Het belang van goede hosting

Het belang van goede hosting

Het is bij veel websites en webshops een onderbelicht onderwerp: hosting. Daar kunnen we ons in vinden, want het kan best technisch worden en om een goede keuze te maken moet je iets meer over het onderwerp weten. Doordat die kennis meestal ontbreekt, wordt een hostingprovider vaak gekozen op van bekendheid of tarieven. Omdat wij hosting een belangrijk onderdeel van een goede website vinden, bespreken we in dit artikel  nut en noodzaak van goede hosting.

Inhoudsopgave
    Add a header to begin generating the table of contents

    Wat is webhosting?

    Wanneer je in een browser zoals Google Chrome of Safari een website adres (https://dieleukewebsite.nl) intoetst, verschijnt de website die je oproept in beeld. Om te zorgen dat dat gebeurt, heeft de eigenaar van die website ergens een stukje ruimte op een server gehuurd. En op dat stukje ruimte op die server staan alle bestanden die browsers nodig hebben om je website weer te geven. Het huren en gebruiken van dat stukje ruimte op een server noem je webhosting.

    Wat is een domeinnaam?

    We noemden net al het website adres dat je in de browser intoetst om een website op te roepen. Dat website adres (https://jouwwebsite.nl) wordt ook wel een domeinnaam genoemd. Net zoals je een stukje browser huurt, huur je eigenlijk ook een domeinnaam. Zolang je er keurig ieder jaar voor betaalt, blijf jij er recht op houden.

    Een domeinnaam verwijst niet alleen naar het stukje server dat je gehuurd hebt om de je bestanden voor je website op te bewaren. Je kunt ook e-mailadressen aan zo’n domeinnaam koppelen.

    Hoewel het makkelijk kan zijn, hoef je de domeinnaam, webhosting en e-mailhosting niet bij dezelfde partij af te nemen. Door hierin af te wisselen, kun je de beste partij kiezen voor het registreren van je domeinnaam, voor het hosten van je website en voor het hosten van je e-mail. Wij geven hier onze voorkeur aan.

    Wat is e-mail hosting?

    Bij veel hostingpakketten is ook het hosten van je e-mail inbegrepen. Dat betekent dat je in je hostingpakket e-mailadressen kunt aanmaken. Het beheren (lezen) van zo’n e-mailadres kan op vier manieren: via webmail, via de POP of IMAP methode of via een extern mailprogramma zoals Google Workspace (voorheen G Suite) of Exchange online.

    POP e-mail

    Kies je voor de POP methode, dan kijkt je e-mailprogramma met een bepaalde frequentie op de server of er nieuwe e-mails zijn. Als deze er zijn worden ze vanaf de server gedownload en getoond in je e-mailprogramma. Je e-mails blijven daarna in principe niet op de server staan en nemen daar dus geen ruimte in beslag.

    IMAP e-mail

    Als je je e-mail via de IMAP methode instelt, synchroniseert je e-mailprogramma continu met de server. De mail wordt getoond in je e-mailprogramma maar blijft ook op de server staan. Daardoor neemt de e-mail, naast je website, ook ruimte in beslag. Dit kan ervoor zorgen dat je hostingruimte eerder vol raakt. Verwijder je e-mails in je e-mail programma, dan verdwijnen ze ook gelijk van de server. Maar crasht je harde schijf en heb je geen backup? Dan zou je in het geval van de POP methode al je mail kwijt zijn, en in het geval van de IMAP methode niet. Kortom, er zitten voordelen en nadelen aan beide methodes.

    E-mail hosting is een eigen expertisegebied geworden

    De laatste jaren is e-mail hosting een eigen expertisegebied geworden. Wij laten dit dan ook graag over aan specialisten. Daarom bieden wij onze klanten (tegenwoordig) alleen nog website hosting aan.

    Waar bestaat goede webhosting uit?

    Wat goede webhosting is, is deels afhankelijk van de manier waarop jouw website gebouwd is. Aangezien wij alle projecten op basis van WordPress uitvoeren, gaan we hier ook uit van goede WordPress webhosting. Daar heb je hier in ieder geval het volgende voor nodig:

    MySQL database versie 5.7 of nieuwer of MariaDB versie 10.1 of nieuwer

    PHP versie 7.2 of nieuwer

    Minimaal 500Mb schijfruimte

    Die 500Mb schijfruimte is echt minimaal. Kleine websites hebben hier voldoende aan. Heb je een grotere website of gebruik je veel afbeeldingen? Dan zul je al snel minimaal 2048Mb (2Gb) nodig hebben.

    SSL-certificaat

    Met dit certificaat zorg je dat de data die via je website verzonden wordt versleuteld is. Je kunt dit zien aan het slotje voor het domein en de https in de domeinnaam. Zodra je een contactformulier op je website hebt staan, moet je website volgens de AVG verplicht met een SSL certificaat beveiligd zijn.

    Bovenstaand zijn de minimale vereisten. Daarnaast is het fijn als de volgende zaken aanwezig zijn:

    Back-up mogelijkeden

    Kun je (automatisch of handmatig) een back-up maken? Let daarbij ook op waar de back-ups worden opgeslagen. Vaak komen ze binnen het hostingpakket te staan. Als de server dan een keer gehackt wordt, of erger nog in de brand vliegt, heb je er nog weinig aan.

    Beveiliging

    Wat doet een hostingprovider om jouw website te beveiligen? En in hoeverre houden ze je website actief in de gaten en melden ze verdachte omstandigheden?

    Controlpanel

    Een dashboard of panel waarop je kunt inloggen en je zelf (of je webbureau) instellingen kunt aanpassen / opzoeken

    Test omgeving

    Een staging website is een kopie van je website om updates of aanpassingen te testen voordat je deze op je live website doorvoert. Sommige hostingpartijen bieden hier een test (staging) omgeving voor aan waar je met één druk op de knop zo'n kopie maakt en plaatst.

    Klantenservice

    Veel grotere (budget)hostingpartijen zijn alleen nog maar via een ticketsysteem bereikbaar. Je kunt ze niet bellen en chatten is ook niet (altijd) mogelijk. Als je dus een keer dikke paniek hebt, ben je overgeleverd aan het wachten op een reactie op je ticket. Niet zelden krijg je dan ongeveer één keer per werkdag een reactie en moeten er 3-4 keer berichten heen en weer gestuurd worden voor je probleem opgelost is. Zo is je site al snel een paar dagen uit de lucht. Je betaalt vaak minder bij zo’n partij, maar doet daarmee ook concessies aan de ondersteuning.

    "Het enige wat er soms nodig is om je website sneller te maken, is gebruik maken van een andere hostingprovider met betere servers."

    Verschillende soorten hosting

    Je zou denken dat we er zo zijn, maar de ene hosting is de andere niet. De meeste webhosting bedrijven bieden diverse opties voor webhosting aan:

    Shared webhosting

    Shared webhosting is de goedkoopste variant van hosting. Je deelt de ruimte op een server dan met diverse andere websites die ook een stukje op diezelfde server huren. Je hebt bij shared hosting vaak de keuze tussen diverse pakketten met specificaties waar je website zich aan moet houden. Wanneer je website groter wordt, of het verkeer naar je website neemt toe, moet je upgraden naar een pakket met meer capaciteit. Bij sommige aanbieders van shared hosting kun je binnen één hostingpakket meerdere websites hosten, maar er zijn ook partijen waar je per hostingpakket maar 1 website kunt hosten.

    Bij shared webhosting hoef je niet zelf naar de server om te kijken en je kunt je hostingpakket vaak eenvoudig uitbreiden. Het nadeel van shared hosting is dat je zelf geen invloed hebt op de serverinstellingen. Daarnaast deel je de server met andere websites. Staan er te veel websites op één server, of heeft een andere website een onverwachte piek in het aantal bezoekers, dan kan dat zorgen dat jouw website ineens veel trager laadt of down gaat.

    VPS hosting

    Een VPS is een Virtual Private Server. Je huurt dan dus nog steeds een stukje ruimte op een gedeelde fysieke server. Dat stukje serverruimte wordt dan specifiek voor jouw account afgeschermd. Deze kun je (en moet je) naar eigen inzicht inrichten. Zo kun je er bijvoorbeeld meerdere websites op hosten. Gebruikt de ene website wat meer capaciteit dan de andere, dan heft dat elkaar mooi op. Voor het inrichten van zo’n eigen stukje server heb je wel meer technische kennis nodig. Daarnaast is VPS hosting vaak ook een stuk duurder dan shared hosting.

    Dedicated hosting

    Bij dedicated hosting huur je een volledige fysieke server. Die is helemaal alleen voor jou. Je hebt hiermee dezelfde mogelijkheden (en nadelen) als met een VPS hosting.

    Managed hosting

    Bij managed hosting beheert de hostingprovider de server voor jou. Zij zorgen voor het onderhoud en alle aspecten die daar bij komen kijken. Jij hoeft je dus niet druk te maken om de techniek. Bij Managed WordPress hosting wordt de server optimaal ingericht voor WordPress. Er wordt dus een ideale omgeving voor jouw website gecreëerd.

    Managed WordPress hosting betekent overigens niet dat de hostingpartij ook jouw website beheert. Ze voeren dus geen updates voor je uit en passen niets op je website aan. Het beheren is puur van toepassing op de server.

    Onze keuze voor goede hosting

    Wij bieden Managed WordPress hosting aan via hostingprovider Kinsta. Zij hebben de server zo ingericht dat elke website zijn eigen container heeft. Als je dit vergelijkt met de veel voorkomende webhosting opties die we hierboven uitgelegd hebben, is het een combinatie van shared webhosting en VPS hosting. Er staan meerdere websites op 1 server (shared), maar als de ene website problemen heeft, merkt de andere website daar niets van omdat die problemen binnen de container blijft (VPS). Dat is een grote plus. Daarnaast bieden ze goede support, hebben ze een gebruiksvriendelijk beheer panel en bieden ze nog vele andere fijne opties.

    Wat bij onze keuze voor Kinsta als partner voor goede WordPress webhosting de doorslag gaf, was de performance van de diverse websites die we als test bij Kinsta plaatsten. We hebben een test uitgevoerd waarbij we dezelfde websites bij meerdere webhosting bedrijven hebben gehost. Daarbij zagen we keer op keer dat de performance bij Kinsta eruit sprong. Zie hieronder de twee meest recente voorbeelden.

    Voorbeeld 1
    Deze website is verhuisd van hostingprovider. Daarnaast zijn er kleine aanpassingen gedaan: het thema is bijgewerkt, er is was CSS code aangepast en er zijn twee plugins verwijderd die overbodig waren. Dit kan deels ook invloed op de snelheid hebben.

    Site 1 – GTmetrix score oude hostingprovider

    Site 1 – GTmetrix score op ons premium hosting platform

    Voorbeeld 2
    Aan deze website zijn geen wijzigingen gedaan. De website in screenshot 1 is exact dezelfde als die in screenshot 2.

    Site 2 – GTmetrix score oude hostingprovider

    Site 2 – GTmetrix score op ons premium hosting platform

    Waarom is snelheid een belangrijk onderdeel van goede hosting?

    Het is vrij simpel: snelheid (site speed) is een officiële ranking factor van Google. Niet alleen voor zoekresultaten op desktop, maar juist ook voor mobiele zoekopdrachten. Dus wanneer twee websites voor een bepaalde zoekopdracht nagenoeg even relevant zijn, wordt de snellere website hoger in de zoekresultaten getoond.

    Zoals we net in het voorbeeld al lieten zien, heeft hosting een grote invloed op de snelheid van je website. Als je serieus met SEO aan de slag gaat, kun je dus niet voorbij aan goede hosting. En doe je het niet voor je SEO doe het dan voor je bezoekers. Want hoe sneller jouw website laadt, hoe gebruiksvriendelijker dat je site voor je bezoekers maakt.

    Meer weten?

    Wil je meer weten over het belang van goede hosting, de punten waar je op moet letten als je hosting kiest en leren van onze fouten? Bekijk dan het webinar waarin Marcel Bootsman van Kinsta en ik alle aspecten van hosting onder de loep nemen.

    Ben je benieuwd of jouw website beter presteert bij Kinsta? We testen het graag gratis en vrijblijvend voor je!

    Google-Beoordeling
    4.9
    Gebaseerd op 28 recensies
    js_loader