Hapje voor hapje kikkers eten: over uitstelgedrag en efficiënt werken

Nope, dit keer geen blog over websites, maar over ondernemen. Omdat ik iets geleerd heb en denk dat jij daar ook iets aan kunt hebben.

Heb jij ooit wel eens een levende kikker gegeten? Ik eet er sinds twee weken elke dag een. De een is wat taaier, de ander wat groter, de volgende wat sappiger. Maar voor allemaal geldt: als ik hem opheb, ben ik tevreden.

Haha nee, je bent niet terecht gekomen op de blog van een of ander Frans restaurant dat dagelijks aan de kikkerbilletjes zit, er zit een logica in dit verhaal :-)

Uitstelgedrag

Nu we het toch over billen hebben, ga ik gelijk met de billen bloot: de afgelopen jaren ben ik steeds minder efficiënt gaan werken en meer gaan uitstellen.

 • Sommige mails stonden twee maanden (of langer) onbeantwoord in mijn mailbox omdat er vragen instonden die niet zomaar in een paar minuten beantwoord waren.
 • Nieuwsbrieven werden niet meer verzonden omdat ik niet goed wist waarover te schrijven.
 • Sommige werkzaamheden werden steeds doorgeschoven omdat ik ze lastig of niet leuk vond.

Er was er altijd wel een andere taak die ik als excuus kon gebruiken om bovenstaande dingen door te schuiven. Altijd iets dat voorrang kreeg.

Het is overigens doodeng om dit hier te schrijven … Iedereen kan dit lezen. Bestaande klanten. Potentiële klanten. Concurrenten. Maar ik geloof dat elke ondernemer groeit. Of zou moeten groeien. En door dit te bespreken hoop ik andere ondernemers die ook met uitstelgedrag te maken hebben te inspireren er iets aan te doen.

Kikkers eten

Wat mij heeft geholpen om mijn uitstelgedrag aan te maken, is het boek Eat that Frog*: “De methode om te stoppen met uitstellen en super productief te worden”.

De schrijver vergelijkt taken waar je het minst zin in hebt met kikkers. Vervolgens beredeneert hij: als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag een “makkie” zijn.

Het boek bevat de 21 meest krachtige principes voor persoonlijke effectiviteit die de schrijver ooit tegengekomen is. Dit zijn mijn belangrijkste lessen die ik geleerd heb:

Les 1
Bepaal je doelen, schrijf ze uit en maak een planning. Een planning kost weinig tijd en levert veel tijd op. Zet klussen vervolgens in je agenda alsof het afspraken zijn en creëer tijdblokken waarin je onafgebroken werkt. Multitasken is daarbij overigens een illusie en laat je ook niet gijzelen door je telefoon / computer / mail / social media. Dit alles maakt het makkelijker je uitstelgedrag te overwinnen.

Les 2
Je hebt nooit genoeg tijd om alles te doen wat je moet doen. Wel om het belangrijkste te doen. Focus op de 20% taken die het meest opleveren. De overige taken kun je inkrimpen of delegeren. Pas bij alles de ABCDE-methode toe. Je kunt nooit aan een B-taak beginnen als er nog een A-taak gedaan moet worden. Hele grote klussen kun je in onderverdelen in kleinere klussen om het makkelijker te maken de klus te klaren.

Les 3
Blijven leren is een basisvereiste voor succes. Benoem je grootste obstakels en maak er je prioriteit van die te tackelen. Ontdek welke ene skill de grootste impact zou hebben op je loopbaan als je die (verder) ontwikkelt en supergoed kan uitvoeren.

Les 4
Push jezelf, wacht niet tot een ander dat doet. Word je eigen persoonlijke cheerleader!


.

Het resultaat na een maand efficiënt werken

Het is nu een maand geleden dat ik Eat that Frog gelezen heb. Ik had nooit verwacht dat een boek je zoveel kan brengen! Meer focus, efficiënter werken en voor mij gevoel verzet ik echt bergen.

 • Ik start elke dag met het opeten van een kikker. Een dag van tevoren bedenk ik al welke kikker het wordt. Door dit aan het begin van de dag te doen, hoef je er niet heel de dag tegen aan te hikken en je voelt je echt opgelucht als de kikker op is!

 • Ik plan elke dag tijdsblokken in en bedenk wat ik tijdens die blokken ga doen. Mijn planning houd ik goed in de gaten en stel ik alleen bij als het echt nodig is. Uitstellen is er niet meer bij, wat in mijn agenda staat, heeft prioriteit. Met name dit punt heeft er voor gezorgd dat ik veel efficiënter werk.

 • Ik zeg “nee” tegen dingen die geen prioriteit hebben. Daarom staan er o.a. een stuk minder afspraken in mijn agenda. Als ik twijfel, stel ik mezelf de vraag: draagt dit bij aan ons doel? Zo niet, dan wordt het een “nee”. Natuurlijk is dit niet altijd makkelijk, maar het zorgt wel voor een enorme focus.

 • Ik houd elke dag een focus uurtje. In dit uur staat mijn mail uit, staat mijn telefoon stil en heb ik mijn koptelefoon op. Ik zonder me even helemaal af om een uur lang onafgebroken aan een taak te werken die van invloed is op het bedrijf. Denk aan content maken, nieuwsbrief samenstellen, website aanpassen, strategie uitdenken, plan schrijven, doelstellingen + vorderingen doornemen etc.

 • Ik ben meer vakliteratuur gaan lezen. Ik had een hele stapel boeken die ik nog moest lezen. Daarvan zijn inmiddels (in een maand) 6 boeken uit.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben gewoon echt een beetje onder de indruk van bovenstaand lijstje. Heb jij ook last van uitstelgedrag? Dan is je eerste prioriteit Eat that Frog* lezen! Je mag hem lenen ;-)

* Dit is een affiliate link. Dat betekent dat als je het boek via deze link koopt, jij gewoon dezelfde prijs betaalt en wij een klein percentage ontvangen. Dit is niet de reden voor ons om dit blog te schrijven, maar ALS we het dan toch schrijven, kunnen we net zo goed affiliatie toepassen ;-)

4 antwoorden
 1. Martine vd Meer zegt:

  Je krijgt zoveel voldoenng als je die klus af hebt, waar je al weken tegenaan zit te hikken die je ook nog eens uit zit te stellen. Het voelt als bevrijd….
  En belangrijk om te bedenken, iets verdwijnt niet als je het uitstelt.

  Beantwoorden
  • Rosanne zegt:

   Inderdaad Martine, het voelt echt als een opluchting. En dat elke dag weer!

   Soms verdwijnt een taak wel door het uitstellen (omdat de datum waarvoor je de taak uit moest voeren bijvoorbeeld voorbij is), maar dan is de vraag: welke consquenties heeft het dat je de taak niet uitgevoerd hebt? Als het geen consequenties heeft, had de taak niet eens op je lijstje hoeven te staan. Als het wel consequenties heeft, leer je er waarschijnlijk wel van om het de volgende keer op tijd te regelen :-)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *