daar toen mee ingestemd heeft! Ook Dominique geeft me alle tijd en vrijheid om te ontdekken hoe een webshop met WordPress het beste gemaakt kan worden en wat er allemaal bij komt kijken. Inmiddels draait haar webshop als een tierelier en maakt ze zoveel mensen blij met haar gave armbanden en sieraden. We hebben bijna wekelijks contact en passen continu dingetjes aan de website en webshop aan zodat deze helemaal naar wens is en optimaal werkt voor bezoekers. Dominique, bedankt!

Vrijwillig

In 2012 en 2013 volgen er vele mooie projecten zoals de website voor Dierenambulance Amsterdam die ik vrijwillig bouw. Het levert me geen geld op, maar ik krijg wel een rondleiding bij de Dierenambulance, heb direct contact met de directeur, leer veel door de wensen die ze voor hun website hebben en draag op deze manier een stukje bij aan hun missie. René, Patricia en Rosalinde, bedankt! Ook voor CKV Valto en Bazaar De Lier maak ik vrijwillig een website, waar ik veel mensen blij mee maak en veel van leer. Voor GreenCre8 maak ik een productwebsite die steeds verder uitbreidt. Er komen continu nieuwe producten  bij en ik denk mee over hoe ze dit het beste kunnen doen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een webshop en heb ik waardering voor hun doorzettingsvermogen. Richard en Karin, bedankt!

Hard werken

Maar het is niet alleen rozegeur en manneschijn. Ik werk 38 uur per week in loondienst en daarnaast nog gemiddeld 15-20 uur per week voor Lillibel. Vrienden, sporten, het huishouden; alles schiet er bij in. Ik hoor mezelf steeds vaker zeggen ‘ik heb het druk’, ‘ik kan niet, ik moet werken’, ‘geen tijd’. Ik ga een paar uur minder in loondienst werken, maar dat helpt nauwelijks. Eind 2013 weet ik dat het zo niet langer kan. Ik vind mijn eigen bedrijf fantastisch, maar daarnaast wil ik ook nog een leuk leven hebben. Ik heb zo’n groot netwerk opgebouwd, zulke leuke klanten en zie zoveel mogelijkheden. Maar zo lang ik in loondienst ben, kan ik me niet volledig op mijn bedrijf storten. Tijdens een korte vakantie in Londen hak ik de knoop door: ik ga mijn baan opzeggen! Maandagochtend 25 november 2013 zit ik bij P&O en neem ik ontslag. Royal Van Zanten vind het jammer dat ik weg ga. In goed overleg besluiten we dat 19 december mijn laatste werkdag is, maar dat ik tot eind maart 2014 wel nog een aantal projecten voor ze blijf doen zodat ik deze goed kan afronden. Bedankt voor deze kans!

Buro Staal

BuroStaalVanaf 1 januari 2014 ben ik dus volledig ZZP’er. Of moet ik zeggen ZP’er (Zelfstandig Professional)? Ik voel dat deze stap om meer vraagt en besluit een nieuwe naam en huisstijl te gaan gebruiken. Al brainstormend met Mariëlle van MetMariel ontstaat de naam: Buro Staal. Simone Keijzer ontwerpt de huisstijl en man, wat ben ik trots op mijn logo! Bedankt, Mariëlle en Simone!

En nu is het dus 17 maart 2014. Ik heb inmiddels drie jaar mijn eigen bedrijf dat gegroeid is van een uit de hand gelopen hobby tot een serieus bedrijf waar ik mijn boterham mee verdien. Ik heb nog geen moment spijt gehad van de keuzes die ik de afgelopen drie jaar gemaakt heb. Ik heb zoveel leuke klanten leren kennen, zoveel mooie mensen ontmoet en zoveel inspiratie opgedaan. Niet alleen mijn bedrijf heeft zich ontwikkeld, ik heb me persoonlijk ook enorm ontwikkeld. Ik wil iedereen, al mijn klanten, alle mensen die meegedacht hebben, alle mensen die me ondersteund hebben en de bedrijven waar ik mee samenwerk enorm bedanken. Zonder jullie was ik nooit zo ver gekomen! Dus hef ik mijn glas (nou ja, mijn kop thee, het is nog vroeg :-)) op jullie en zeg ik: bedankt!

Het verhaal van Buro Staal is nog lang niet klaar. Er staan ook voor dit jaar weer mooie projecten en leuke trainingen op de planning. Zo ga ik met Anne-Lies van Bloei! fase 2 van Alles Over Kleur in. Volop reuring, beweging en ontwikkeling, precies waar ik van houd.

10 antwoorden
 1. Marjo Hoogerbrugge zegt:

  Ha Rosanne,

  van harte gefeliciteerd! Ook voor mijn bedrijf, Groen en Bloem, heb je een mooie website gemaakt, super zoals we daaraan samen gewerkt hebben! Ik wens je nog heel veel mooie jaren met Buro Staal!

  Beantwoorden
 2. Jolanda zegt:

  Hoi Rosanne.

  Gefeliciteerd met het 3 jarig bestaan van je bedrijfje!! Goed bezig meid!!
  Je hebt net onze vernieuwde website BestHome4U.nl ‘opgeleverd’ en ik ben volop aan het ‘oefenen’ .
  Ik ben ontzettend blij ermee en vind het ook erg fijn dat ik je altijd mag bellen of mailen als ik toch nog een vraag heb of er even niet uitkom. Super!
  Bedankt voor je werk!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *