Eenvoudig een schermafdruk maken en bewerken

Heb jij dat ook wel eens, dat je iets uit wilt leggen, maar dat je er de juiste woorden niet voor kunt vinden? Een afbeelding kan je dan misschien helpen. Er wordt niet voor niets gezegd een beeld zegt meer dan 1000 woorden. De tip van deze week gaat niet over WordPress, maar over het maken van schermafbeeldingen. Super handig als je je webdesigner iets uit wilt leggen!

Ik krijg soms mailtjes waarin mensen proberen uit te leggen wat er niet goed werkt op hun website, wat ze aangepast willen hebben of dat ze een bepaald deel niet snappen. Meestal wordt dit met heel veel woorden omschreven (“rechts boven in de hoek staat dit en als je daar op drukt gebeurt er dat en dan…”). Sommigen voegen een printscreen toe wat het al een stuk makkelijker maakt voor mij. Maar weet je wat pas echt handig is? Skitch!

Tip: Zo kun je makkelijk een schermafdruk maken en bewerken

Skitch is een tool waarmee je een afdruk van je beeldscherm kunt maken en direct daarna pijltje, streepjes of tekst toe kunt voegen. Je hoeft dus niet meer eerst een printscreen te maken, deze in een ander programma te plakken en daarna te bewerken. Je kunt Skitch hier downloaden.

Skitch

Nadat je Skitch gedownload hebt, kun je het programma vanaf je bureaublad openen. Je krijgt dan bovenstaand scherm te zien. Zorg eerst dat hetgeen waar je een schermafbeelding van wilt maken op je scherm staat. Open daarna Skitch. Klik boven aan op ‘schermopname’. Je cursor verandert nu in een plusje. Zet deze eerst in de linkerbovenhoek van je scherm en sleep hem daarna naar rechts onder. Zo kun je bepalen van welk deel van je scherm er een afdruk gemaakt moet worden.

De afdruk verschijnt daarna in Skitch. Met behulp van de opties aan de zijkant kun je pijlen plaatjes, tekst toevoegen, streepjes zetten, de afbeelding bijsnijden, delen van de foto blurren etc. Handig!

Ik maak wekelijks gebruik van Skitch. In elke nieuwsbrief die ik stuur, zie je wel een foto voorbij komen die ik met Skitch gemaakt en bewerkt heb. Ik hoop dat het jou net zo veel gemak gaat brengen!

7 antwoorden
 1. Edith zegt:

  Hoi Rosanne, heb je misschien een alternatief voor Skitch? Het wordt niet meer ondersteund op desktops. Via de link die je gaf komt er nu een bericht daarover op mijn scherm. Het lijkt me wel een heel fijn programma om te gebruiken!

  Beantwoorden
  • RosanneVanStaalduinen zegt:

   Hi Edith,

   Ik gebruik Skitch nog steeds, omdat ik het al op mijn PC had staan, maar dat is voor jou dus geen optie meer. Je zou eens kunnen kijken naar:

   – Monosnap: zelfde functionaliteiten als Skitch en net zo laagdrempelig
   – Greenshot: ziet er qua design niet zo fancy uit (open source), maar heeft wel meer mogelijkheden dan Monosnap
   – Picpick: een uitgebreide tool voor als je echt los wilt gaan :-)
   Mocht je een van de tools geprobeerd hebben, dan ben ik erg benieuwd naar je ervaring!

   Beantwoorden
   • Edith zegt:

    Hoi Rosanne,
    Dank je wel voor deze tips! Ik heb ze alle drie geprobeerd, maar ik ben helemaal weg van Picpick. Dit is een heel compacte combinatie van verschillende programma’s die ik al gebruikte, zoals Colorpic en Ultrasnap, plus dingen die ik nog niet kende als de pixel liniaal en de coördinaten bepaler. Prachtig! Ik vind het ook een gemakkelijk programma om mee te werken. Het spreekt voor zich. Je kunt het gebruiksmenu van Home vastpinnen, zodat je dat altijd en overal tot je beschikking hebt. Wat ook leuk is, is dat je je werkstuk meteen kunt delen en versturen via verschillende media. Top dus! Dank!

    Beantwoorden
 2. Nathan Veenstra zegt:

  Wel jammer dat Skitch ermee opgehouden is. Als je Skitch hebt gedownload, kun je het nog gebruiken, maar je kunt het inmiddels niet meer downloaden anno 2016. Daarnaast zullen eventuele fouten niet meer opgelost worden en komen er geen updates met verbeteringen of eventuele nieuwe opties.

  Bij updates van je OS zou dat – volgens mijn beperkte technische kennis- uiteindelijk tot problemen kunnen leiden. Op zoek naar een alternatief dus?

  Beantwoorden
  • Rosanne van Staalduinen zegt:

   Zeker jammer! Ik gebruik het nog steeds, omdat ik het al op mijn PC had staan. Levert nog geen problemen op, ook niet bij een update. Hoe dat in OS gaat, weet ik niet. Maar er zijn genoeg alternatieven te vinden, waarvan Snaggit bijvoorbeeld een hele fijne is. Ik dacht dat ik dit blog al aangevuld had met deze info, maar dat heb ik kennelijk ergens anders gemeld :-)

   Beantwoorden
   • Nathan Veenstra zegt:

    Ik bedoel wel algemeen OS, als in operating system. Dus zowel Windows als Mac OS X, of zelfs Linux :-) En daarover zeggen ze zelf:

    “Alhoewel wij niet van plan zijn om de app te stoppen, kan het zijn dat bestaande functies en functionaliteiten na een bepaalde tijd niet meer werken omdat je besturingssysteem bijgewerkt wordt.”

    Jammer, want ik ben ook heel blij met Skitch en gebruik het wekelijks.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *