De btw-regels voor webshops (OSS)

Als je met jouw webshop alleen aan klanten in Nederland verkoopt, is het belastingleven vrij simpel. Alle klanten betalen hetzelfde btw-tarief en jij draagt de btw netjes af. Zodra je webshop groeit en je ook buiten Nederland gaat verkopen, wordt het opeens ingewikkeld. We zien dat veel webshop eigenaren hier geen weet van hebben of de struisvogeltechniek (kop in ’t zand) hanteren. Kunnen we inkomen. Het is best een lastig onderwerp. Wij verorberen ook liever een tompouce dan dat we op een droog stukje regelgeving zitten te kauwen. Maar soms moet je er even doorheen om te voorkomen dat je achteraf een aanslag aan je broek krijgt. Laten we dus eens kijken wat er verandert als je Europa gaat veroveren en hoe je dat praktisch kunt regelen in je webshop.

Dit artikel is geen advies maar onze ontrafeling van de brei aan informatie die we gevonden en ingewonnen hebben. Er kunnen geen rechten aan dit artikel ontleend worden.

De One Stop Shop-regeling

Laten we eerst eens even checken of dit artikel echt voor jou bestemd is:

 • Ben je ondernemer in Nederland?
 • Verkoop je producten aan particulieren in andere EU-landen?
 • Zijn deze producten al in de EU?
 • Draag jij zorg voor de verzending?

Als je op alle vragen “ja” kunt antwoorden, wil je dit artikel zeker even lezen. De btw-regels voor jouw webshop zijn namelijk per 1 juli 2021 verandert.

Oude btw-regels voor webshops

Het btw-tarief is afhankelijk van de drempelwaarde. Voor elk land geldt een andere drempelwaarde welke uiteenlopen van € 25.000 tot € 100.000. Als je in het kalenderjaar onder de drempelwaarde blijft, hanteer je de Nederlandse btw-tarieven en doe je je belastingaangifte in Nederland.

Passeer je de drempelwaarde, dan hanteer je de btw-tarieven van de desbetreffende landen. Je moet jezelf registreren bij de belastingdiensten in die landen en daar aangifte doen.

Nieuwe btw-regels voor webshops vanaf 1 juli 2021

De drempelwaarden per land zijn vervangen voor 1 omzetdrempel van € 10.000 per kalenderjaar. Deze drempelwaarde geldt voor je totale omzet. Als je dus meerdere webshops hebt die aan particulieren in het buitenland verkopen, dan moet je de bedragen van deze webshops bij elkaar optellen. Verkoop je ook digitale diensten (zoals e-books) aan particulieren in andere EU-landen? Dan telt deze omzet ook mee.

 • Als de totale omzet aan andere EU-landen onder de € 10.000 blijft, hanteer je de Nederlandse btw-tarieven. Je aangifte doe je alleen in Nederland.
 • Als je verwacht dat de totale omzet boven de € 10.000 uitkomt, hanteer je de btw-tarieven van het EU-land van de klant. Je moet je registreren en doet aangifte in alle landen waar je boven het drempelbedrag uitkomt.

Het kan makkelijker

Dat registreren bij de belastingdiensten in al die verschillende landen is een flinke klus. Gelukkig is daar iets aan gedaan. Je kunt ervoor kiezen om de Unieregeling te gebruiken. Je doet dan elk kwartaal aangifte binnen het nieuwe éénloketsysteem. Je betaalt in één keer alle btw. De belastingdienst stuurt je aangifte en de betaalde btw door naar de belastingdiensten van de landen waaraan je verkocht hebt. Dit éénloketsysteem wordt ook wel One Stop Shop-regeling of OSS genoemd.

Vertaling naar jouw webshop

Op zich was dit best goed te volgen, toch? De vraag is nu alleen nog hoe je dit technisch allemaal in orde maakt. Een aantal knappe koppen hebben hier gelukkig al over nagedacht. Er zijn twee plugins ontwikkeld die je kunnen helpen aan de nieuwe btw-regels voor webshops te voldoen: One Stop Shop for WooCommerce (gratis) en EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce (freemium). 

One Stop Shop for WooCommerce

De One Stop Shop for WooCommerce plugin houdt de omzet in de verschillende Europese landen bij. Deze omzet wordt bij elkaar opgeteld zodat je precies bij kunt houden of je in de buurt van de drempelwaarde van € 10.000 komt. Als je de drempelwaarde bereikt of behaald, krijg je een notificatie per e-mail en komt er een melding in de backend te staan.

Drempelwaarde WooCommerce OSS-regeling

Altijd inzage in hoe dicht je bij de drempelwaarde bent

Maar dat is niet alles wat de plugin doet:

 • Je kunt btw-rapporten (CSV) exporteren van al je WooCommerce orders waarin de btw per land en per btw-tarief uitgesplitst wordt. Dit kan per maand, kwartaal, jaar of een zelfgekozen periode. Wordt je boekhouder blij van.
 • De btw-tarieven kunnen automatisch aangepast worden aan de btw-tarieven per land als je de drempelwaarde overschrijdt. Word jij blij van.
 • Als het nodig is, kun je per product verschillende btw-klassen per land instellen. Als een product in het ene EU-land bijvoorbeeld in het hoge tarief valt en in het andere EU-land in het lage tarief, dan kun je dat instellen.

Hoe zit het met B2B omzet?

Als je naast particulieren ook aan bedrijven verkoopt, is er niets verandert aan de btw-regels voor de B2B verkopen. Als een bedrijf in Nederland gevestigd is, betalen ze btw. Als het bedrijf buiten Nederland maar wel in de EU gevestigd is, wordt de btw verlegd. Hier is wel een geldig btw-nummer voor nodig. Als er geen geldig btw-nummer overlegd kan worden, wordt de Nederlandse btw berekend.

De One Stop Shop for WooCommerce plugin gaat ervanuit dat alle buitenlandse betalingen met btw B2C bestellingen zijn en alle betalingen zonder btw B2B bestellingen. Als een bedrijf dus zonder btw-nummer besteld wordt deze omzet meegenomen in het bedrag voor de drempelwaarde. Let er dus goed op dat bedrijven hun btw-nummer invullen en dat bij een geldig nummer de btw verwijderd wordt. Je kunt hier bijvoorbeeld de EU VAT Number (premium) plugin van WooCommerce voor gebruiken.

Om het plaatje compleet te maken, moeten bedrijven ook een factuur ontvangen waar de btw en hun btw-nummer op staan. WooCommerce stuurt standaard geen facturen mee. Je kunt dit oplossen met de WooCommerce PDF Invoices & Packaging Slips (freemium). In de gratis variant van de plugin heb je geen mogelijkheid om extra zinnen toe te voegen als de btw verlegd wordt. Je zou dit op kunnen lossen door het label van het 0% tarief aan te passen in “BTW Verlegd (artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112)” of “VAT Reverse Charge (art. 138, lid 1, Richtlijn 2006/112)”.

De nieuwe btw-regels voor webshops zijn relatief eenvoudig toe te passen in je WooCommerce webshop. Met de juiste plugin kun je eenvoudig de drempelwaarde in de gaten houden en zo nodig actie ondernemen.

EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce

Waar de One Stop Shop for WooCommerce plugin vooral ingesteld is op de Europese regelgeving, houdt deze plugin ook rekening met de Engelse en Noorse regelgeving. De plugin doet alles wat de One Stop Shop for WooCommerce ook doet en gaat nog een stapje verder:

 • De locatiegegevens van de klant worden opgeslagen bij de bestelling. Zo kun je altijd achterhalen/bewijzen op welke basis de belastingregels toegepast zijn.
 • Aan de hand van de locatiegegevens worden ook de juiste btw-tarieven getoond. Klanten kunnen met behulp van een widget hun land wijzigen.
 • Als je de WooCommerce PDF Invoices & Packaging Slips plugin gebruikt, kun je een extra zin om de factuur laten zetten met betrekking tot de betaalde btw.

Ook deze plugin gaat ervanuit dat alle buitenlandse betalingen met btw B2C bestellingen zijn en alle betalingen zonder btw B2B bestellingen. De plugin is alleen niet getest met de EU VAT Number plugin. Mocht je ook aan bedrijven verkopen en de EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce willen gebruiken, dan heb je de premium variant nodig. Daar zit onder andere een optie in om btw-nummers te controleren en btw te verleggen.

Voldoe aan de btw-regels voor webshops met de EU VAT Compliance Assistant for WooCommerce plugin

Deze plugin is erg uitgebreid en zorgt dat je webshop aan de Europese, Engelse en Noorse btw-regelgeving voldoet.

Welke plugin kun je het beste kiezen?

De keuze is aan jou. Als je niet aan bedrijven verkoopt, raden we de One Stop Shop for WooCommerce plugin aan. Deze doet precies wat nodig is, zonder extra’s. Als je ook aan bedrijven verkoopt en al gebruik maakt van de EU VAT Number plugin, kun je ook prima deze plugin gebruiken. Het enige nadeel is alleen dat je het verplichte zinnetje over de verlegde btw niet zo netjes kwijt kunt op de factuur.

Verkoop je aan bedrijven en heb je de EU VAT Number plugin nog niet? Dan raden we de premium versie van EU/UK VAT Compliance Assistant for WooCommerce aan. Je hoeft dan maar 1 plugin te gebruiken en je kunt de factuur net iets mooier maken.

Heb je hulp nodig om jouw webshop aan de btw-regeling te laten voldoen? We helpen je graag!

SAMEN RENNEN, SPRINGEN, VLIEGEN,
DUIKEN, VALLEN, OPSTAAN
EN WEER DOORGAAN.