Beginnen met bloggen: hoe doe je dat?

Lisette de Bruijn blogt op lisetteschrijft.nl, is Loedermoeder van het Jaar (2016) en heeft ruim 25.000 fans op haar Facebookpagina Lieve Syl. Voor Buro Staal beschrijft Lisette in een drieluik hoe je begint met bloggen, welke beginnersfouten je moet vermijden en hoe je geld kunt verdienen met bloggen. Vandaag deel 1: Beginnen met bloggen: hoe doe je dat?

Beginnen met bloggen

Vandaag gaan we het eens hebben over beginnen met bloggen. Want hoe begin je daar eigenlijk mee? En waarom? Misschien ben ik helemaal geen goed voorbeeld. Mijn blog lisetteschrijft.nl is namelijk totaal ongepland en onvoorbereid ontstaan. Ik heb veel basisbeginselen overgeslagen of later alsnog toegepast. Eigenlijk ben ik me nu, na een jaar, pas aan het verdiepen in hoe het eigenlijk zou moeten.

WordPress is het platform als je wilt beginnen met bloggenKijk, het technische begin is nog wel te doen. Je googelt wat en vindt uit dat je een domeinnaam moet registreren, een hostingpakket moet kopen en een WordPress thema moet zoeken en installeren. Als je de verschillende how-to’s netjes op internet volgt kan een kind de was doen.

De vraag is vooral: hoe krijg je volgers? Hoe zorg je voor een goede inhoud van de site, die je vanaf nu heel professioneel ‘content voor het blog’ gaat noemen? Wat is je doel? Wie wil je bereiken?

Sylvie Meis

Zelf had ik geen flauw idee. Toen ik voor de grap een foto van mezelf naast een foto van Sylvie Meis plakte, beiden een kerstboom aan het versieren, kon ik niet bedenken dat dit de start was van een periode vol nieuwe ervaringen, nieuwe ontmoetingen en vooral een enorm gave maar tijdrovende hobby. Na positieve reacties op de kerstboomfoto maakte ik meer imitaties, en ik begon brieven te schrijven aan mijn zogenaamde vriendin ‘Lieve Syl’. Eerst op mijn eigen Facebookpagina, later openbaar. Pas toen deze openbare Facebookpagina viraal ging, besloot ik een blog te starten. Ik had toen al meer dan 10.000 volgers, en dat is sinds die tijd nog ruim verdubbeld.

Doe wat bij je past

Een overall tip die alle ervaren bloggers je zullen geven is: doe wat bij je past. De grootste fout die je kunt maken als je begint met bloggen, is om snel veel volgers te willen krijgen of om snel geld te kunnen verdienen. Over het algemeen is een blog heel persoonlijk, je geeft een stukje van jezelf bloot. Daarnaast kost het ontzettend veel tijd. Dat heb je nog niet zo door als je begint. Maar het schrijven van een goed stuk, het zoeken van plaatjes, het opmaken van je verhaal: je bent zo een paar uur verder. Geld verdienen is zeker mogelijk, daar zal ik in een andere blog uitgebreid op ingaan.

Daarnaast moet je goed bedenken wat je doelgroep is, of wie je wilt dat je doelgroep is. Waar ga je eigenlijk over schrijven? Wil je make-up producten aanprijzen aan 15-jarige meisjes? Dan is het handig om vlogs te maken over hoe je jezelf opmaakt. Wil je moeders informeren over de educatieve waarde van speelgoed? Dan schrijf je speelgoedreviews. Wil je mensen entertainen? Dan schrijf je vooral grappige verhalen. En misschien doe je eens een winactie. Je kunt ook elke dag het laatste wereldnieuws bespreken of de kleding van BN’ers op rode lopers. Kortom, bedenk wat je leuk vindt en wat je eigenlijk het liefste wil doen.

Meten = weten

Google Anlaytics overview van een willekeurig account

Het is een beetje uitproberen, wat bij je past en wat aanslaat bij jouw doelgroep. Gelukkig zijn er mooie programma’s die je met statistieken kunnen helpen. Zodat je kunt zien welke artikelen goed scoren. Als het je is gelukt een domeinnaam te krijgen en hier een site op te laten draaien (WordPress werkt fantastisch voor beginners, leen gewoon het boek ‘WordPress for dummies’ bij de bieb) dan kun je je aanmelden bij Google Analytics. Zelfs als je, net als ik, een complete wiskundekrater hebt in plaats van een knobbel is dit nog te begrijpen. Google Analytics houdt voor je bij hoeveel bezoekers je hebt op je website, welk artikel goed wordt gelezen, via welke site mensen op je site terecht komen, en of er veel lezers je site mobiel gebruiken, met tablet of laptop. Allemaal interessant om te weten om je acties en lay-out op aan te passen.

Natuurlijk wist ik dit allemaal niet. Ik had het geluk om in contact te komen met een ervaren blogger, die mij benaderde toen ‘Lieve Syl’ bekend werd. Ze vroeg me om voor haar site te schrijven, ik liet haar weten dat ik overwoog een eigen site te starten. In plaats van teleurgesteld (toch weer een concurrent erbij) was ze superenthousiast en wilde ze me graag helpen. In ruil daarvoor schrijf ik nu nog af en toe een gastblog voor haar site.

Gastblogs

Wil je een beetje oefenen met schrijven, in contact komen met bloggers of tips krijgen? Bloggers zijn erg benaderbaar en de meesten (zoals ik) zijn heel lief. Ook zijn veel bloggers superblij met gastblogs. Vaak hebben ze het namelijk te druk om elke dag een artikel te schrijven, of weten ze weinig over bepaalde specifieke onderwerpen, maar willen ze hun lezers wel informatie bieden. Als jij dan een gastblog aanlevert met daar in een linkje naar je eigen nieuwe site heb je een win-win situatie.

Contact met andere bloggers kun je heel makkelijk maken door ze gewoon te mailen. Ook zijn er Facebookgroepen waarin wij bloggers heel actief zijn. We zitten tenslotte de hele dag achter de computer en wat contact met collega’s is dan best fijn. Zo ben ik aangemeld bij de Facebookgroep Mama & Blogger waar je informatie kunt vragen, je blogs kunt laten lezen en oproepjes kunt plaatsen.

Gewoon beginnen

Heb je een website, begin dan gewoon eens met het schrijven van een leuk stuk. Gaandeweg kom je erachter wat je motiveert. Wil je mensen informeren? Adviseren? Iets verkopen? Entertainen? Soms begin ik met het schrijven van een blog met een bepaalde insteek en komt er uiteindelijk een heel ander artikel uit dan gepland. Je zult vanzelf een beetje je draai moeten vinden.

Tot slot nog een tip: werk zoveel mogelijk van achter je laptop of vaste computer. Programma’s als Google Analytics en WordPress hebben daarop veel meer functies, en het is bijvoorbeeld makkelijker om foto’s te plaatsen. Wat allemaal wel en niet mag qua foto’s, daar zal ik een volgende keer uitgebreid op terugkomen!
.

Lisette de Bruijn
lisetteschrijft.nl

Hoe is het met het onderhoud van jouw website gesteld?
Enig idee waar je kunt zien hoeveel updates er zijn en waarom het belangrijk is dat je die uitvoert?

1 antwoord
 1. Jazzy zegt:

  Beste Lisette,

  Met belangstelling wat van je blogs gelezen.
  Je schrijft op een manier die mij aanspreekt ?
  Loop zelf al een paar jaartjes rond met het idee ook eens een blog te starten, voornamelijk aangespoord door mensen die mij goed kennen.
  Mensen (ik dus absoluut niet) vinden dat ik boeiend kan vertellen, genoeg humor bezit en dat alles zou moeten delen.
  Hmmmz.
  Jouw tips en adviezen vind ik heel goed en interessant, echter ik zou niet weten hoe je zou kunnen beginnen, hoe het feitelijk werkt, hoe je dat zou moeten aanpakken.
  Ik ben inmiddels 63, absoluut geen digibeet en denk, heel voorzichtig, dat ik wellicht een verhaal te vertellen heb.
  Maar hoe en waar begin je?!

  Ik zou het enorm waarderen als je mij een beetje wegwijs zou willen maken.
  Ik hoop dat ik niet teveel van je vraag.

  Lieve groet,
  ‘Jazzy’.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *