De Vijf … leukste borden van de Zwarte Cross

We wijden eerst even uit over waarom wij de Zwarte Cross zo leuk vinden. Je kunt ook direct de vijf leukste borden bekijken.

Het tweede weekend van juli verzamelt de hele Achterhoek + omstreken zich op de 155 ha heilige weilanden gelegen op de grens van de drie dorpen Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde. Wij wonen dan wel niet in de Achterhoek, maar we zijn er wel al vier jaar op rij bij: de Zwarte Cross!

Hieronder drie redenen waarom wij zo’n fan zijn van de Zwarte Cross.

1. Veelzijdigheid van activiteiten en publiek

Er is echt voor iedereen iets te doen is. Dat zorgt er voor dat het publiek enorm veelzijdig is: van gezinnen met jonge kinderen, tot vriendengroepen, tot stelletjes waar de kids juist al het huis van uit zijn. En natuurlijk worden er mensen dronken en zijn er incidenten. Maar we hebben er vier dagen rondgelopen en geen enkel ruzietje gezien. Alleen maar blije (en enigszins oververhitte) mensen.

Onbekend maakt onbemind. Daardoor staat dit festival bij velen bekend als een motorcross festival met heel veel bierdrinkende boeren. Guess what? Dat klopt! Maar de cross is nog veel meer.

De Zwarte Cross is ook …

  • 33 podia waar meer dan 250 bands uit binnen- en buitenland spelen. Met dit jaar in het Metalcafé een Westlandse band en op de dansvloer een Lierse DJ. Maar ook grote internationale namen als Volbeat en de Crystal Fighters en nationale namen als Kraantje Pappie en De Dijk traden dit jaar op.
  • een theaterweide waar je kunt genieten van allerlei optredens. Wij werden blij van de cabaretvoorstelingen van Arie Koomen, Arie & Sylvester en Thijs Kemperink.
  • De universiteit Twente die allerlei grappige testjes uitvoert.
  • Een workshop schermen.
  • Een optocht over de crossbaan van Praalwagens. Beetje a la carnaval, maar dan met iets meer PK’s.
  • Het Blagenparadijs voor de allerkleinsten
  • Kermis voor de iets grotere kids (en alle overigen die in een 80 meter hoge zweefmolen durven).
  • Afkoelen en zwemmen bij de Playa Gasolina.
  • Lekker eten. Van patat en tosti’s tot slow cooking pizza’s, Surinaamse roti en varkenssteaks van de grill.

2. Verenigingen hebben baat bij de Zwarte Cross

Er zijn 140 verenigingen, waarvan 115 regionale, die in totaal 3000 vrijwilligers leveren die een taak uitvoeren tijdens de Zwarte Cross. Ze verdienen daar geld mee dat rechtstreeks de kas van de vereniging in gaat.

Ook de lokale ouderen waren dit jaar massaal aanwezig op het festival. Een bekende vriendenclub van de cross, “De Buizerds”, bouwde een rijncruiseboot na. Bewoners van zorgorganisatie Careaz mochten plaatsnemen in de boot (die zelfs voorzien was van rolstoelplaatsen) en konden zo deelnemen aan de cross. Een geweldige ervaring voor de ouderen!

Ouderen vieren feest op de Zwarte Cross

3. De kleurrijke uitstraling en goede marketing

De entree, de podia, de verschillende festivalweides: alles heeft een kleurrijke uitstraling en een leuke naam. We noemden eerder al Playa Gasolina, het strandje. Maar wat te denken van een kring van netten waar je in kunt chillen met de naam De Dampkring, gaycafé De Kast, de glamping Grasnapolsky en de shoarmakraam waar “Broodje Schoap” boven staat.

Niet alle bezoekers zullen er oog voor hebben, maar dit zijn juist de details waar wij op letten. In alle uitingen zit een knipoog. Humor. Nuchtere humor. We hadden heel graag een van de vormgevers van de Zwarte Cross hierover willen interviewen. Er is ook contact geweest, maar helaas is het niet gelukt hem te spreken tijdens de Zwarte Cross. We proberen het volgend jaar weer ;-)

Het budget voor marketing en promotie is niet groot (€ 35.000), maar door slimme samenwerkingen met merken aan te gaan (zoals de Dampkring die gesponsord wordt door Mascotte) en gewoon hun gevoel te volgen, heeft de Zwarte Cross toch een enorm groot bereik. En vergeet festivaldirectrice Tante Rikie natuurlijk niet! Dit boegbeeld van de cross is bij elke bezoeker bekend en is eigenlijk een merk an sich.

De Vijf … leukste borden van de Zwarte Cross

En dan nu (eindelijk): de borden! Over het hele terrein staan misschien wel meer dan 100 borden met grappige quotes. Wij verzamelden de vijf borden die wij het leukst vonden en enige affiniteit met ons vak hebben. En nee, we gaan ze niet uitleggen!

 1. Nepnieuws, hier volop verkrijgbaar

2. Ik ga een beetje vreemd, maar wel lekker

3. Imitaties bewijzen de genialiteit van het origineel

4. Hoi ik herkende je niet zonder filter

5. Creativiteit is besmettelijk. Geef het door!

Bolus Bonus: Laat hier uw hoop maar varen!

We hebben de datumprikker (weer zo’n stukje “we-volgen-gewoon-ons-gevoel”-marketing dat leuk uitpakte) voor de datum van de Zwarte Cross in 2019 ingevuld. De meesten kozen voor het weekend van 11-14 juli. Wij zijn die dagen dus weer gesloten en begeven ons naar de heilige weilanden. Ga je mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *