Geld verdienen met bloggen

Lisette de Bruijn blogt op lisetteschrijft.nl, is Loedermoeder van het Jaar (2016) en heeft ruim 25.000 fans op haar Facebookpagina Lieve Syl. Voor Buro Staal beschrijft Lisette in een drieluik hoe je begint met bloggen, welke beginnersfouten je moet vermijden en hoe je geld kunt verdienen met bloggen. Vandaag deel 3: geld verdienen met bloggen.

Slapend geld verdienen met bloggen

Bloggers krijgen allemaal gratis spullen. En het is makkelijk verdiend, een beetje bloggen en je hebt zo een maandsalaris te pakken. Mee eens? Het zijn vooroordelen die bloggers vaak horen. Eerlijk gezegd dacht ik er vroeger ook een beetje zo over. Ik bedoel, hoe moeilijk kan het zijn?

Inmiddels weet ik dat je om geld te verdienen met bloggen a) zakelijk inzicht moet hebben en moet kunnen onderhandelen b) voldoende volgers moet hebben en c) actief op zoek moet naar samenwerkingen. En dit kost weer tijd, soms veel tijd.

Modaal salaris verdienen

Een fulltime salaris verdienen met bloggen, dat lukt bijna niemand. Het is natuurlijk de vraag wat je onder fulltime salaris verstaat. De uren die je moet maken om een modaal salaris te verdienen met bloggen zijn er zo’n 70 in de week. En zes weken vakantie per jaar kun je op je buik schrijven. Het voordeel is natuurlijk dat je bloggen fantastisch kunt verweven met je persoonlijk leven. Zoals een mamablogger, die een dagje gratis naar de dierentuin mag en daar iets over kan schrijven. Kinderen blij, man blij, blogger blij. De andere kant is dat je soms tot ’s avonds laat zit te werken. Heerlijk om zelf je tijd in te delen, maar komt er een ziek kind tussendoor, dan moet het werk toch af. Zeker aan een betaalde opdracht zit gewoon een deadline.

Google Analytics

Maar goed, als je begint met de insteek ‘ik zie wel wat ik krijg’ kan een blog leuke dingen opleveren. Nieuwe producten, nieuwe mensen die je ontmoet, plaatsen waar je anders nooit zou komen. Pas als je blog een paar maanden bestaat kan het voor bedrijven interessant zijn om samen te werken. Er zijn immers veel eendagsvliegen die na een paar weken al stoppen. Belangrijk is om je site bekendheid te geven en goed op de hoogte te zijn van de cijfers, die wil namelijk iedereen weten. Google Analytics is je beste vriend. Maak een printscreen bij onderhandelingen over samenwerkingen of tarieven, zodat je kunt bewijzen hoeveel bezoekers je hebt.

PR-bureaus & visitekaartjes

De meeste samenwerkingen lopen via PR-bureaus, dus niet via bedrijven zelf. Veel PR-bureaus werken graag samen met bloggers, omdat het voor hen een fijne en goedkope manier is om snel veel bekendheid voor een product te krijgen. Als je iets van een bepaald merk zou willen hebben, Google het merk + PR-bureau, en meestal vind je snel contactgegevens. En dan ben je gewoon brutaal. ‘Ik ben die en die, dit is mijn blog, dit is mijn doelgroep, dit zijn mijn cijfers. Zouden jullie mij op de perslijst willen plaatsen? Of laten weten als er een samenwerking mogelijk is? Of zelfs: kan ik dit of dat product ontvangen in ruil voor een vermelding op mijn website?’

Veel PR-bureaus hebben evenementen, waar aanbieders van verschillende merken bij elkaar komen. Een PR-bureau dat met kinderkledinglabels werkt, heeft vaak lanceringen van de nieuwe collecties. Als je wordt uitgenodigd, ga vrolijk langs bij alle merken die je leuk vindt, maak een praatje en laat je visitekaartje achter. Ja, die moet je dus maken. Van levensbelang.

Influencer

geld verdienen met bloggen is hard werkenBen je nog niet zo ver dat je op pad gaat voor je blog of word je niet uitgenodigd? Dan zijn er ook andere manieren om iets te verzinnen. Als ‘influencer’, dat is de hippe term voor blogger, kun je je aanmelden op verschillende websites. Hier komen aanbieders van producten en bloggers met elkaar in contact. Op influentials.network meld je je aan met je gegevens en je cijfers. Er is een marktplaats waar producten of campagnes worden aangeboden, hier kun je aangeven waar je in geïnteresseerd bent. En dan is het afwachten of ze je kiezen! Bij The Influencers Movement is het de bedoeling dat je pitcht op een campagne. Waarom past het product bij jouw doelgroep? Met welke insteek ga je het artikel schrijven? Inderdaad, keiharde marketing en als het om een vergoeding gaat soms ook keihard onderhandelen. Hierbij kunnen je collega-bloggers, waar je inmiddels een innige online vriendschap mee hebt, goed helpen.

Affiliate links

Nog een makkelijke manier om in ieder geval iets te verdienen, en dan moet je denken aan een paar tientjes per maand, is met affiliate links. Dit zijn linkjes waarbij je, doordat mensen via jouw site bij een webwinkel belanden, een kleine commissie krijgt op de producten die deze mensen dan kopen. Voor een mamablogger bijvoorbeeld interessant rond de sinterklaastijd. En wat dacht je van linkjes naar dure beautyproducten? Je kunt je aanmelden bij Linkpizza, waarna je een programma kunt installeren waarmee je bij Google door middel van een dollartekentje precies ziet welke webshops een affiliate programma hebben en aangemeld zijn bij Linkpizza.

Al met al is het dus best mogelijk om iets van je inspanningen qua bloggen beloond te krijgen. Maar als je begint met bloggen om rijk te worden kan dit vies tegenvallen! Ook hier geldt weer: blijf bij jezelf, doe wat je leuk vindt, dat merken volgers en dan komt het vanzelf goed..

Dan rest mij niets dan je heel veel succes en vooral plezier te wensen bij het bloggen!
.

Lisette de Bruijn
lisetteschrijft.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *