Bloggen: mijn beginnersfouten

Lisette de Bruijn blogt op lisetteschrijft.nl, is Loedermoeder van het Jaar (2016) en heeft ruim 25.000 fans op haar Facebookpagina Lieve Syl. Voor Buro Staal beschrijft Lisette in een drieluik hoe je begint met bloggen, welke beginnersfouten je moet vermijden en hoe je geld kunt verdienen met bloggen. Vandaag deel 2: alles over beginnersfouten.

Tuttige onzin

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef: toen ik begon met bloggen deed ik maar wat. Mijn website begon na een uit de hand gelopen grap. Ik had geen kaas gegeten van de technische achtergronden van websites bouwen, ik had geen schrijfachtergrond en eerlijk is eerlijk, ik had bijna nog nooit een blog gelezen.

Ik dacht dat op blogs alleen een beetje tuttige onzin te vinden was. Recepten voor hartige taarten en traktatie-ideeën. Niets voor mij! Groot was mijn verbazing toen ik met een paar bloggers in aanraking kwam en ze hartstikke leuk bleken. En niet alleen leuk, het waren ook keihard werkende ondernemers. Zakenvrouwen. Die heel veel tijd en energie in hun werk stoppen, want ook bloggen is een vak. Een vak apart.

Regels en boetes

Ook zijn er regels. Je mag namelijk niet zomaar van alles op je website plempen zonder er over na te denken. Bijvoorbeeld foto’s, hier rust een auteursrecht op en soms een portretrecht. En daar moet je mee oppassen! Gebruik jij een foto van een fotograaf zonder daarvoor te betalen, dan kun je hoge boetes verwachten. ‘Ik wist dat niet’ is dan helaas geen excuus.

Hetzelfde geldt voor het overnemen van teksten: uiteraard mag klakkeloos knippen en plakken niet. Je mag teksten citeren onder bepaalde voorwaarden, en ook plaatjes, maar verdiep je daar goed in!

Op social media mag je niet zomaar foto’s van anderen uploaden. Hier is veel verwarring over onder bloggers, en daarom schrok ik me ook wezenloos toen ik daar achter kwam. Ik zette toen al negen maanden lang twee foto’s per week van Sylvie op mijn facebookpagina. Delen via de deelknop mag wel, downloaden en weer uploaden, en bewerken, zoals ik deed, mag officieel helemaal niet. En dus bevond ik mij een halfjaar geleden bij een jurist om dat allemaal eens goed uit te zoeken. Immers, op torenhoge boetes zat ik niet te wachten. Uiteindelijk heb ik het goed op kunnen lossen met de eigenaresse van de foto’s, maar het heeft me wel wat uurtjes stress gekost.

Spullen promoten

Verder was ik ontzettend trots toen ik aanbiedingen van bedrijven kreeg om spullen te promoten. Gratis spullen! In een volgende blog zal ik wat uitgebreider ingaan op het verdienen van geld met je blog. Wat ik wel alvast kan delen, is dat ook hier regels aan zitten. Allereerst voor jezelf natuurlijk. Heb je al een baan, een uitkering? Mag je zomaar bijverdienen en zo ja, tot welke hoogte? Gelden gekregen spullen ook als inkomen?

Daarnaast maak je indirect reclame als jij spullen aanprijst in je blog. Ook hier zijn regels voor, en de reclame code commissie bewaakt die. Wist je dat je bij een gekregen product moet melden dat je het gesponsord hebt gekregen? Ook zitten er voorwaarden aan het plaatsen van linkjes naar de betreffende bedrijven in je blog. Dit komt omdat deze bedrijven hoger eindigen in zoekmachines als je een linkje naar hun site plaatst. Hun doel is soms dus zoveel mogelijk linkjes (linkbuilding) op een makkelijke manier. Google wil dat de ranking in zoekmachines eerlijk verloopt, dus deelt penalty’s uit voor bedrijven die op deze manier linkjes proberen te kopen.

Dit is een simpele uitleg van niet zo simpele materie, waar veel bloggers en zelfs experts het niet met elkaar over eens zijn. Bloggen (en reclame maken via bloggers) is natuurlijk ook nog vrij nieuw, en een beetje een grijs gebied. Er is veel wildgroei en regels veranderen nog wel eens.

Pas als je een tijdje bezig bent word je wijzer. Leer je hoe je zelf kunt proberen hoger te eindigen in zoekmachines, leer je waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden, en leer je voorwaarden stellen aan bedrijven die met je willen samenwerken. Bedenk goed: als blogger blijf je verantwoordelijk voor wat je zelf op je website plaatst. Zorg dus dat je je goed laat voorlichten. Contact met ervaren bloggers kan je hier ontzettend bij helpen, en ook Google is je beste vriend!
.

Lisette de Bruijn
lisetteschrijft.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *